characters characters

Entomofobia - fobia de insecte

Propus de: SuntParinte.ro   |   29 martie 2011    |   8778 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani.

entomofobia sau fobia de insecteConfrutarea cu un element nou ii determina pe copii sa reactioneze in doua moduri: fie, determinati de curiozitate, incep sa exploreze noul element, fie, datorita fricii, o evita si refuza sa interactioneze cu el. Majoritatea copiilor aleg felul in care vor reactiona intr-o situatie in functie de reactia adultului care ii insoteste. Cu toate acestea, teama copilului fata de un obiect sau o situatie noua poate persista in ciuda asigurarilor sau incurajarilor primite din partea parintelui sau altor persoane.
 

Cum se manifesta fobia de insecte

Fobia de insecte sau entomofobia se refera la frica traita la intensitate maxima de catre copil atunci cand se afla in preajma unei insecte, i se vorbeste despre aceasta sau o vede intr-o imagine. Dezgustul, refuzul de a se apropia de insecte, crizele de plans si agitatia, cautarea ajutorului din partea adultului sunt alte reactii care pot sa apara.

Desigur, tendinta de a respinge insectele este frecventa in randul copiilor si adultilor. Fobia de insecte nu se refera insa la reactia de a evita un gandac atunci cand il vezi, ci la o teama intensa, provocata de insecte precum albinele, furnicile si gandacii, dar si de paianjeni.

Iata simptomele fobiei de insecte:
-  incapacitatea de a se mai misca din loc sau reactia de fuga
-  batai din ce in ce mai rapide ale inimii
-  respiratie intretaiata si senzatii de ”nod in gat”, ”gol in stomac”, dureri de cap si ameteli
-  tremuratul, senzatie de lesin si slabiciune in picioare
-  teama foarte mare si chiar prezenta vomei

Copiii care sufera de entomofobie pot ajunge in situatii periculoase tocmai pentru ca incearca sa evite insectele de care se tem: pot fugi in strada, in fata masinilor sau se pot impiedica datorita neatentiei si grabei. De aceea, daca observi ca cel mic se teme extrem de mult de insecte, incearca sa il inveti o modalitate de reactie care sa nu il puna in pericol.

Fobia de insecte se poate trata prin terapie. In principiu, aceasta se va baza pe confruntarea treptata a copilului cu insectele.

 

Cum apare fobia de insecte?

Printre cauzele care stau la baza acestei fobii se numara: experiente neplacute precum intepatura dureroasa a unei albine, teama de insecte manifestata vizibil de catre unul dintre parinti, impactul emotional puternic al unor informatii sau imagini reprezentand insecte la care copilul a avut acces etc.

Orice persoana poate dezvolta la un moment dat o astfel de fobie. Exista insa studii in care copiii mult prea protejati de catre parinti si care nu sunt lasati sa experimenteze o paleta larga de activitati s-ar putea sa dezvolte mult mai frecvent fobii.

 

Cum poti afla daca cel mic are fobie de insecte?

  • Citeste cu el povesti despre insecte si urmareste-i reactiile lui. Fabulele sunt deosebit de utile in astfel de cazuri.
  • Uitati-va impreuna la desene animate sau benzi desenate in care actorii principali sunt insecte.
  • Cauta pe internet imagini si filmulete care sa prezinte diverse insecte cat se poate de real.
  • Incearca un joc simbolic cu insecte de plus sau jucarii insecte si adreseaza-i niste intrebari care sa dezvaluie gandurile si emotiile pe care i le trezesc aceste vietuitoare.


Daca observi o reactie de respingere a copilului tau fata de insecte si vrei s-o combati sau daca pur si simplu doresti sa il inveti mai multe despre „ganganii”, poti realiza activitati care il vor familiariza cu ele. Iti propunem o activitate legata de omizi.

 

Copilul tau ce reactie are fata de insecte?

Comentează:
3 comentarii

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • mihai12_sp
    mihai12_sp    16.07.2012 - 18:47
    Fiul meu si-a mai schimbat parerea despre insecte, atunci cand a invatat despre rolul lor in natura. In ceea ce priveste infrangerea sentimentului de teama, un rol important l-au avut prezentarile ”Muzeului Antipa”, la care a participat cu mare interes.
  • Caciula 2 Ioana
    Caciula 2 Ioana    09.04.2011 - 16:59
    Puteti de asemenea sa vizionati impreuna filme documentare despre viata insectelor, sa cititi impreuna diverse materiale despre insecte si utilitatea unora dintre ele, si sa in final sa le vedeti in natura, unde venim in contact cu ele, in mod involuntar. Astfel, se poate obisnui treptat cu insectele, si sa le perceapa ca facand parte din viata de zi cu zi.
  • marci
    marci    07.04.2011 - 12:18
    In momentul in care insectele au ocupat primul loc intr-una din experientele neplacute din viata ta, atunci automat vei avea o respingere fata de ele toata viata.Fetita mea nu poate nici sa le vada, nici sa le atinga , deoarece a avut o astfel de experinenta neplacuta.Incerc mereu sa ii cer ajutorul atunci cand realizez materiale didactice si o implic alaturi de mine in realizarea unor fluturi, omizi, gargarite.Dar stiu sigur ca de atins niciodata nu le va atinge !

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Schema vulnerabilitatii
    Cum se formeaza in copilarie teama excesiva fata de lume si viata
    24 octombrie 2022   

    Copiii care nu au primit sprijin in copilarie in fata temerilor, nu au fost ajutati sa isi gestioneze stresul sau sa se confrunte cu situatii noi pot ajunge la maturitate sa se teama de pericole improbabile sau inexistente.

  • Patru frici ale copiilor
    Patru frici frecvente in randul copiilor
    08 august 2022   

    Frica de esec, frica de ridicol, frica de necunoscut si frica de succes sunt printre cele mai frecvente frici care se nasc in copilarie, din interactiunea celor mici cu adultii din jur. Cum se manifesta aceste frici la copii si care sunt convingerile despre lume care sunt asociate cu acestea.

  • Fricile copilului
    De ce nu este bine sa cedezi in fata fricilor copilului
    17 februarie 2022   

    Modul in care parintii se raporteaza la temerile copiilor conteaza foarte mult si poate prezice cum anume se vor descurca copiii in viitor din punct de vedere emotional, cand se vor confrunta cu diferite provocari si obstacole

Mai multe