characters characters

Responsabilitatea la copii

Propus de: SuntParinte.ro   |   05 august 2015    |   7289 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

fetita in leagan
„Andrei e de vina, din cauza lui m-am enervat si l-am lovit!” Ai auzit un copil spunand vreodata o afirmatie asemanatoare? Atat copiilor, cat si adultilor, le este greu sa isi asume responsabilitatea pentru situatiile mai neplacute.

Psihologii vorbesc in acest context despre locul controlului sau locusul de control. Acesta este un aspect deosebit de important al personalitatii, inteles ca modalitate prin care intelegem fiecare dintre noi cauzele evenimentelor. Unii dintre noi ne explicam reusitele si esecurile prin prisma propriilor actiuni, in timp ce altii prin factori externi (norocul sau ghinionul, de exemplu).

De aceea putem spune ca locul controlului poate fi intern sau extern.

Iata un exemplu:

Copilul a luat o nota mica la un test.

Un copil cu loc al controlului extern si-ar explica nota mica astfel:

Am luat o nota mica fiindca profesorul nu a fost atent cand mi-a corectat lucrarea/ fiindca profesorul nu ma place.

Un copil cu loc al controlului intern si-ar explica nota mica astfel:

Am luat o nota mica fiindca probabil nu m-am pregatit destul/ fiindca nu am fost suficient de atent.


Locusul de control extern inseamna tendinta de a explica rezultatele obtinute sau propriile actiuni prin factori externi: “Nu am invatat pentru ca m-a chemat Alin la joaca.“

Locusul intern inseamna tendinta de a-si explica actiunile, comportamentele si rezultatele obtinute prin cauze interne, care tin de propria persoana.“Nu am invatat pentru ca am preferat sa ma joc.”

In ultimii ani, copiii au inceput sa dezvolte un loc al controlului extern

In studiul realizat de Jean M. Twenge, au fost comparate scorurile obtinute de catre copiii americani la un chestionar care masoara locul de control, in ultimii 50 ani. Rezultatele au indicat scaderea procentului de copii care au un loc intern al controlului si care simt ca au control asupra vietii lor. In anii ’60, un copil avea o probabilitate mai mare cu 80% de a spune ca simte ca are control asupra vietii lui decat un copil in 2002. Aceasta tendinta este mai accentuata pe masura ce varsta copilului scade. Cu alte cuvinte, copiii incep de la cele mai mici varste sa isi dezvolte un loc al controlului extern.

Cum e mai bine: sa ai un loc al controlului intern sau extern?

Desi este sanatos sa nu incerci sa controlezi lucruri pe care nu le poti controla, la fel de important este sa stii ce depinde de tine, pentru ca de aici se naste responsabilitatea:)

Loc al controlului intern

Avantaje

Persoanele cu loc al controlului intern sunt mult mai orientate spre sarcina, tind sa isi coordoneze comportamentele in directia atingerii scopurilor si obiectivelor pe care le au, iar la un moment dat in viata, ajung sa detina slujbe mai bine platite decat cei au un loc al controlului extern.

Dezavantaje

Pe de alta parte, persoanele cu loc al controlului intern tind sa fie mai instabile in decizii, sa se simta mai presate si sa aiba un nivel mai ridicat de stres.

Loc al controlului extern

Avantaje

Explicarea esecurilor prin motive externe si temporare ii ajuta pe oameni sa fie mai optimisti si sa gandeasca pozitiv, conform cercetarii lui Martin Seligman, insa este important ca reusitele sa fie explicate prin cauze interne.

Dezavantaje

Pe de alta parte, oamenii cu un locus de control extern tind sa traiasca niveluri mai ridicate de anxietate pentru ca nu simt ca au control asupra vietii lor. In plus, persoanele cu un loc al controlului extern nu sunt dispuse sa depuna foarte mult efort pentru scopurile lor, intrucat nu simt ca acestea depind de ei.

Pentru a evita sa cresti un copil iresponsabil sau un copil sa se invinovateste excesiv pentru cele mai mici evenimente nefericite:

  • vorbeste copilului despre lucrurile pe care le putem controla
  • formeaza-i o atitudine echilibrata in fata greselilor, care sunt experiente importante de invatare
  • lasa-l sa aleaga de cat mai multe ori - astfel se va dezvolta sentimentul de control asupra propriei vieti
  • invata-l sa faca fata stresului  si sa fie curajos


Cum dezvolti un loc al controlului intern la copil?

Fii mereu alaturi de el, ajutandu-l sa atribuie in mod corect efectele/consecintele actiunilor sale, fara a-l blama sau pedepsi atunci cand nu face alegeri potrivite. Mai degraba, discuta cu el despre felul in care a luat decizia nefericita, care au fost gandurile si emotiile sale in situatia respectiva si cum poate lua decizii mai bune pe viitor.

Fii un exemplu pentru copil, asumandu-ti responsabilitatea pentru reusite, dar si pentru esecuri si vorbind deschis cu copilul tau despre ele. Intre “Nu am terminat proiectul la timp pentru ca nu am organizat bine timpul, dar data viitoare voi sti cum sa procedez.” Si “Nu am terminat proiectul la timp pentru ca nimeni nu ma ajuta, sunt stresata si obosita cand ajung acasa, oricum muncesc prea mult!”, este preferabila prima varianta, care iti asigura control pe viitor asupra unei situatii similare.

Copilul tau ce fel de locus de control are?


*Sursa foto: Cristina Souza, https://www.flickr.com/photos/criispi/6528973001/

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe