characters characters

Constiinta de sine la copii in situatiile de conflict

Intrebari pentru copii despre situatiile de conflict

Propus de: SuntParinte.ro   |   26 august 2016    |   5373 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

constiinta de sine la copii
Constiinta de sine la copii (constientizarea faptului ca este o persoana separata, cu propriile nevoi, emotii si ganduri) evolueaza inca din primii ani de viata. Pe masura ce creierul copilului se dezvolta, iar cel mic interactioneaza cu alte persoane din jurul lui, devine constient de propriile trairi, dar si de felul in care este vazut de catre cei din jur.

A-l ajuta pe copil sa isi constientizeze propriile emotii, ganduri si nevoi, dar si felul in care sunt interpretate acestea de catre cei din jur este important pentru a creste un copil echilibrat emotional si capabil sa comunice eficient si nonviolent.

Carl Jung spunea: „Viziunea ta va fi clara doar atunci cand te vei putea uita in inima ta. Cine se uita in afara, viseaza; cine se uita inauntru, se trezeste”.

Unul din cele mai bune momente pentru a ne cunoaste mai bine este atunci cand suntem in conflict. Chiar daca se afla in conflict cu unul din parinti, cu unul din frati sau o sora, cu cel mai bun prieten, cu profesorul de la clasa, cu antrenorul sau ori cu un strain, potrivit lui Cristopher Brown, presedintele organizatiei National Fatherhood Initiative, copilul tau poate fi ajutat sa invete din aceasta situatie, daca il ajuti sa caute raspunsuri la cateva intrebari.

Iata care sunt aceste intrebari:

  • Care a fost rolul meu in acest conflict?
  • Modul in care am actionat in acest conflict reprezinta persoana care mi-as dori sa fiu pe viitor?
  • Deciziile pe care le-am luat in acest conflict sunt in concordanta cu genul de persoana care mi-as dori sa fiu?
  • Daca as vedea o alta persoana comportandu-se asa cum am facut-o eu, ce parere as avea?

Aceste intrebari sunt utile fiindca il ajuta pe copil sa faca un pas inapoi si sa isi priveasca propriul comportament mai obiectiv si in relatie cu aspiratiile sale legate de propria persoana.Utilizand aceste intrebari, copilul tau va invata sa gandeasca mai clar lucrurile, chiar si cand se vor afla in mijlocul unui conflict. In plus, se vor descoperi pe ei insisi si vor ajunge sa se cunoasca mai bine decat ar fi crezut.

In plus, punand comportamentul copilului in relatie cu aspiratiile sale cu privire la felul de persoana care vrea sa devina, il orientezi catre decizii benefice pe termen lung.

Incurajarea constientizarii este benefica si in domeniul intelectual. Atunci cand copiii sunt incurajati sa se gandeasca la procesul de invatare, devenind mai constienti cu privire la metodele de invatare si la dificultatile intampinate, au rezultate mai bune scolare.

Capacitatea de a te gandi la propriile procese de gandire poarta numele de metacognitie si poate fi incurajata de catre parinti, dar si de catre cadrele didactice.

Iata cateva intrebari care incurajeaza metacognitia:

  • Care este, pentru mine, cel mai greu de inteles aspect din lectie? De ce?
  • Care a fost cel mai usor de inteles concept din lectie?
  • In ce conditii ma pot concentra mai usor cand trebuie sa invat ceva?
  • Ce strategie de invatare a functionat cel mai bine si de ce?
  • Ce credeam inainte despre acest fenomen?

Chiar si noi, adultii, avem dificultati in a constientiza de fiecare data care au fost emotiile care ne-au dictat un comportament dificil sau in a intelege felul in care suntem vazuti de cei din jur. Asadar, copiii au nevoie de ajutor suplimentar pentru a reusi aceste lucruri, iar una dintre cele mai eficiente metode de a-l ajuta consta in discutii care ii incurajeaza sa se gandeasca la propriile motivatii si la felul in care sunt interpretate acestea de ceilalti.


*Sursa: https://www.flickr.com/photos/spirit-fire/4739023417/

Comentează:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • De ce este necesara tristetea
    De ce este necesara tristetea
    06 noiembrie 2024   

    Desi traim intr-o lume in care se promoveaza succesul, iar multi copii cauta doar sa obtina beneficii materiale, in realitate, tristetea este cea pe care o simtim cel mai des, iar asta nu este un lucru rau. Atat adultii, cat si copiii au nevoie sa simta din cand in cand tristetea ca si emotie.

  • Tehnica 5-4-3-2-1 pentru copii
    Tehnica 5-4-3-2-1 pentru copii
    01 noiembrie 2024   

    In momentele in care suntem tensionati, mintea noastra isi imagineaza cele mai rele scenarii ceea ce ne acutizeaza starea de rau pe care o simtim. Totusi, exista exercitii simple care ne pot ajuta sa ne recastigam controlul asupra propriilor ganduri.

  • Ce inseamna misofonia si cum il poti ajuta pe copil
    Ce inseamna misofonia si cum il poti ajuta pe copil
    16 octombrie 2024   

    Pentru unii copii, mesele luate in familie sau zgomotul din clasa pot insemna o adevarata tortura. Misofonia este fenomenul in care sunete mici, repetitive precum mancatul sau respiratul pot sa fie extrem de deranjante si imposibil de ignorant. Deranjul auditiv este insotit intodeauna de a reactie emotionala puternica.

Mai multe