characters characters

Fricile copilului

De ce este bine sa nu cedezi in fata lor

Propus de: SuntParinte.ro   |   17 februarie 2022    |   2561 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

fricile copilului
Modul in care parintii se raporteaza la temerile copiilor conteaza foarte mult si poate prezice cum anume se vor descurca copiii in viitor din punct de vedere emotional, cand se vor confrunta cu diferite provocari si obstacole.

Citeste si:


Fricile copiilor in functie de varsta


Copilul ingrijorat tot timpul. Anxietatea generalizata la copii


Fricile copilului – infruntare versus evitare


“Acomodarea parentala” este definita ca facilitarea din partea parintilor a evitarii stimulilor si situatiilor care ii sperie pe copii. Acomodarea parentala include comportamente precum permiterea copilului sa evite anumite activitati care il sperie sau modificarea rutinelor astfel incat sa existe un contact cat mai redus cu stimulii ce pot provoca anxietate. De exemplu, un copil caruia ii este frica de 

Acomodarea creste anxietatea pentru ca cei mici nu au abilitatile, mecanismele si tehnicile necesare pentru a face fata anxietatii. Adesea, factorii care contribuie la acomodarea parentala sunt: anxietatea parintilor, internalizarea emotiilor (parinti care se inchid in ei si nu isi exprima emotiile si gandurile), stresul parental si depresia parentala.


Studiile
 asupra fenomenului de acomodare parentala s-au concentrat mai mult asupra familiilor cu copii cu tulburare obsesiv-compulsiva, dar ele apar si in lipsa unui diagnostic, in situatiile obisnuite in care copiii simt teama sau anxietate.

Cand copiii sunt lasati sa evite situatiile dificile sau care le inspira teama, apar urmatoarele consecinte:

  • copiii nu invata ca pot depasi esecuri si nu au ocazia sa isi dezvolte autoeficacitatea sau increderea in propriile abilitati de a gestiona diverse situatii
  • apare neajutorarea invatata - copiii devin convinsi ca nu pot sa gestioneze situatiile care le provoaca teama
  • comportamentele de evitare devin principala modalitate de gestionare a stresului, iar acest lucru, pe termen lung, duce la esecuri repetate si la o imagine de sine negativa
  • copiii nu isi pot dezvolta rezilienta psihologica


Cum poti evita acomodarea parentala?


Consolideaza toleranta la incertitudine
 a copilului, obisnuindu-l treptat cu situatii pe care nu le poate controla sau prevedea in totalitate. Vorbiti impreuna despre cum poate preveni dificultatile sau cum le poate rezolva daca apar. De exemplu, daca ii este teama sa prezinte un proiect in fata clasei, gasiti impreuna modalitati prin care sa isi aminteasca mai usor informatiile pe care trebuie sa le prezinte sau exersati modalitati de relaxare, astfel incat sa isi poata pastra calmul in situatia respectiva. De asemenea, intr-o asemenea situatie, ii poti recomanda sa isi indrepte privirea catre colegii cu care se intelege bine si sa nu isi propuna sa aiba o prezentare neaparat perfecta.


Acorda atentie situatiilor in care esti tentat sa il protejezi pe copil de situatii stresante sau dificile, care sunt insa normale pentru varsta lui. Deseori, parintii vor sa isi apere copiii de responsabilitati, chiar daca acestea sunt de fapt realizabile de catre copii.


Gestioneaza-ti propriile emotii care apar atunci cand copilul tau este speriat sau anxios. Cand parintii devin la randul lor anxiosi in legatura cu anxietatea copilului, vor fi tentati sa il ajute sa evite lucrurile care il sperie.


Sprijina-l pe copil sa incerce treptat si in siguranta lucrurile care il sperie. Nu este nevoie sa il fortezi sau sa il certi pentru ca se teme, dar ii poti propune sa incerce, cu ajutorul tau, sa faca lucrurile care ii trezesc anxietatea. Explica-i faptul ca teama este naturala, dar ca poate fi treptat depasita.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe