Atacurile de panica la copii
Cu totii stim cum se manifesta panica si faptul ca apare in situatiile in care suntem in pericol. Senzatia de ameteala, bataile rapide ale inimii, tendinta de a fugi sau dimpotriva, incapacitatea de a ne misca, spaima, toate acestea sunt semnele prin care se manifesta panica. Aceste manifestari fiziologice si psihologice au rolul de ne ajuta sa depasim intr-un fel sau altul pericolul. Ce se intampla insa cand aceste semne apar spontan, fara a fi declansate de un eveniment real periculos?
In aceste cazuri, putem vorbi de atacuri de panica. Acestea reprezinta o tulburare de anxietate care afecteaza un numar mare de persoane, inclusiv copii si adolescenti.
Ce este atacul de panica?
Atacurile de panica apar cel mai frecvent la copiii care se confrunta cu una din urmatoarele situatii: parinti anxiosi sau ultraprotectivi, parinti violenti, asteptari prea ridicate din partea familiei, critica exagerata, responsabilitati prea mari pentru varsta copilului, traume emotionale sau separari de persoanele importante pentru copil.
Simptomele atacului de panica
- respiratie intretaiata si senzatie de sufocare
- poate sa apara o senzatie de amorteala la nivelul bratelor, asemanatoare celei care apare in cazul infarctului. De aceea, multe persoane care sufera de atacuri de panica apeleaza la un specialist cardiolog inainte de a cauta sprijin la un psihoterapeut.
- senzatia de raceala in corp (asa numita ”transpiratie rece”)
- moleseala in picioare si senzatia de lesin
- ameteala si tremur
- lipsa apetitului alimentar si a somnului
- dereglari la nivelul ritmului somn-stare de veghe
- dispozitie alternanta: treceri rapide de la emotii pozitive la negative
- deseori atacul de panica este insotit de agorafobie, frica de spatiile largi
Cat de frecvent apare atacul de panica la copii?
Cum se poate vindeca atacul de panica?
Cunosti copii care sunt afectati de aceasta tulburare?
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Cum se formeaza in copilarie teama excesiva fata de lume si viata
Copiii care nu au primit sprijin in copilarie in fata temerilor, nu au fost ajutati sa isi gestioneze stresul sau sa se confrunte cu situatii noi pot ajunge la maturitate sa se teama de pericole improbabile sau inexistente.
-
Patru frici frecvente in randul copiilor
Frica de esec, frica de ridicol, frica de necunoscut si frica de succes sunt printre cele mai frecvente frici care se nasc in copilarie, din interactiunea celor mici cu adultii din jur. Cum se manifesta aceste frici la copii si care sunt convingerile despre lume care sunt asociate cu acestea.
-
De ce nu este bine sa cedezi in fata fricilor copilului
Modul in care parintii se raporteaza la temerile copiilor conteaza foarte mult si poate prezice cum anume se vor descurca copiii in viitor din punct de vedere emotional, cand se vor confrunta cu diferite provocari si obstacole
Comentează:3 comentarii