characters characters

Anxietatea la scoala

Cum pot recunoaste cadrele didactice problemele de anxietate ale elevilor

Propus de: SuntParinte.ro   |   25 martie 2019    |   4967 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

anxietatea la scoala
In fiecare clasa exista cel putin un copil cu probleme de anxietate. Insa deseori, cadrele didactice pot avea dificultati in identificarea acestuia. Anxietatea in clasa se poate manifesta altfel decat prin semnele obisnuite de nervozitate. Uneori, anxietatea in clasa inseamna dureri de stomac, comportamente agresive, simptome specifice de ADHD sau chiar tulburari de invatare. Toate au in comun senzatia descrisa de copii ca "Nu pot gandi/Nu ma pot concentra/M-am blocat.".

Citeste si:

Ce inseamna anxietatea sociala si cum se manifesta la copii

Fobia de insecte


Cum se manifesta anxietatea la scoala in randul copiilor


Agitatia si dificultatile de concentrare a atentiei.
Anxietatea in clasa se poate manifesta la fel ca ADHD-ul, prin incapacitatea de a sta linistit si prin dificultati de concentrare a atentiei.

Refuzul de a merge la scoala. Refuzul de a merge la scoala poate aparea adesea dupa perioade indelungate de vacanta sau dupa o boala, cand copilului i se pare greu sa isi reia activitatea, dar si din cauza fricii intense de a fi separat de parinti. O cantitate redusa de anxietate de separare este normala la varste mici, insa atunci cand duce la refuzul de a merge la scoala, poate deveni o problema reala. In aceste cazuri se recomanda sa fie lasati sa aiba la ei telefon mobil pentru a putea lua legatura cat de des simt nevoia, cu parintii lor.

Comportamentele agresive si problemele de interactiune cu alti copii. Anxietatea se poate manifesta prin comportamente agresive fata de colegi. Copiii anxiosi pot interpreta cuvintele sau actiunile neutre sau pozitive ale colegilor ca fiind negative sau ofensive. In aceasta situatie, copiii care sufera de anxietate fie se vor retrage si se vor izola de colegi, fie vor raspunde la randul lor ofensiv. De asemenea, copiii care adreseaza multe intrebari sau repeta aceeasi intrebare in timpul lectiilor sau testelor pot face acest lucru din cauza anxietatii (sunt ingrijorati ca nu au inteles corect sau ca nu se vor descurca bine la test si vor sa se asigure ca totul e in regula).

Dificultatea de a raspunde la intrebarile din clasa. Daca la testele scrise se pot descurca foarte bine, in cazul intrebarilor orale, copiii anxiosi pot sa se blocheze, desi stiu raspusul sau le este dificil sa se concentreze asupra raspunsului, din cauza anxietatii (in pauza sau dupa ce sunt ascultati, isi dau seama ca stiau de fapt raspunsul la intrebarea la care nu au putut raspunde).

Probleme de sanatate precum durerile de cap, de stomac sau starile de greata. Anxietatea se poate manifesta si prin simptome fizice care ii determina pe copii sa viziteze destul de des cabinetul medical. Poate fi vorba de dureri de cap, dureri de stomac sau chiar voma. Tot specific copiilor anxiosi poate fi transpiratia intensa, tensiunea musculara sau senzatia de sufocare.

De aici si pana la dificultatile de invatare nu mai e foarte mult. Adesea copiii anxiosi se vor concentra mai mult pe teama de a nu sti sau a nu se face de ras. Anxietatea va deveni un factor de blocaj in invatare. De aceea, deseori copiii anxiosi pot fi diagnosticati cu tulburari de invatare.

Evitarea socializarii este un alt comportament specific copiilor cu anxietate. Ei vor evita sa faca prezentari in clasa, sa iasa in pauza, sa iasa in oras sau chiar sa intre in vorba cu alti colegi. De cele mai multe ori, frica de a nu face o greseala sau de a fi judecat este cea care ii impiedica sa socializeze.

Cum pot fi ajutati copiii anxiosi la scoala

Pentru ca la scoala cadrele didactice au responsabilitatea si puterea de a decide in legatura cu elevii, este important ca acestea sa stie semnele anxietatii si sa le interpeteze corect.

  • Pentru confortul emotional al copiilor cu anxietate, cadrele didactice ii pot invata pe copii tehnici de relaxare care sa ii ajute sa isi calmeze nervozitatea.
  • In plus, cadrele didactice sunt incurajate sa permita elevilor anxiosi sa aiba la ei obiecte pe care ei le folosesc pentru a se calma. In cazul copiilor cu anxietate de separare, cadrele didactice pot sa le permita acestora sa isi sune parintii pentru a se asigura ca totul este in ordine.
  • Elevii anxiosi mai pot fi ajutati in clasa daca sunt lasati sa se aseze in banca acolo unde vor si cu cine isi doresc.
  • In general, cadrele didactice trebuie sa fie inarmate cu rabdare si tehnici utile de gestionare a anxietatii elevilor, in special in prima parte a inceperii unui nou an scolar sau semestru si chiar dupa ce un elev a absentat mai mult timp din cauza unei boli.
  • A ajuta un elev anxios la clasa inseamna a avea o buna relatie cu parintii acestuia, dar si cu elevul, pentru a identifica momentele in care are cea mai mare nevoie de ajutor. In plus, elevii anxiosi trebuie incurajati sa fie activi, dar si sa isi exprime emotiile prin intermediul oricarei forme de arte (desen, pictura, crosetat, scriere etc.).

Anxietatea este o problema emotionala usor de rezolvat, daca este identificata corect si daca adultii (parintii, cadrele didactice, consilierul scolar) din viata copilului au rabdarea si intelegerea necesara pentru a-l ajuta. In caz contrar, in adolescenta si la maturitate, anxietatea poate limita viata copilului tau, putand ajunge la agorafobie, atacuri de panica sau depresie.

*Sursa foto: Pixabay.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Schema vulnerabilitatii
    Cum se formeaza in copilarie teama excesiva fata de lume si viata
    24 octombrie 2022   

    Copiii care nu au primit sprijin in copilarie in fata temerilor, nu au fost ajutati sa isi gestioneze stresul sau sa se confrunte cu situatii noi pot ajunge la maturitate sa se teama de pericole improbabile sau inexistente.

  • Patru frici ale copiilor
    Patru frici frecvente in randul copiilor
    08 august 2022   

    Frica de esec, frica de ridicol, frica de necunoscut si frica de succes sunt printre cele mai frecvente frici care se nasc in copilarie, din interactiunea celor mici cu adultii din jur. Cum se manifesta aceste frici la copii si care sunt convingerile despre lume care sunt asociate cu acestea.

  • Fricile copilului
    De ce nu este bine sa cedezi in fata fricilor copilului
    17 februarie 2022   

    Modul in care parintii se raporteaza la temerile copiilor conteaza foarte mult si poate prezice cum anume se vor descurca copiii in viitor din punct de vedere emotional, cand se vor confrunta cu diferite provocari si obstacole

Mai multe