Constiinciozitatea la copii
Constiinciozitatea prezice o multime de atribute pozitive ale vietii noastre precum starea de sanatate, calitatea relatiilor noastre sociale, performantele si chiar reusitele in viata. Cum putem sa il ajutam pe copil sa devina mai constiincios daca observam ca nu este in mod natural astfel?
Citeste si:
Functiile executive la copii – cum cresti un copil responsabil si fericit
Cum ii invatam pe copii responsabilitatea
Constiinciozitatea – ce inseamna si cum se manifesta
Constiinciozitatea este unul dintre cei cinci factori descrisi de teoria Big Five a personalitatii, cea mai recenta si acceptata teorie a personalitatii din prezent. Ceilalti patru factori ai personalitatii sunt deschiderea fata de experiente noi, agreabilitatea, extraversia si neuroticismul.
Constiinciozitatea este o trasatura de personalitate care poate fi descrisa ca tendinta de a controla propriile impulsuri si de a alege comportamente favorabile atingerii scopurilor stabilite. De aceea, persoanele constiincioase reusesc sa amane recompensele imediate pentru a obtine recompense mai importante pe termen lung, stiu sa planifice si sa isi organizeze activitatile in mod eficient. Constiinciozitatea este legata astfel de cat de perseverent, ambitios, atent, disciplinat, consecvent, previzibil, de incredere, organizat sau muncitor este copilul tau. Vestea buna este ca orice trasatura de personalitate poate fi incurajata, dincolo de tendintele innascute ale fiecaruia dintre noi.
Constiinciozitatea – cum poate fi incurajata
Constiinciozitatea si deschiderea la experiente noi sunt trasaturile de personalitate mai strans asociate cu succesul scolar si profesional decat nivelul de inteligenta, potrivit studiilor. Asadar, este de inteles de ce ne-am dori sa avem copii mai constiinciosi. Exista cateva resurse pe care le putem folosi fiecare dintre noi pentru a ne creste nivelul de constiinciozitate si pe care le putem recomanda si adapta si pentru copiii nostri.
Incurajeaza autocontrolul. Capacitatea copiilor de a rezista impulsurilor pentru a urmari un scop benefic pe termen lung (de exemplu, cand copilul alege sa isi faca temele desi ar vrea sa se joace) este legata de autocontrol, care se dezvolta de-a lungul intregii copilarii si adolescente.
Tehnicile metacognitive pot fi folosite pentru a ridica nivelul de constientizare a propriul proces de gandire. Aceste tehnici implica si contrastarea mentala, un proces care presupune a-ti imagina un obiectiv, calea spre atingerea obiectivului si obstacolele ce ar putea aparea in cale. A-l incuraja pe copil sa isi imagineze calea spre atingerea obiectivului inseamna a-l ajuta sa isi construiasca obiective mult mai fezabile si sa devina mai implicat si mai dedicat acestor obiective. Anticiparea obstacolelor il ajuta pe copil sa gaseasca posibile solutii pentru acestea, reducand riscul de a renunta la ce si-a propus.
Vorbeste-i despre tehnica implementarii intentiilor, care inseamna a crea planuri posibile, concrete si necesare pentru a sti cum sa te descurci intr-o situatie in care urmeaza sa te afli (ex. "Am sa incep sa fac cateva exercitii de respiratie daca voi simti ca devin anxios inainte de a incepe testarea").
Invata-l pe copil tehnici de evitare a procrastinarii. Constiinciozitatea presupune rezistanta la tentatia de a amana responsabilitatile. Poti creste aceasta capacitate a copilului oferindu-i un model demn de urmat, evitand tu insuti sa amani frecvent responsabilitatile tale si sugerandu-i tehnici care il ajuta sa nu amane.
Incurajeaza-l pe copil sa isi stabileasca standarde inalte pentru cele mai importante lucruri din viata lui. Asteptarile tale ridicate fata de copil sunt de asemenea importante pentru performanta lui, studiile confirmand asa numitul Efect Pygmalion in relatia dintre copil si adultii importanti din viata lor. Este important ca atunci cand incurajezi adoptarea unor standarde inalte sa nu incurajezi si perfectionismul. Explica-i copilului tau ca este important sa faca tot ce ii sta in putinta pentru a obtine rezultate bune in domeniile care il intereseaza, pentru propria lui multumire si satisfactie, nu pentru a se compara cu alti copii sau pentru a primi aprecierea sau lauda celor din jur. Invata-l pe copil despre autocompasiune si incurajeaza-i motivatia intrinseca, lasandu-l sa descopere si sa aleaga singur domeniile in care vrea sa obtina performanta.
*Sursa foto: Pexels.com
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Doua motive pentru care copiii amana invatarea
Doua stari fizice si emotionale diferite care duc la decizia de a amana proiectele importante.
-
Productivitatea pe intelesul copiilor. Cum ii ajutam sa fie eficienti
Productivitatea nu este primul lucru care ne vine in minte cand ne gandim la copii si copilarie, dar este o abilitate de care au nevoie o data cu inceperea scolii si de-a lungul intregii lor vieti.
-
Copilul cu rol de parinte. Urmarile la maturitate
Un fenomen deseori intalnit in familiile mai putin functionale este copilul care isi asuma rolul de parinte, avand responsabilitati specifice adultilor.
Adauga tu primul comentariu: