Vocea interioara pozitiva
Cum il ajuti pe copil sa devina cel mai bun prieten al sau
Se spune ca felul in care vorbim copiilor nostri devine in timp vocea lor interioara. Cum ar fi sa formam copiilor o voce interioara pozitiva inca din primii ani de viata?
Citeste si:
Autocritica excesiva: cum propria minte se poate transforma in dusman
Vocea ratiunii – invata-l pe copil sa gandeasca rational
Vocea interioara pozitiva – cum o incurajam la copii si adolescenti
Vorbeste-i copilului calm si bland.
Modul in care copiii isi dezvolta vocea interioara depinde mult de interactiunile pe care le au cu parintii. Daca obisnuiesti sa vorbesti rastit, copilul se va concentra pe tonul si volumul vocii, mai mult decat pe cuvintele pe care le spui. In plus, o negativitate ridicata in limbaj, va avea acelasi efect.
Evita sa iti vorbesti tie insuti intr-un mod negativ sau critic.
Cand ai un esec sau faci o greseala, ce iti spui (in gand sau cu voce tare)? Ce aude copilul tau ca spui despre tine in mod obisnuit? Toate aceste mesaje sunt preluate, in mod involuntar, de copil ca modele de atitudine normala fata de el insusi. Daca parintele spune despre el insusi ca nu este capabil sa rezolve o problema, ca are defecte sau ca nu este multumit de el insusi, copilul va invata ca aceasta este atitudinea pe care oamenii o au in general fata de ei insisi. Acorda atentie felului in care te evaluezi pe tine insuti, fa un efort sa observi si calitatile tale pozitive si exprima-ti verbal multumirea fata de tine insuti.
Cand realizeaza activitati complexe, invata-l pe copil sa formuleze in gand fiecare pas al activitatii.
Vocea interioara il poate ajuta pe copil sa se concentreze mai bine in sarcinile complexe, in care trebuie sa tina mintea ordinea unor etape sau trebuie sa fie atent la detalii. Cand invata lucruri noi sau cand se afla in situatii stresante, isi poate creste nivelul de control si de concentrare fie gandind cu voce tare, fie folosindu-si vocea interioara.
Invata-l sa isi aminteasca un mesaj de incurajare atunci cand se simte stresat, coplesit de situatie sau descurajat
Felul in care ne vorbim noua insine atunci cand trecem prin momente dificile poate decide felul in care ne vom descurca in situatia respectiva. Daca ne criticam sau ne descurajam, vom tinde sa renuntam mai usor. In schimb, daca ne amintim ca exista solutii, ca facem tot ce ne sta in putinta sau ca uneori avem nevoie de o pauza, avem mai multe sanse de reusita. Repeta-i copilului tau mesaje sau afirmatii care sa ii fie de folos in astfel de momente: „Fac tot ce pot.”, „Cu cat exersez mai mult, cu atat mai bine ma voi descurca.” sau „Pot sa invat din greseala aceasta si sa incerc din nou.”.
Evita gandirea prea pozitiva
Unele situatii sunt cu adevarat dificile, uneori esecurile sunt inevitabile si de multe ori, „Totul va fi bine” nu se dovedeste a fi adevarat. Evita sa incurajezi o gandire prea optimista, pentru ca fie ii vei forma copilului asteptari nerealiste, fie nu vei fi credibil in fata lui. Adopta o atitudine realista – incurajeaza-l pe copil sa se orienteze catre solutii, sa ramana calm in fata problemelor, dar sa poata accepta si eventuale esecuri sau dificultati.
Aminteste-ti sa validezi emotiile copilului
In incercarea de a-l ajuta sa isi formeze o voce interioara pozitiva, putem fi tentati sa respingem emotiile dificile ale copiilor. „Nu ai de ce sa fii trist.”, „Sigur o sa inveti sa canti la vioara.” sau „Trebuie sa fii optimist.” sunt replici prin care invalidam fara sa vrem experientele emotionale ale copiilor. Chiar daca nu intelegem motivele pentru care copilul este trist, emotia lui este reala, iar rolul nostru este sa il ajutam sa o gestioneze, nu sa il convingem sa nu o mai simta. Este important sa accepti emotiile copilului asa cum sunt si sa il ajuti sa inteleaga ca unele ganduri sau actiuni au efecte negative asupra starii lui emotionale. „Da, e adevarat, nu stii sa canti la vioara asa cum ai vrea...deocamdata. Cand devenim descurajati, ne e greu sa ne concentram la ce avem de facut, de aceea e important sa iei o pauza, sa respiri adanc si sa incerci din nou.”
*Sursa foto: Freepik.com
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
De ce este necesara tristetea
Desi traim intr-o lume in care se promoveaza succesul, iar multi copii cauta doar sa obtina beneficii materiale, in realitate, tristetea este cea pe care o simtim cel mai des, iar asta nu este un lucru rau. Atat adultii, cat si copiii au nevoie sa simta din cand in cand tristetea ca si emotie.
-
Tehnica 5-4-3-2-1 pentru copii
In momentele in care suntem tensionati, mintea noastra isi imagineaza cele mai rele scenarii ceea ce ne acutizeaza starea de rau pe care o simtim. Totusi, exista exercitii simple care ne pot ajuta sa ne recastigam controlul asupra propriilor ganduri.
-
Ce inseamna misofonia si cum il poti ajuta pe copil
Pentru unii copii, mesele luate in familie sau zgomotul din clasa pot insemna o adevarata tortura. Misofonia este fenomenul in care sunete mici, repetitive precum mancatul sau respiratul pot sa fie extrem de deranjante si imposibil de ignorant. Deranjul auditiv este insotit intodeauna de a reactie emotionala puternica.
Adauga tu primul comentariu: