characters characters

Rutine: beneficii si avantaje

Propus de: SuntParinte.ro   |   16 martie 2022    |   1480 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

rutine
Copiii au nevoie, la orice varsta, de siguranta si predictibilitate. Aceste doua elemente sunt inerente rutinelor zilnice. Iata ce alte avantaje aduc rutinele zilnice in cresterea si dezvoltarea copiilor.

Citeste si:


Rutine zilnice pentru parinti increzatori si calmi


Rutina de dimineata. Fisa printabila


Rutine: beneficii si avantaje pentru copii


Rutinele inseamna mai putin efort pentru luarea deciziilor

O rutina zilnica inseamna implicit mai putin efort in organizarea timpului si in luarea deciziilor. Cu cat copilul tau consuma mai putina energie luand decizii si analizand optiuni, cu atat mai mult isi poate imbunatati productivitatea.


Rutinele contribuie la cresterea autocontrolului si disciplinei

Cand vine vorba de activitati benefice pentru copil pe termen lung, dar mai putin satisfacatoare pe termen scurt (precum temele pentru acasa sau alimentatia sanatoasa), rutinele pot face alegerile copilului mai usoare. De exemplu, un interval de timp zilnic dedicat temelor si invatarii inseamna ca isi va forma obiceiul de a-si dedica energia acestei activitati, indiferent de nivelul motivatiei copilului de a invata. Motivatia poate fluctua de la o zi la alta sau de la o ora la alta. De aceea, copiii (si adultii deopotriva) nu obtin rezultatele dorite atunci cand se bazeaza doar pe motivatie pentru a incepe si a sustine o activitate.


Rutinele contribuie, indirect, la cresterea autoeficacitatii sau increderii in propriile abilitati de a obtine rezultatele dorite

Rutinele ii ajuta pe copii sa isi gestioneze mai eficient timpul si energia si, astfel, sa isi dezvolte in timp, increderea in propriile forte si in propria capacitate de a-si controla comportamentul pentru a obtine ce isi doresc. Aceasta din urma este esentiala pentru starea lor de bine pe termen lung, dar si pentru curajul de a incerca lucruri noi sau dificile. Deseori, copiii refuza sa invete sau sa incerce activitati noi pentru ca nu au incredere ca isi pot controla comportamentul suficient de bine pentru a obtine rezultate bune. Cu alte cuvinte, au interiorizat etichete precum „lenes”, „nemotivat” sau „neinteresat”. Pe de alta parte, cand copiii se bucura de avantajele pe care le aduc rutinele zilnice, isi formeaza o imagine de sine bazata pe atribute pozitive, precum „disciplinat”, „constiincios”, „organizat” sau „capabil”.


Rutinele scad nivelul stresului, atat pentru copii, cat si pentru parinti

Atunci cand copiii sunt obisnuiti cu o rutina de dimineata, o rutina pentru dupa-amiaza si seara, parintii nu mai intra in conflicte frecvente cu cei mici despre organizarea timpului. Pe de alta parte, copiii care au o rutina zilnica eficienta, tind sa amane responsabilitatile mai putin, iar nivelul de stres scade.

Ce este bine sa tii minte cand creezi o rutina impreuna cu copilul tau?

  • Asigura-te ca are suficient timp pentru relaxare si odihna. In caz contrar, rutinele nu fac decat sa duca la epuizare si oboseala excesiva.
  • Ajuta-l sa fie flexibil in perioada de definire a rutinei - daca unele activitati sunt mai potrivite in alte momente ale zilei, lasa-i libertatea sa aleaga, pe cat posibil. 
  • Implementati schimbari ale rutinelor in mod treptat.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe