characters characters

Ce putem si ce nu putem controla – activitate pentru parinti si copii

Propus de: SuntParinte.ro   |   23 iulie 2014    |   11837 vizualizări

Varsta: 11 - 15 ani, 15 - 18 ani, 18 ani +.



Vorbindu-i copilului despre control, ii vei creste rezilienta si ii vei reduce nivelul de stres, invatandu-l sa priveasca situatiile de viata intr-un mod echilibrat. Astfel, confruntat cu o problema, se va orienta catre lucrurile pe care le poate controla sau influenta, fara a pierde timp si energie cu aspectele care nu depind de el.


De ce ai nevoie

  • coli de hartie
  • creioane colorate

Cum se realizeaza

1. Vorbeste-i copilului despre cum avem control asupra lumii, oamenilor din jur si asupra noastra, insa in grade diferite. Ii poti vorbi de trei grade de control:

  • Ce putem controla in foarte mare masura (de exemplu, propriul comportament)
  • Ce nu putem controla, dar putem incerca sa influentam (comportamentul celorlalti)
  • Ce nu putem controla deloc (vremea:) )

2. Desenati pe o foaie, fiecare dintre voi, trei cercuri concentrice. Pe cercul din interior scrieti “Ce pot controla”, pe al doilea cerc: “Ce nu pot controla, dar pot incerca sa influentez”, iar pe cerul cel mai mare: “Ce nu pot controla”.

3. Gasiti exemple pentru fiecare categorie, pornind de la cele mai generale la cele mai specifice si completati fiecare pe foaia lui, cele trei cercuri.

Iata cateva exemple:
Ce poti controla: de cate ori zambesti, de cate ori multumesti, cat efort depui pentru ce iti doresti, cat de autocritic esti, ce rostesti, cat de sincer esti, atitudinea ta fata de ceilalti, atitudinea ta fata de tine, cat de repede renunti, cum iti exprimi emotiile si gandurile, cata miscare faci, cat si ce citesti, cat timp petreci pe internet sau la televizor, daca fumezi sau consumi alcool, cum formulezi o parere sau o propunere.

Ce nu poti controla, dar poti incerca sa influentezi: comportamentul celorlalti, vorbele celorlalti, emotiile celorlalti, convingerile celorlalti, atitudinea celorlalti fata de tine, legile si regulile sociale, prejudecatile celor din jur, aprecierea si acceptarea celor din jur.

Ce nu poti controla: bolile, vremea, dezastrele naturale.


4. Este important insa sa inteleaga ca desi nu putem controla totul, acest lucru nu inseamna ca lucrurile pe care nu le putem controla nu ne pot afecta. Bolile, cuvintele celor din jur sau prejudecatile lor ne pot face sa simtim emotii negative, insa acestea din urma sunt in controlul si in responsabilitatea noastra:).


O alta varianta a activitatii:
Pentru a transforma exercitiul intr-o provocare mai interesanta pentru tine, te poti gandi la lucrurile pe care le controlezi si pe care nu le controlezi in relatia cu copilul tau.


Desigur, fiecare parinte isi poate completa diferit fiecare cerc al controlului, in functie de propriile convingeri si nevoi.

Ce pot controla in relatie cu copilul meu: felul in care imi exprim emotiile fata de copil, propriul comportament fata de copil, limbajul ales cand ma adresez copilului, daca plec sau nu din camera cand simt ca nu mai am rabdare, daca cer ajutor, daca sunt sau nu sincer(a) cu copilul meu, daca il las sau nu sa se descurce singur.
Ce nu pot controla in relatie cu copilul, dar pot incerca sa influentez: ce mananca, ce prieteni isi face copilul, ce muzica ii place sa asculte, ce jocuri se joaca in timpul liber.
Ce nu pot controla in privinta copilului meu: ce talente, interese si aptitudini are copilul meu, ce materii preferate are copilul meu.

Poti salva si printa schema de mai jos, pentru a realiza mai usor activitatea:




Daca ati completat cercurile controlului si vrei sa arati si altor parinti ce rezultate ai obtinut, ne poti trimite fotografii pe contact@suntparinte.ro, pentru a le include in articol.


Tu ce ai completat in cercurile controlului?:)

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu