characters characters

Metacognitia in invatare

Metacognitia sau cum il ajuti pe copil sa invete mai usor

Propus de: SuntParinte.ro   |   09 septembrie 2016    |   12261 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

metacognitia in invatareMajoritatea parintilor si a cadrelor didactice pornesc in procesul de educare al copilului de la premisa ca cei mici au un instinct natural de a invata, insa zeci de ani de studii arata ca e important sa ii invatam pe copii sa foloseasca metacognitia pentru a creste rapiditatea invatarii in cadrul formal, al scolii.

Metacognitia inseamna pe scurt „gandirea despre gandire”. Formand copilului abilitati metacognitive, il ajutam sa isi dea seama cum poate invata mai usor si sa inteleaga care sunt preferintele si dificultatile sale cand vine vorba de invatare. Metacognitia ii ajuta pe copii sa foloseasca diferite strategii cognitive pentru a explora, a intelege si a aplica ceea ce invata.

Pentru ca metacognitia sa functioneze, iar copilul tau sa invete sa o foloseasca, iata cateva strategii care ii pot fi utile:

Explica-i ce inseamna metacognitia.

Metacognitia sau gandirea despre gandire inseamna a intelege felul in care gandim. Metacognitia presupune, printre altele, sa aflam raspunsuri referitoare la cum am ajuns la o anumita concluzie, care sunt confuziile pe care le-am facut, care sunt motivele pentru care am avut dificultati in a intelege ceva, cum si de ce functioneaza anumite metode de invatare.

A gandi cu voce tare.

Invata-ti copilul sa isi descopere si sa isi corecteze propriile greseli facand analize asupra a ceea ce studiaza, cu voce tare.

Conecteaza noile cunostinte cu ceea ce copilul deja stie.

Poti folosi strategia: Ce stiu-Ce vreau sa stiu-Ce am invatat.

Imbratiseaza curiozitatea.

Raspunde intrebarilor pe care copilul tau le are cu o invitatie de genul „Hai sa descoperim impreuna.”/ „Hai sa aflam despre ce e vorba.” etc. Cititi carti, enciclopedii, cautati informatiile pe internet, mergeti la biblioteca, experimentati.

Invata-l pe copil sa identifice lucrurile care ii sunt neclare.

Pentru cadrele didactice, intrebarea „Care sunt nelamuririle voastre in aceasta lectie?” poate fi o modalitate de a-i ajuta pe copii sa isi dezvolte aceasta abilitate. Parintii pot cere copilului sa le explice lectia pe care o are de invatat, pentru a descoperi unde anume s-a blocat sau care sunt aspectele mai neclare. In invatare, confuzia este un aspect esential: este momentul dinainte de crearea legaturilor dintre informatiile vechi si cele noi. De aceea, este bine sa ii invatam pe copii ca daca sunt confuzi nu inseamna ca nu sunt suficient de inteligenti, ci ca sunt pe cale de a invata si intelege lucruri noi.

Sumarizeaza „ce”-ul si „cum-ul” a ceea ce se invata.

Sumarizarea inseamna o analiza profunda a ceea ce s-a invatat pentru a elimina orice nelamurire si pentru a umple toate golurile existente. In clasa, cadrele didactice isi pot intreba copiii la finalul lectiei „Ce am invatat astazi?”, iar elevii sa ofere fiecare cate un raspuns. Acasa, parintele isi poate intreba copilul acelasi lucru, cerandu-i sa explice si sa ofere detalii.

Observarea si evaluarea metodelor de invatare.

Cadrele didactice pot cere copiilor sa tina jurnale ale invatarii, in care sa raspunda la intrebari referitoare la modalitatile in care au invatat, nu neaparat la lucrurile pe care le-au invatat. Iata cateva exemple de intrebari care ii pot ajuta pe copii sa constientizeze mai bine felul in care invata:

-Ce am invatat cel mai usor saptamana aceasta? De ce?

-Ce a fost cel mai greu pentru mine sa invat? De ce?

-Ce metode de invatare au functionat? De ce au functionat?

-Ce metode de invatare nu au functionat saptamana aceasta? Cum le pot imbunatati? Cu ce le pot inlocui?

-Ce obiceiuri de invatare functioneaza bine pentru mine?

Parintii pot vorbi cu copilul lor despre aceste subiecte si ii pot oferi sugestii de tehnici de invatare, lasandu-l pe copil sa aleaga felul in care va invata. Lasandu-l pe copil sa invete independent si sa evalueze singur cat de eficiente sunt diversele tehnici de invatare, ii vei incuraja metacognitia.

Invata-l pe copil despre felul in care are loc invatarea si felul in care propriile convingeri despre invatare ne influenteaza rezultatele. Atat cadrele didactice, cat si parintii pot sa explice copiilor faptul ca invatarea presupune crearea de noi legaturi intre neuroni, iar cu cat informatiile nou invatate sunt mai mult folosite, cu atat legaturile dintre neuroni sunt mai puternice. Astfel, cu cat exersam mai mult, cu cat folosim informatiile in contexte variate, cu atat vom invata mai usor si vom retine mai bine.

Metacognitia poate fi benefica nu doar in privinta invatarii, ci ii poate ajuta pe copii sa se cunoasca mai bine pe ei insisi si sa isi controleze mai bine comportamentul.

De exemplu, un copil caruia i s-a explicat felul in care are loc invatarea si a observat care sunt metodele de invatare care i se potrivesc, va putea sa isi controleze emotiile dinaintea unui examen si va sti sa isi organizeze materia astfel incat sa se pregateasca eficient.

Iata cateva exemple de intrebari metacognitive de ordin general, pentru copiii de varste mai mari:

Cum pot sa duc o viata fericita?

Cum pot deveni un om respectat?

Cum ma pot simti bine cu mine insumi?

Cum s-a simtit prietenul meu cand i-am spus acest lucru? Care a fost contributia mea in acest conflict?

Folosind aceste reflectii, copiii incep sa inteleaga si perspectiva altor persoane de a vedea lucrurile.

Pentru a face „vizibila gandirea”, poti folosi intrebari logice pentru a-ti ajuta copilul sa isi dezvolte metacognitia, precum:

„Ce te face sa spui asta?”

„La ce te gandesti atunci cand spui asta?”

„De ce anume iti aminteste asta?”

„Cum ai reactionat in contexte similare?”

„Te poti gandi la ceva ce ar putea sa functioneze acum?”

Intrebarile metacognitive sunt utile fiindca il ajuta pe copil sa isi clarifice informatiile, sa isi gestioneze mai bine anxietatea si sa gaseasca cai mai bune de a rezolva cerintele si situatiile cu care se confrunta.


*Sursa foto: David Castillo Dominici, FreeDigitalPhotos.net

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe