characters characters

Stresul examenelor

Cand stresul examenelor afecteaza intreaga familie

Propus de: SuntParinte.ro   |   14 aprilie 2016    |   3907 vizualizări

Varsta: 11 - 15 ani.

Stresul examenelor
O comunicare adecvata este cea care ajuta atat parintii, cat si copiii in a-si reduce anxietatea legata de stresul scolar. „Un parinte bine intentionat poate incerca sa aiba control asupra modului in care copilul invata. In acest caz, copiii primesc mesajul cum ca nu sunt suficient de buni, incat parintii sa poata avea incredere in ei. Acest tip de mesaj ii face pe copii sa se simta lipsiti de putere.”, sustine dr. Sharie Coombes, terapeut familial.

„Cheia de a mentine atitudinea potrivita in privinta examenelor copilului tau este de a face totul intr-o maniera cat mai constructiva. Notele nu reflecta cu adevarat cunostintele si nu vor fi suficiente pentru a se descurca in viata.”, mai adauga terapeutul.

  Examenul Tau

Specialistii sustin ca stresul, in anumite situatii poate fi un bun motivator, insa in cantitati prea mari si frecvente poate afecta chiar capacitatea de memorare si poate pune in dificultate elevul, mai ales atunci cand vrea sa invete. Deseori parintii si cadrele didactice pot inrautati situatia, ridicand nivelul de stres in cazul copiilor.

Teresa Bliss, psiholog de profesie, sustine ca, „stresul examenelor este o amenintare reala in viata adolescentilor, iar parintii si profesorii trebuie sa aiba mare grija pentru a nu exacerba aceasta stare. Nivelele ridicate de anxietate ii poate face pe adolescenti sa se simta paralizati. Astfel, apar momentele de blocaj in care nu isi mai aduc aminte absolut nimic si nu mai sunt capabili sa se concentreze.”, sustine psihologul.

Cum poti sa il ajuti pe copil sa faca fata stresului?

Ofera un spatiu de lucru si un context adecvat invatarii. Asigura-te ca are toate cartile, rechizitele, spatiul si linistea de care are nevoie pentru a invata eficient.

Fa mici gesturi pentru copilul tau, mai ales atunci cand se simte stresat. Gateste-i mancarea preferata, intreaba-l din cand in cand cum anume se descurca, intreaba-l daca are nevoie de ajutor. Arata-i ca iti pasa.

Constientizeaza-ti propriul nivel de stres. Aminteste-ti ca, oricat de bune intentii ai avea, nu vei putea sa faci lucrurile in locul copilului tau. E important sa iti pastrezi calmul pentru a da incredere si curaj copilului tau. In plus, de multe ori, stresul parintilor legat de examene se rasfrange asupra copiilor, intensificand nivelul lor de stres. Stresul ridicat legat de examene ii poate face pe copii sa amane invatarea, aparand fenomenul procrastinarii.

Invata-l sa priveasca lucrurile in perspectiva. Daca adolescentul tau este foarte stresat, ii poti spune ca examenele sunt importante pentru viitorul lui si ca nu sunt imposibil de depasit. In plus, drumul catre succes nu trece intotdeauna prin educatia traditionala, desi aceasta este de dorit in majoritatea cazurilor.

Incurajeaza-l pe copil sa ceara ajutorul atunci cand intampina dificultati in invatare sau in organizarea timpului.

Aminteste-ti ca stresul din timpul examenelor ii afecteaza in moduri diferite pe copii. Spre exemplu, de obicei baietii sunt cei care invata pe ultima suta de metri si deseori obtin rezultate mai bune la examenele finale, decat la testarile din timpul anului. Fetele in schimb, sunt cele care prefera sa adopte metode de invatare mult mai structurate, iar stresul apare in cazul lor, pe tot parcursul anului scolar.

Daca iti cere ajutorul pentru invatare, vorbeste-i despre tehnici de invatare si despre metode de memorare eficiente, dar nu prelua tu fraiele intregii activitati de invatare. Lasa-l pe copil sa isi imparta materia de invatat si sa o organizeze, incurajandu-l sa isi adapteze ritmul de invatare in functie de rezultatele pe care le obtine.

Incurajeaza-l sa faca miscare in mod regulat. Exercitiile fizice nu doar ca il ajuta sa se relaxeze si sa faca fata mai bine stresului, dar ajuta si la imbunatatirea capacitatii de invatare.

Tu cum faci fata stresului examenelor copilului tau?

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe