Comportamentele de evitare si stresul la adolescenti
Nimeni nu este imun la stres, indiferent daca vorbim de adulti sau chiar adolescenti. Stresul ne determina sa fim anxiosi, cu moralul la pamant, nerabdatori, imposibil de intelesi pentru cei din jur. Una dintre cele mai frecvente reactii la stres este evitarea situatiei care il genereaza.
Comportamentele de evitare sunt cele care dau nastere la fenomenul procrastinarii sau amanarii si care pe termen lung, pot duce la simptome de depresie (lipsa de motivatie, incredere in sine scazuta, apatie etc.)
Citeste si:
Cand stresul examenelor afecteaza intreaga familie
Acronimul impotriva stresului la copii
Comportamentele de evitare – cand apar
Asa cum le spune numele, comportamentele de evitare apar atunci cand alegem sa nu ne confruntam cu situatia care ne produce stres sau disconfort: amanam, gasim scuze, evitam activitatile sau situatiile dificile etc.
Iata cateva exemple de comportamente de evitare:
- copilul tau stie ca are un test dificil peste cateva zile, dar prefera sa faca ordine in camera in loc sa inceapa sa invete.
- Nu raspunde la telefon sau evita sa sune persoane necunoscute, cu care are nevoie sa intre in legatura.
- Gaseste scuze atunci cand trebuie sa participe la un eveniment social
De ce sunt problematice comportamentele de evitare?
Pe termen scurt, este mai confortabil sa evitam situatiile stresante. Pe termen lung insa, evitarea acestora duce la:
- productivitate si performante scazute, pentru ca nu depunem suficient efort pentru rezultatele dorite
- un nivel mai ridicat de stres: aglomerarea programului zilnic, rezultatele insuficient de bune nu fac decat sa creasca nivelul de stres resimtit.
- imagine de sine negativa si un nivel ridicat de autocritica. Dupa ce copilul tau evita mult timp sa invete, de exemplu, va deveni convins ca nu este capabil sa faca acest lucru sau ca este lenes.
Daca observi ca modalitatea prin care copilul sau adolescentul tau face fata stresului este adoptarea comportamentelor de evitare, este important sa incerci sa il ajuti.Una dintre strategiile cele mai eficiente de reducere a comportamentelor de evitare este activarea comportamentala. Aceasta porneste de la principiul ca actiunile noastre influenteaza felul in care ne simtim.
Cum il ajuti pe copil sa renunte la comportamentele de evitare
Vorbeste cu el despre emotiile pe care le simte
Pentru ca evitarea se naste din emotii dificil de gestionat precum anxietatea, teama sau lipsa de incredere in sine, este important sa il ajuti pe copil sa le gestioneze mai bine. Inainte de a le gestiona insa, este important sa le constientizeze si sa le inteleaga. Poti deschide discutia aratandu-i ca intelegi ca unele activitati sunt stresante si ca am prefera in general sa le evitam. Arata-i ca nu il judeci si ca esti dispus sa il asculti si sa il ajuti.
Descoperiti impreuna care sunt obiceiurile de evitare pe care si le-a format
Este foarte usor sa cadem in capcana comportamentelor de evitare atunci cand suntem stresati. Iata cateva exemple de activitati prin care copiii, dar si adultii, aleg sa evite emotiile dificile: uitatul la televizor (seriale, emisiuni etc), timpul petrecut pe retelele de socializare, realizarea de liste diverse (organizarea excesiva a activitatilor este tot o forma de evitare a acestora), mancatul emotional, iar in cazurile mai grave, izolarea sociala si apatia.
Vorbeste-i copilului tau despre mecanisme de coping
Mecanismele de coping sau tehnicile de gestionare a unei situatii sunt modalitatile prin care putem sa reactionam mai eficient. Vorbeste-i copilului despre faptul ca exista cai alternative mai eficiente pe care le poate urma atunci cand se simte stresat.
Iata cateva exemple de strategii prin care poate gestiona o situatie dificila, pe care ar vrea sa o amane:
- Impartirea activitatii in pasi mai mici si realizarea lor pe rand. O activitate care pare complexa sau dificila devina mai usor de gestionat daca este impartita in activitati mai simple.
- ”Abordare in loc de evitare” - recomanda-i copilului sa isi faca obiceiul de a rezolva imediat sau cat mai repede posibil situatiile care ii ridica de obicei probleme. De exemplu, are emotii cand trebuie sa sune inapoi o persoana pe care nu o cunoaste prea bine? Recomanda-i sa faca acest lucru imediat ce a vazut apelul pierdut, fara sa e gandeasca prea mult la cat de dificil ii este. Are de citit o carte care nu I se pare neaparat interesanta? Recomanda-i sa o inceapa cat mai repede. In timp, acest obicei poate contracara comportamentele de evitare, deoarece il ajuta pe copil sa vada ca este capabil sa gestioneze cele mai dificile situatii si ii da acestuia un sentiment de satisfactie.
- Principiul “Este important sa incepi.”. Chiar daca nu termina un proiect in ziua in care l-a inceput, recomanda-i sa il inceapa macar.
*Sursa foto: Pixabay.com
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
3 abilitati esentiale pentru rezilienta copiilor
Rezilienta este o super putere a copiilor care ii ajuta sa faca fata oricaror probleme in viata. Inca din primii ani de viata, ei se vad nevoiti sa rezolve probleme, sa isi gestioneze emotiile si sa isi asume riscuri, de aceea, e important sa incerci ca parinte sa iti ajuti copilul sa isi dezvolte cat de timpuriu rezilienta.
-
De ce este necesara tristetea
Desi traim intr-o lume in care se promoveaza succesul, iar multi copii cauta doar sa obtina beneficii materiale, in realitate, tristetea este cea pe care o simtim cel mai des, iar asta nu este un lucru rau. Atat adultii, cat si copiii au nevoie sa simta din cand in cand tristetea ca si emotie.
-
Tehnica 5-4-3-2-1 pentru copii
In momentele in care suntem tensionati, mintea noastra isi imagineaza cele mai rele scenarii ceea ce ne acutizeaza starea de rau pe care o simtim. Totusi, exista exercitii simple care ne pot ajuta sa ne recastigam controlul asupra propriilor ganduri.
Adauga tu primul comentariu: