Stresul inainte de teze
Tezele si orice alt fel de evaluare a cunostintelor si abilitatilor inseamna pentru majoritatea copiilor o sursa de stres. Parintii pot deveni si ei coplesiti de stresul dinaintea tezelor, pentru ca isi doresc sa ii ajute pe copii, dar nu stiu intotdeauna cum sa faca acest lucru.
Citeste si:
Performanta in situatii de stres
Stresul inainte de teze – cum poate fi gestionat in familie
Cand copilul tau iti spune ca nu mai stie nimic, ca a uitat ce a invatat, cand trebuie sa reiei aceleasi explicatii si lectii impreuna cu copilul tau cu o zi inainte de teza, nivelul tau de stres poate creste mai mult decat te-ai astepta.
Constientizeaza-ti propriul nivel de stres
Daca simti ca devii la randul tau stresat sau ingrijorat in legatura cu rezultatele copilului tau la teze, este important sa incerci sa te calmezi inainte de a-l ajuta pe copil. Starea ta emotionala il va influenta pe copilul tau in mod direct.
Nu pune accentul pe note
Stresul legat de note poate afecta rezultatele scolare ale copiilor, ducand la rezultate opuse celor dorite de catre parintii care pun accentul pe note. Ca in orice situatie de testare sau evaluare, explica-i copilului tau ca mai important decat notele este nivelul sau de cunoastere si abilitatea lui de a face fata unei situatii stresante. Cu alte cuvinte, tezele si testele de la scoala sunt ocazii de a-si verifica nivelul de intelegere al cunostintelor si de a-si exersa capacitatea de a face fata stresului.
Aminteste-i copilului tau ca il iubesti indiferent de rezultatele sale scolare
Critica excesiva, cearta sau amenintarile transmit mesajul ca parintii nu il iubesc pe copil decat daca ia note bune. Aprecierea pozitiva neconditionata si increderea ta in potentialul copilului tau il vor ajuta fie motivat sa invete si sa depuna efort pentru rezultate scolare mai bune.
Ajuta-l sa isi organizeze eficient recapitularea materiei
Toate aceste recomandari nu vor ajuta prea mult daca copilul tau nu se pregateste suficient pentru teza, amana recapitularea materiei pentru ultima seara inainte de teza sau a ramas in urma cu materia. Incurajeaza-l pe copilul tau sa isi faca un program de recapitulare, cere sfatul profesorilor sai in legatura cu notiunile si capitolele care au nevoie de mai multa atentie si ajuta-l sa isi respecte programul de studiu.
Cum se manifesta stresul inainte de teze sau teste?
Iata cateva reactii normale la stres ca pot sa apara si la copilul tau:
- Nu mai stie sa rezolve exercitii sau probleme pe care stia sa le rezolve cu o ora sau doua inainte.
- I se pare ca a uitat TOT ce a invatat si intra in panica pentru ca va lua o nota mica.
- Apare resemnarea in legatura cu rezultatul la teza: “Oricum este greu si nu o sa pot sa invat.”
- Iritabilitate, toleranta scazuta la frustrare si reactii de furie pentru probleme sau obstacole minore.
- Agitatie si dificultati de concentrare a atentiei asupra invatarii – copilul tau isi gaseste de facut alte lucruri in timp ce recapituleaza materia, isi intrerupe des activitatea sau spune ca este obosit dupa 5 minute de invatat.
- Tendinta de a repeta materia de mai multe ori, chiar daca deja o stie bine.
- Dificultati de somn inaintea tezei: dificultati de a adormi, somn agitat etc.
*Sursa foto: Freepik.com
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Pregatirea pentru Evaluarea Nationala incepe din timp – asigura-te ca ii oferi copilului tau sprijinul de care are nevoie
Pregatirea pentru evaluarea nationala la clasa a VIII-a trebuie inceputa din timp. Este nevoie ca un copil sa inteleaga si sa invete notiunile predate la clasa, sa aplice acele informatii si sa rezolve exercitii pentru a se familiariza cu formatul si modul in care sunt structurate cerintele.
-
Halloween-ul - o sarbatoare din ce in ce mai cunoscuta in Romania
Luna octombrie pentru multi dintre noi este doar o luna in care facem tranzitia de la zilele calduroase, de vara, la cele friguroase, de iarna.
-
Cum iti dai seama ca a invatat eficient copilul tau
Iata cateva semne prin care poti sa iti dai seama sau prin care copilul tau isi poate da seama ca a invatat cu adevarat eficient un capitol sau o lectie.
Adauga tu primul comentariu: