characters characters

Cum invingi anxietatea

Invata-l pe copil sa gandeasca rational

Propus de: SuntParinte.ro   |   22 februarie 2017    |   5708 vizualizări

Varsta: 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

cum invingi anxietatea
Anxietatea (teama exagerata, fara cauze reale sau pornind de la supraevaluarea unui pericol) si simptomele depresiei sunt in stransa legatura cu gandurile irationale sau distorsiunile cognitive.

Pentru copii este foarte usor sa ajunga sa aiba ganduri irationale si temeri nefondate, mai ales legate de scoala, situatii de evaluare si rezultate scolare. De multe ori, distanta dintre gandurile si emotiile noastre si realitatea obiectiva devine vizibila dupa ce trece un timp, dupa ce ne-am calmat sau ne-am dat seama ca de fapt am exagerat si ca nu s-a intamplat nimic foarte grav. Insa daca lasam ca aceste reactii sa se repete, vor deveni un obicei, iar in scurt timp vom observa ca suntem ingrijorati sau speriati in mare parte a timpului. Astfel se instaleaza tulburarile emotionale precum anxietatea sau depresia.

Partea buna este ca avem cu totii capacitatea de a gandi rational, dar aceasta are nevoie de exercitiu pentru a deveni un obicei. Puteti numi aceasta capacitate „Vocea ratiunii” si o puteti „invoca” in momentele in care unul dintre voi (parinti sau copii) se lasa cuprins de temeri exagerate.

Il poti ajuta pe copilul sau adolescentul tau sa se obisnuiasca sa gandeasca mai rational recomandandu-i sa compare intotdeauna gandurile negative cu realitatea obiectiva (cu lucrurile care s-au intamplat). Punand accentul pe fapte (raspunzand la intrebarea „Ce s-a intamplat?”), il ajuti pe copil sa se ancoreze in realitate si sa gandeasca mai rational.

De exemplu: copilul tau vine acasa suparat pentru ca stie ca nu a raspuns corect la o intrebare la un test si nu este sigur ca la restul intrebarilor a raspuns destul de bine. Treptat, iti dai seama ca este cuprins de panica la gandul ca va lua o nota foarte mica la test.

Ii poti recomanda sa puna fata in fata doua perspective: gandurile si emotiile sale si realitate obiectiva sau vocea ratiunii.

Poate face acest lucru printand fiisa de mai sus si completand-o. In sectiunea „Gandul negativ” spune-i sa scrie gandurile care il sperie sau il ingrijoreaza. De exemplu, in situatia de mai sus: „Voi lua o nota mica, imi voi strica media, nu voi mai intra la un liceu bun.”

In sectiunea „Vocea ratiunii”, spune-i sa scrie care sunt lucrurile pe care le stie cu adevarat despre situatia cu care se confrunta. De exemplu: „Am dat un test, am gresit raspunsul la o intrebare, nu stiu cat de corect am raspuns la restul intrebarilor. Voi afla rezultatul peste cateva zile, iar media la aceasta materie va fi stabilita la sfarsitul semestrului.”

La fel poate proceda si cand un prieten s-a suparat pe el sau cand are emotii in legatura cu un eveniment viitor.

Cum altfel il poti invata pe copil sa isi asculte „Vocea ratiunii”?


Fa un efort sa iti identifici propriile ganduri irationale
si sa le inlocuiesti cu unele cat mai apropiate de realitate. Ofera copilului tau un model in acest sens. De exemplu, daca ai o teama exagerata de insecte, ii poti spune „Insectele ma sperie mai mult decat ar trebui, desi nu sunt periculoase de fapt. ”


Invata-l sa identifice gandurile irationale.
De obicei, pun accentul pe o singura latura a realitatii si sunt bazate pe generalizari: „niciodata”, „nimic”, „intotdeauna”, „nimeni” apar des in aceste ganduri. De exemplu: „Nimeni nu o sa ma placa daca m aimbrac asa la scoala.”, „Niciodata nu o sa reusesc sa inteleg matematica.” etc. Poti citi mai multe despre gandurile irationale pentru a-i explica mai multe copilului tau.


Recomanda-i sa isi adreseze o serie de intrebari legate de gandurile care ii sustin ingrijorarea sau teama exagerata
:

  • Te ajuta acest gand/aceasta convingere sa depasesti problema cu care te confrunti?
  • Te ajuta acest gand sa te mobilizezi sau dimpotriva, te imobilizeaza?
  • Care sunt lucrurile bune care se pot intampla daca nu mai gandesti astfel?  
  • Care este cel mai rau lucru care se poate intampla daca renunti la aceasta convingere?
  • Cu ce gand rational ai putea sa inlocuiesti aceasta convingere?

Spune-i sa se gandeasca la ce ar spune unui prieten aflat in aceeasi situatie. Suntem mai rationali cand este vorba de alte persoane decat cand este vorba de noi insine.

Capacitatea de a-si asculta „Vocea ratiunii” poate fi unul dintre cele mai pretioase daruri pe care le oferi copilului tau. Curajul, independenta si, in cele din urma, fericirea lui se vor baza pe capacitatea lui de a nu le lasa condus de frica in alegerile sale.


Citeste si:


Cum agraveaza parintii anxietatea adolescentilor


Cum pot parintii sa depaseasca anxietatea

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • De ce este necesara tristetea
    De ce este necesara tristetea
    06 noiembrie 2024   

    Desi traim intr-o lume in care se promoveaza succesul, iar multi copii cauta doar sa obtina beneficii materiale, in realitate, tristetea este cea pe care o simtim cel mai des, iar asta nu este un lucru rau. Atat adultii, cat si copiii au nevoie sa simta din cand in cand tristetea ca si emotie.

  • Tehnica 5-4-3-2-1 pentru copii
    Tehnica 5-4-3-2-1 pentru copii
    01 noiembrie 2024   

    In momentele in care suntem tensionati, mintea noastra isi imagineaza cele mai rele scenarii ceea ce ne acutizeaza starea de rau pe care o simtim. Totusi, exista exercitii simple care ne pot ajuta sa ne recastigam controlul asupra propriilor ganduri.

  • Ce inseamna misofonia si cum il poti ajuta pe copil
    Ce inseamna misofonia si cum il poti ajuta pe copil
    16 octombrie 2024   

    Pentru unii copii, mesele luate in familie sau zgomotul din clasa pot insemna o adevarata tortura. Misofonia este fenomenul in care sunete mici, repetitive precum mancatul sau respiratul pot sa fie extrem de deranjante si imposibil de ignorant. Deranjul auditiv este insotit intodeauna de a reactie emotionala puternica.

Mai multe