Rutina de seara
Secretul odihnei si organizarii eficiente
Cand copilul tau nu doarme suficient sau nu se odihneste destul de bine, creste riscul ca problemele de comportament, de invatare si de socializare sa apara mult mai frecvent. Iritabilitatea, dificultatile de concentrare a atentiei, problemele de autocontrol si instabilitatea emotionala sunt asociate cu un somn inadecvat atat in randul copiilor, cat si in randul adultilor. Cum creezi o rutina de seara eficienta pentru copii, pentru a avea dimineti usoare.
Citeste si:
Igiena somnului. Ce inseamna si de ce este importanta
Lipsa somnului la proaspetii parinti - cum o poti gestiona
Rutina de seara. Greseli frecvente ale parintilor
Ce este bine sa eviti cand creezi rutina de seara a copiilor? Iata cateva greseli care apar frecvent in familie.
Impunerea brusca a rutinei de somn sau a unei ore de culcare. Deseori, in momentele de oboseala sau frustrare, parintii pot lua decizii in mod spontan, care sa limiteze libertatea de actiune a copiilor. Seara, aceste decizii pot fi legate de ora la care copilul merge la culcare. Cand incerci sa impui insa o schimbare in programul de somn al copilului, este mult mai benefic sa incepi cu o discutie deschisa despre acest subiect si nu sa apelezi la autoritate.
Lipsa consecventei. Ati stabilit ca la ora 21, copilul stinge toate ecranele si se asaza in pat, dar intr-o seara in care vrei sa petreci mai mult timp cu el, decizi ca poate amana rutina de somn cu o ora. Aceasta decizie inseamna ca in viitor, copilul va crede ca poate incerca sa negocieze programul de somn sau il va ignora in totalitate.
Activitatile stimulante inainte de culcare. Joaca activa, miscarea sau activitatile care ii trezesc entuziasmul pot afecta negativ rutina de somn a copilului.
Prelungirea rutinei de somn – inca o poveste, inca un pahar cu apa, inca o conversatie. Multi copii incearca sa amane momentul in care merg la culcare – chiar daca sunt deja obositi. Ia in considerare acest lucru atunci cand copilul tau iti cere inca o poveste sau cand are nevoie brusc sa iasa din camera de cateva ori inainte de culcare.
Obiceiuri dificil de mentinut pe termen lung. Masajul inainte de culcare, televizorul sau muzica aprinsa inainte de culcare sau alte activitati care presupun prezenta prelungita a parintelui in camera creeaza riscul ca rutina de somn sa nu functioneze pe termen lung.
Rutina de seara. Ce este bine sa faci
- Asigura-te ca este destul de intuneric in camera, mai ales in zilele de vara.
- Incepe o rutina de seara cat mai devreme – cu cat copilul tau este mai mic, cu atat mai usor o va accepta.
- Ramai flexibil. Pe masura ce creste, rutina de somn a copilului tau se va schimba, in functie de implicarea lui in deciziile luate.
- Vorbeste copilului despre importanta somnului pentru sanatate si fericire si arata-i ca acesta este o prioritate in familia voastra.
*Sursa foto: Freepik.com
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Tehnica pomodoro. Cum il ajuti pe copil sa fie mai eficient
Copilului tau ii este greu sa inceapa sa invete sau sa lucreze la proiecte pe care le are de facut? Recomanda-i o tehnica simpla care il ajuta sa isi organizeze timpul, dar ii poate creste si motivatia.
-
Ce se ascunde in spatele dezorganizarii la copii. Deficitul functiilor executive
Copiii care uita frecvent lucruri importante, care pierd obiecte sau nu isi pot organiza timpul si spatiul pot avea probleme cu functiile executive. Ce sunt acestea si cum poti sa il ajuti pe copil?
-
Rutine: beneficii si avantaje pentru copii si parinti
Copiii au nevoie, la orice varsta, de siguranta si predictibilitate. Aceste doua elemente sunt inerente rutinelor zilnice. Iata ce alte avantaje aduc rutinele zilnice in cresterea si dezvoltarea copiilor.
Adauga tu primul comentariu: