Ce inseamna constiinciozitatea
Succesul, in orice domeniu, se obtine prin efort sustinut si perseverenta. Aceasta este una dintre lectiile pe care toti copiii au nevoie sa o invete pentru a-si implini cu adevarat potentialul. Majoritatea parintilor incearca sa le transmita aceasta idee copiilor incurajandu-i sa invete, folosind pedepse sau recompense ori pur si simplu controlandu-i excesiv. Dincolo de a le spune copiilor „Invata!”, este important sa ii indrumam insa si catre metode eficiente de invatare si de dezvoltare a autocontrolului.
Citeste si:
Cum incurajam constiinciozitatea la copii
Vrei sa ai un copil responsabil? Invata-l despre „locul controlului”
Constiinciozitatea – comportamentele care o sustin
Constiinciozitatea este o trasatura de personalitate. Acest lucru inseamna ca unii copii vor tinde in mod natural sa depuna mai mult efort pentru ce isi doresc, sa fie disciplinati si sa isi planifice eforturile si activitatile, in timp ce altii vor tinde sa faca opusul. Putem incuraja insa constiinciozitatea tuturor copiilor, oferindu-le recomandari concrete care sa ii ajute sa fie consecventi in invatare sau in alte activitati. Iata cateva astfel de recomandari pe care le poti face copilului tau si pe care le poti adopta si tu, pentru ca el sa le invete observandu-te.
Incepe intotdeauna cu sarcina mai dificila. Cand copilul tau isi formeaza obiceiul de a incepe cu lucrurile care il sperie, nu ii plac sau il streseaza, isi formeaza o strategie care ii va fi utila si la maturitate. Sarcinile dificile si cele plictisitoare se fac intotdeauna la inceput fiindca pornim de cele mai multe ori cu un maxim de energie care incepe sa scada, pe parcurs ce realizam activitatile pe care le avem de facut. Va elimina astfel comportamentele de evitare si isi va creste sansele de a avea succes la scoala sau in alte domenii. Chiar si in relatiile sociale poate aplica aceasta regula, cand vine vorba, de exemplu, de a aborda conversatii dificile cu prietenii sau de a cere ajutorul unui cadru didactic.
Preia controlul asupra programului tau zilnic. Accesul nelimitat la tehnologie vine cu o multime de avantaje (comunicare usoara si informatii utile, de exemplu), dar si cu dezavantaje de care ne dam seama mai greu (timpul petrecut excesiv pe retele sociale, nevoia de a verifica frecvent notificarile acestora) si care ne pot fura senzatia de control asupra propriului program. Daca ai fost surprins si tu de faptul ca ai petrecut 15 minute dand scroll pe o retea sociala in loc de 2 minute, cat ti-ai propus, stii despre ce vorbim. Pentru copii, este si mai dificil sa limiteze timpul dedicat tehnologiei, pentru ca au un nivel de autocontrol mai scazut decat adultii. De aceea, ajuta-l sa isi formeze obiceiuri prin care sa separe timpul petrecut in mediul online de timpul dedicat invatarii sau altor proiecte care il intereseaza.
Depaseste-ti, treptat, zona de confort. Multi copii (si adulti) se obisnuiesc sa depuna un efort minim pentru obiectivele pe care si le stabilesc, pentru a evita disconfortul, stresul sau oboseala. Cand sunt confruntati cu situatii noi sau dificile, apare tendinta de a le evita sau de a le rezolva superficial. Treptat insa, copiii pot fi incurajati sa depuna putin mai mult efort decat de obicei, sa incerce inca un lucru nou sau sa isi asume o noua responsabilitate. Astfel, treptat vor pasi din zona de confort in zona de invatare si crestere. Tot astfel, isi consolideaza increderea in ei insisi.
*Sursa foto: Freepik.com
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Doua motive pentru care copiii amana invatarea
Doua stari fizice si emotionale diferite care duc la decizia de a amana proiectele importante.
-
Productivitatea pe intelesul copiilor. Cum ii ajutam sa fie eficienti
Productivitatea nu este primul lucru care ne vine in minte cand ne gandim la copii si copilarie, dar este o abilitate de care au nevoie o data cu inceperea scolii si de-a lungul intregii lor vieti.
-
Copilul cu rol de parinte. Urmarile la maturitate
Un fenomen deseori intalnit in familiile mai putin functionale este copilul care isi asuma rolul de parinte, avand responsabilitati specifice adultilor.
Adauga tu primul comentariu: