Procrastinare
De ce sa nu lasi pe maine ce poti face azi
Cu totii amanam din cand in cand ceea ce avem de facut, din diferite motive. Totusi, 20% din oameni amana in mod obisnuit sarcinile si cauta motive pentru care sa nu le duca la indeplinire. Aceasta situatie poarta numele de procrastinare sau amanare.
De cate ori copilul tau trebuia sa se pregateasca pentru un test care urma sa se dea la final de saptamana si desi avea timp la dispozitie, „ingrasa porcul in ajun”?
Procrastinarea reflecta in mare lupta noastra de a avea autocontrol asupra propriului comportament, precum si incapacitatea noastra de a prezice acurat cum ne vom simti maine sau in urmatoarele zile.
Cum poti intelege mai bine procrastinarea la copilul tau? Atunci cand a devenit deja un obicei, procrastinarea se datoreaza imaginii pe care o avem despre noi insine cu privire la activitatile pe care le amanam in mod repetat. Cu alte cuvinte, amanam frecvent pentru ca ne-am obisnuit sa gandim despre noi insine fie ca nu suntem capabili sa realizam activitatea respectiva, fie ca nu ne este utila, fie ca nu ne place. Din pacate, de cele mai multe ori, convingerea ca nu suntem capabili este cea care ne impiedica sa incepem sa facem lucrurile pe care stim ca trebuie sa le facem.
Cum poti sa elimini procrastinarea din viata ta sau a copilului? Exista doua componente majore: planificarea si actiunea.
Planificarea
Cei care amana frecvent prefera sa faca planuri fiindca le da senzatia ca actioneaza, fara a actiona de fapt:). Dar atunci cand acestia planifica, o fac fara a tine cont de detalii sau a se apropia prea mult de realitate. Se obtine astfel o lista destul de vaga a lucrurilor care ar trebui facute.
Invata-l pe copil sa planifice eficient. A planifica eficient inseamna a face o lista concreta in care sa prioritizeze lucrurile in functie de importanta si urgenta si sa foloseasca cuvinte cat mai clare si mai concrete.
Specialistii recomanda urmatoarea schita:
Identificarea problemei (de exemplu: obtinerea unei note mari la testul de limba romana)
Pasul 1. lecturarea cartii intre orele 10:00 si 15:00
Pasul 2. extragerea ideilor principale intre 15:30 si 16:00
Pasul 3. formularea de posibile intrebari din lectura
Pasul 3. recapitularea
Planificarea eficienta inseamna a lua fiecare pas si a-l imparti in bucati cat mai mici, in sarcini si activitati care sa fie realizate rand pe rand. E ca si cum ai construi o casa. E nevoie sa fii atent la fiecare caramida pe care o asezi pentru a obtine ceea ce iti doresti la final.
Actiunea
Atunci cand o activitate este insa impartita in bucati foarte mici, pe masura ce se realizeaza cate o bucata, e important sa il inveti pe copil sa se concentreze pe satisfactia obtinuta in aceasta situatie. Astfel, va aparea motivatia de a finaliza activitatea.
Specialistii sustin ca exista o singura cale prin care poti sa invingi procrastinarea: trebuie sa iti dovedesti ca poti sa o faci. Cum anume?
Intelege ideea ca a invinge procrastinarea este o decizie care iti apartine. In timp, pe masura ce vei reusi sa te organizezi mai bine si sa iti indeplinesti obiectivele stabilite de tine, iti vei modifica si imaginea despre tine conform careia nu esti capabil sa iti controlezi comportamentul.
Cand este buna amanarea
In situatiile in care proiectul de realizat implica un anumit nivel de creativitate sau inovatie, amanarea muncii pentru o perioada poate avea efecte benefice. In aceasta perioada in care este amanata munca propriu-zisa, mintea noastra este ocupata cu procesarea subiectului respectiv. Insa in aceste situatii, este vorba de o amanare constienta si controlata, cand simtim nevoia sa mai asteptam si sa ne mai gandim inainte de a incepe activitatea concreta.
Iata si o serie de lucruri pe care este bine sa le stii despre procrastinare:
- 20% din oameni spun ca sunt persoane care procrastineaza. Pentru acestia, procrastinarea este un stil de viata, chiar daca unul dezadaptativ.
- Folosirea recompenselor dupa terminarea unei etape sau a unei sarcini ajuta in lupta cu procrastinarea. Permite-i copilului tau sa isi aleaga o recompensa de care se poate bucura dupa ce a terminat de scris eseul la romana, de exemplu.
- Pregatirea pentru a face fata tentatiilor ajuta de asemenea. Recomanda-i copilului tau sa isi stabileasca o serie de reguli inainte de a incepe activitatea sa. De exemplu, „Daca suna telefonul, nu raspund pana nu termin de scris.” Sau „Nu intru pe internet pana nu termin de citit capitolul.”
- Amanarea apare si atunci cand in loc sa facem ce stim ca trebuie sa facem, alegem o activitate benefica pentru noi, dar care nu este urgenta. De exemplu, cand in loc sa scrie tema pentru maine la engleza, copilul tau se uita la un documentar despre fizica.
- Procrastinarea nu este doar o problema de organizare a timpului, ci si una de management al stresului. Persoanele impulsive sunt cele care vor amana cel mai des sarcinile neplacute deoarece nu sunt rezistente la stres si actioneaza rapid pentru a reduce emotia neplacuta pe care o simt atunci cand se gandesc la ce au de facut.
- Imaginatia este o arma importanta in lupta impotriva procrastinarii. Daca ai un copil care obisnuieste sa amane frecvent o multime de lucruri, ii poti recomanda sa incerce sa vizualizeze cum va realiza sarcina respectiva si cat de relaxat se va simti dupa ce o va realiza.
- Procrastinarea se invata pe parcursul vietii. Parintii care controleaza foarte mult si care ii impiedica pe copii sa isi dezvolte abilitatea de a se autoregla emotional, pot avea copii care folosesc procrastinarea ca pe o forma de rebeliune.
- Cei care procrastineaza se mint pe ei insisi protejandu-se prin consolari precum: „Oricum nu era foarte important.”, „Cu cat trece timpul cu atat voi fi mai creativ.” etc.
- Persoanele care amana in mod obisnuit foarte multe lucruri au un risc crescut de a suferi de depresie sau anxietate si un nivel scazut al fericirii.
- Procrastinarea poate afecta sanatatea: din cauza stresului, rezistenta sistemului imunitar scade.
A invinge procrastinarea inseamna a obtine control asupra propriei vieti. Are legatura cu ceea ce ii face pe oameni sa fie fericiti sau nefericiti, sa aiba un nivel de satisfactie ridicat, o stima de sine buna si libertatea de a alege.
*Sursa foto: https://www.flickr.com/photos/milla_oliiveira/12057800506/
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Rutina de seara - secretul odihnei si organizarii eficiente
Cum creezi o rutina de seara eficienta pentru copii, pentru a avea dimineti usoare.
-
Doua motive pentru care copiii amana invatarea
Doua stari fizice si emotionale diferite care duc la decizia de a amana proiectele importante.
-
Principiul Pareto sau regula 80/20. Cum il poate ajuta pe adolescentul tau
Principiul Pareto sau regula 80/20 a fost formulat de economistul italian Vilfredo Pareto si sustine ca 80% dintre rezultatele obtinute intr-un domeniu vin din 20% dintre cauze. Cum poti prelua acest principiu pentru a-l aplica in viata de zi cu zi, in organizarea timpului sau in invatare?
Adauga tu primul comentariu: