characters characters

Copilul cu rol de parinte. Urmarile la maturitate

Propus de: SuntParinte.ro   |   01 februarie 2022    |   1430 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

copilul cu rol de parinte. urmarile la maturitate
Un fenomen deseori intalnit in familiile mai putin functionale este copilul care isi asuma rolul de parinte, avand responsabilitati specifice adultilor. Un astfel de copil ajunge sa aiba grija de fratii sai mai mici, sa faca mancare, sa ii pregateasca pentru scoala si sa isi asume o serie indelungata de responsabilitati care in mod normal ar apartine parintelui.

Citeste si:


Copilul tau nu ar trebui sa fie confidentul tau


Copilul cu rol de parinte


Copilul cu rol de parinte. Urmarile la maturitate


Adesea motivul care sta la baza acestei maturizari timpurii este legat de problemele emotionale sau fizice ale parintilor, de lipsa acestora sau de resursele limitate ale acestora pentru a avea grija de copil. De asemenea, in cazul neglijarii profunde a parintilor sau in caz de divort, unul din copii va incepe sa joace rolul parintelui lipsa. Specialistii sustin ca exista 2 categorii de maturizari timpurii: maturizarea emotionala si cea instrumentala.

Copiii cu rol de adult sau de parinte in familie se pot gasi in situatia de a oferi sprijin emotional parintilor sau adultilor din familie, fiind expus unei serii de probleme pentru care nu sunt pregatiti. De asemenea, copiii cu rol de parinte se vor simti responsabili de binele emotional al fratilor sau altor membri ai familiei. Aceasta situatie da nastere codependentei pe termen lung.

Din punct de vedere instrumental, un copil care isi asuma rolul de parinte va fi cel care va fi prezent fizic in familie, gatind pentru intreaga familie, ducandu-si fratii la gradinita sau scoala si avand grija de parintele care poate fi bolnav, cu dizabilitati sau cu alte probleme emotionale.


Care sunt cele mai frecvente consecinte ale rolului de parinte in copilarie?


Acest rol poate duce la codependenta la maturitate: tendinta de a ne asuma responsabilitatea pentru emotiile, comportamentele si gandurile altor persoane. Apare nevoia de a controla, proteja excesiv, indruma sau ajuta prea mult pe cei din jur.

La maturitate, riscul pentru tulburarile de anxietate si depresie este crescut. Problemele de anxietate pot sa apara din cauza nevoii de a controla ce se intampla in familie, de a-si asuma responsabilitatea pentru echilibrul emotional al celor din jur si pentru alegerile lor si din nevoia de a proteja persoanele dragi de probleme sau dificultati. Depresia poate sa apara ca urmare a neglijarii propriilor nevoi si dorinte, a epuizarii emotionale sau fizice sau a sacrificiilor facute pentru binele celor din jur.

Poate aparea tendinta de asumare a unui numar prea mare de responsabilitati si, in timp, cresterea riscului de esec. Esecurile pot duce la emotii intense de rusine, la o stima de sine scazuta si, in timp, la depresie.

In relatiile de cuplu, poate sa apara tendinta de a alege parteneri care au nevoie sa fie „salvati”, ajutati sau sprijiniti excesiv, fiind adulti care inca nu s-au maturizat emotional complet.


In rolul de parinti, persoanele care au avut o astfel de copilarie risca sa incerce sa isi protejeze excesiv propriii copii de o experienta asemanatoare sau isi propun sa le ofere acestora o copilarie ideala sau „perfecta”. Aceasta presiune de a nu repeta greselile propriilor parinti poate deveni insa o sursa majora de stres si anxietate, care ii vor afecta in mod indirect pe copii.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Doua tipuri de procrastinare
    Doua motive pentru care copiii amana invatarea
    19 ianuarie 2023   

    Doua stari fizice si emotionale diferite care duc la decizia de a amana proiectele importante.

  • Copilul dezorganizat
    Copilul dezorganizat. Cum poti sa il ajuti
    14 septembrie 2022   

    Copilul tau intarzie frecvent la scoala pentru ca nu se poate organiza eficient dimineata? Sau ai un adolescent care nu isi gaseste niciodata lucrurile de care are nevoie ori un preadolescent care pare sa uite mereu un detaliu important pentru o tema sau un proiect la scoala. Dezorganizarea in randul copiilor de varste mai mari poate ascunde probleme de atentie sau functii executive.

  • Productivitatea
    Productivitatea pe intelesul copiilor. Cum ii ajutam sa fie eficienti
    10 martie 2022   

    Productivitatea nu este primul lucru care ne vine in minte cand ne gandim la copii si copilarie, dar este o abilitate de care au nevoie o data cu inceperea scolii si de-a lungul intregii lor vieti.

Mai multe