characters characters

Anxietatea de evaluare

Cum poate fi depasita teama de examene

Propus de: SuntParinte.ro   |   03 mai 2019    |   3999 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

anxietatea de evaluare
Pentru multi elevi, luni intregi de invatare si munca depusa se reflecta numai in rezultatele din catalog si mediile incheiate la sfarsit de semestru sau de an scolar. Cand vine vorba de examene importante, precum Evaluarea Nationala din clasa a VIII-a sau Bacalaureatul, intregul viitor al copiilor pare sa depinda de rezultatul acestora. Astfel, nu e de mirare ca situatiile de evaluare si testare pot da nastere la panica si teama intensa. Insa, avand suportul emotional potrivit, dar si o pregatire solida, copilul tau poate obtine rezultate excelente

Citeste si:

Anxietatea la scoala - cum pot fi ajutati copiii tematori

Cum incurajeaza parintii anxietatea copiilor


Cum se manifesta anxietatea de evaluare sau testare

Anxietatea de evaluare este o stare de teama simtita de copii sau adulti inainte de un test sau un examen. Un anumit nivel de teama este normal in situatiile de evaluare si poate fi chiar benefic, deoarece ne ajuta sa ne orientam atentia si gandirea asupra situatiei de testare. Cand acest nivel este depasit insa, efectele sunt negative: copiii nu isi mai amintesc raspunsurile desi au invatat materia foarte bine, au simptome fizice (dureri de cap, ameteli, stari de greata sau voma) sau chiar un atac de panica, iar rezultatul la examen are de suferit.



Iata cum se manifesta mai exact anxietatea de evaluare:

  • la nivel fizic: dureri de cap, de stomac, greata, ameteli, transpiratie, ritm cardiac accelerat, respiratie dificila. Simptomele pot ajunge la intensitatea unui atac de panica, in care copilul are senzatia ca nu poate respira sau ca va suferi un atac de cord.
  • la nivel emotional: teama, dezamagire, descurajare si lipsa de speranta, uneori furie si frustrare.
  • la nivel cognitiv: dificultate de concentrare a atentiei, dificultati de organizare a informatiei sau de amintire a acesteia, senzatia de confuzie mintala si lipsa de control asupra propriilor ganduri sau idei.

Anxietatea de evaluare poate duce la probleme grave in randul copiilor si adolescentilor, care pot ajunge sa evite examenele, lipsind de la acestea sau sa foloseasca substante precum alcoolul sau drogurile pentru a-si gestiona anxietatea. In timp, stima de sine a copilului va fi afectata negativ, la fel ca si increderea in sine.

Cum poate fi anxietatea de testare depasita?


Schimba perspectiva copilului asupra anxietatii.

Explica-i faptul ca un anumit nivel de teama si stres inaintea unui examen este normal si benefic. Invata-l ca isi poate transforma anxietatea in entuziasm si in activare pentru confruntarea cu provocarea. Cand reuseste sa vada anxietatea ca pe o reactie normala, care ii poate fi de ajutor, scade riscul de a se lasa coplesit de aceasta in situatia de examen.

Asigura-te ca s-a pregatit suficient.

Teama de examene este inevitabila daca pregatirea pentru ele este insuficienta. Invata-l pe copil metode eficiente de invatare si incurajeaza-l sa se pregateasca din timp pentru teste si examene. Propune-i un antrenament, eficient si inovativ, cu altfel de resurse educationale. Platforma ExamenulTau.ro contine 100% din programa de examen, este avizata de Ministerul Educatiei Nationale si este pe placul elevilor pentru ca este interactiva, disponibila oricand si oricum.  

Tehnici de relaxare

Exercitiile de respiratie si tehnicile de relaxare pentru copii ii pot invata pe acestia sa isi tina sub control anxietatea si simptomele fizice asociate ei. Exersati impreuna modalitati de calmare si descoperiti care sunt cele mai potrivite pentru copilul tau. Invata-l ca emotiile trec intotdeauna, ca sunt stari temporare pe care le putem gestiona cu rabdare si calm.

Vocea interioara

Copiii si adultii anxiosi tind sa fie autocritici si sa simta un nivel ridicat de vinovatie. Intreaba-l care sunt gandurile care ii trec prin minte atunci cand simte anxietate: Ce isi spune si ce gandeste despre el insusi? Deseori, teama de examen si incapacitatea de concentrare a atentiei duc la ganduri extrem de daunatoare, numite si distorsiuni cognitive, precum “Nu esti in stare sa iei examenul!”, “Stiam ca asa o sa se intample.”, “Iar nu o sa imi amintesc nimic.”. Invata-l sa identifice aceste ganduri negative si sa le inlocuiasca cu unele mai realiste si rationale: “Trebuie sa ma calmez si apoi o sa imi amintesc.”, “Am invatat materia, tiu exact capitolul unde e aceasta informatie. Trebuie sa ma concentrez.” etc. Recomanda-i sa isi vorbeasca asa cum ar vorbi unui prieten bun, care are nevoie de ajutor si incurajare.

Metode de a gestiona un examen

Copilul anxios are nevoie de un plan concret in situatia de examen, asupra caruia sa se concentreze, pentru a nu fi coplesit de anxietate. Stabiliti impreuna un astfel de plan. De exemplu, recomanda-i sa citeasca pe rand fiecare intrebare si sa se asigure ca a inteles cerintele cat mai bine. Apoi, poate incepe cu intrebarile la care stie raspunsul. Inainte de a realiza un eseu, recomanda-i sa noteze pe ciorna ideile principale din fiecare paragraf. Daca are subiecte dificile, la care nu stie raspunsul complet, poate nota pe ciorna tot ce isi aminteste pe moment, pentru a reveni apoi la informatiile respective. Recomanda-i sa inceapa intotdeauna cu subiectele pe care stie sa le rezolve si sa continue cu celelalte.

Anxietatea inaintea testarii este normala si este o experienta prin care trec toti elevii la un moment dat. Atunci cand impiedica insa performanta si afecteaza rezultatele copilului tau, este important sa iei masuri. Solutiile exista, mai e nevoie de putina incredere ca le veti gasi si ca le veti pune in practica.

*Sursa foto: Pexels.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe