characters characters

Anxietatea la adolescenti. Ce este bine sa evite parintii

Cum agraveaza parintii anxietatea adolescentilor

Propus de: SuntParinte.ro   |   26 septembrie 2016    |   7110 vizualizări

Varsta: 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

anxietatea la adolescentiCopilul tau de ieri plin de viata si initiativa, dornic de a face o multime de lucruri, a ajuns astazi un adolescent condus de anxietate. Mersul la scoala pentru adolescentii anxiosi devine o corvoada nu doar pentru ei, ci si pentru intreaga familie. Le e frica de ce vor spune ceilalti, de modul in care arata, de cum se vor descurca la ore, le e frica sa nu fie luati peste picior de profesori, evita sa mai faca sport pentru ca nu vor sa se faca de ras sau le e teama sa socializeze cu alti colegi. Anxietatea adolescentilor nu este devastatoare doar pentru acestia, ci pentru cei apropiati lor. Pentru a reduce anxietatea, e nevoie de masuri pe termen lung, insa deseori, parintii fac alegeri care agraveaza anxietatea copiilor lor.

Iata cum agraveaza parintii anxietatea adolescentilor:

Incurajeaza anxietatea copilului.

Unii parinti se simt vinovati si extrem de stresati din cauza anxietatii copilului lor. Pentru a-si reduce propriul stres in fata anxietatii copilului sau in incercarea de a-l „salva” pe acesta de emotiile pe care le simte, parintii pot ajunge sa incurajeze anxietatea, permitandu-i adolescentului sa evite lucrurile care il sperie.

Copilului ii e frica sa incerce lucruri noi? Atunci nu il vom forta.

Copilul nu vrea sa doarma singur in camera? Va dormi cu noi sau cu fratele sau.

Copilul refuza sa mai mearga la scoala? Nu-i nimic, trecem in homeschooling.

Recomandare: A-i ajuta pe adolescenti sa faca fata anxietatii este un act de echilibru. Acestia nu trebuie impinsi prea tare, dar nu trebuie lasati intotdeauna sa mearga doar pana unde vor ei, ci putin mai departe, prin incurajari. In loc sa il protejezi pe adolescent de orice sursa de anxietate, invata-l sa faca fata acesteia. Recomanda-i metode de gestionare a emotiilor, informeaza-te despre anxietate si citeste impreuna cu copilul tau carti care sa il ajute sa depaseasca acest obstacol.

Ii forteaza pe adolescenti sa isi infrunte fricile prea devreme.

Parintii din aceasta categorie sunt cei care urasc sa isi vada copiii „slabi”, „fricosi” sau „evitanti”. Din acest motiv ii vor forta sa isi infrunte fricile. Intentia este buna, insa modul in care este pusa in practica nu face decat sa dauneze. Parintii nu inteleg anxietatea si cred ca e doar o stare peste care adolescentul trebuie invatat sa treaca. Din pacate, anxietatea nu trece pana cand adolescentii nu sunt decisi si suficient de increzatori pentru a incepe sa lupte cu ea.

Recomandare: Invata-ti copilul sa isi recunoasca fricile si dezvoltati impreuna strategii, pas cu pas, prin care sa reuseasca sa faca fata acestora. In plus, stabiliti o lista de provocari pe care sa copilul sa incerce sa le faca fata in fiecare zi pana cand ele nu vor mai fi provocari, ci lucruri absolut normale. Invata sa recunosti semnele care arata ca adolescentul tau a ajuns la limita puterilor si permite-i sa ia o pauza, chiar daca ti se pare ca nu progreseaza destul de repede. Recomanda-i sa abordeze problemele sale treptat, cu eforturile pe care le poate face in momentul respectiv.

Insista prea mult pe lupta cu anxietatea.

Exista parinti atat de implicati in anxietatea adolescentilor, incat ajung sa si-o asume. Deseori citesc tot ce se poate pe aceasta tema, vizioneaza documentarele existente si chiar participa la terapie sau merg la psiholog cu sau in locul copilului. E intr-adevar frustrant sa-ti vezi copilul framantat de griji si frici, insa fiecare parinte trebuie sa inteleaga ca aceasta batalie cu anxietatea nu se poate da in locul copilului.

Recomandare: Atunci cand preiei tu lupta cu anxietatea copilului tau, acesta nu va face nimic altceva decat sa si-o ascunda si, in plus, poate ajunge sa se simta coplesit si neputincios in fata problemei sale. Poti ajuta oferind sprijin si indrumare, insa adolescentul tau este cel care conduce actiunea. Oricat de intensa ar fi anxietatea copilului tau, incearca sa facilitezi si momente de relaxare si distractie in familie, in care copilul sa nu se simta presat sa „lupte cu anxietatea”.

Cred ca adolescentul foloseste anxietatea drept scuza.

In unele cazuri, parintii traiesc cu impresia ca adolescentul lor se foloseste de anxietate pentru a avea o scuza de a nu face anumite lucruri, incercand sa ii manipuleze pe cei din jur. Spre exemplu: „E lenes si nu vrea sa mearga la scoala.” sau „Nu e speriat noaptea in camera, ci doar vrea sa doarma cu fratele sau.” etc.

Recomandare: Atunci cand percepi anxietatea copilului drept motiv de manipulare, nu vei face decat sa devii un parinte care disciplineaza, iar comportamentele pe care le vei avea vor dauna mai mult decat ajuta. Informeaza-te despre anxietate, incearca sa ai incredere in copilul tau si discuta cu un psiholog despre aceasta problema. Problemele de anxietate sunt printre cele mai frecvente probleme de sanatate mintala si de multe ori se pot manifesta sub forma simptomelor fiziologice (dureri de stomac, ameteli, dificultati de respiratie) sau sub forma agresivitatii.

Mituri sau pareri gresite privind anxietatea.

„Nu inteleg de ce ii este frica sa faca asta”, „Nu i s-a intamplat nimic rau”, „A avut o copilarie fericita”, sunt concluziile la care ajung parintii care nu inteleg anxietatea copilului lor. Anxietatea nu apare intotdeauna ca raspuns la o trauma, la un eveniment tragic. Recomandare: Nu este nevoie intotdeauna sa cauti o cauza exterioara a problemei copilului tau. Anxietatea are o componenta puternica genetica, adica este mostenita de la parinti si se poate manifesta in mai multe forme (atacuri de panica, fobii, tulburare compulsiv-obsesiva). In general, anxietatea este irationala si nu se bazeaza pe experientele concrete, ci este relationata de multe ori cu experiente viitoare si posibilitatea ca acestea sa decurga rau. Acest lucru insa nu inseamna ca nu pot invata modalitati prin care sa o reduca, ci dimpotriva :).

Citeste si:

Cum pot parintii sa depaseasca anxietatea

*Sursa foto: tuelekza, FreeDigitalPhotos.net

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • 3 abilitati esentiale pentru rezilienta copiilor
    3 abilitati esentiale pentru rezilienta copiilor
    18 noiembrie 2024   

    Rezilienta este o super putere a copiilor care ii ajuta sa faca fata oricaror probleme in viata. Inca din primii ani de viata, ei se vad nevoiti sa rezolve probleme, sa isi gestioneze emotiile si sa isi asume riscuri, de aceea, e important sa incerci ca parinte sa iti ajuti copilul sa isi dezvolte cat de timpuriu rezilienta.

  • De ce este necesara tristetea
    De ce este necesara tristetea
    06 noiembrie 2024   

    Desi traim intr-o lume in care se promoveaza succesul, iar multi copii cauta doar sa obtina beneficii materiale, in realitate, tristetea este cea pe care o simtim cel mai des, iar asta nu este un lucru rau. Atat adultii, cat si copiii au nevoie sa simta din cand in cand tristetea ca si emotie.

  • Tehnica 5-4-3-2-1 pentru copii
    Tehnica 5-4-3-2-1 pentru copii
    01 noiembrie 2024   

    In momentele in care suntem tensionati, mintea noastra isi imagineaza cele mai rele scenarii ceea ce ne acutizeaza starea de rau pe care o simtim. Totusi, exista exercitii simple care ne pot ajuta sa ne recastigam controlul asupra propriilor ganduri.

Mai multe