Rutine zilnice pentru parinti calmi si increzatori
Obiceiurile zilnice pe care le ai te pot ajuta sa devii un parinte mai bun sau dimpotriva, un parinte impovarat de griji, frici si extrem de obosit. Odata cu trecerea anilor si nivelul de stres devine mai mare, ceea ce inseamna solicitari suplimentare asupra sistemului nervos, a creierului si a corpului. Poti adopta insa o serie de rutine zilnice care te ajuta sa ai grija de tine pentru a putea avea grija si de ceilalti.
Citeste si:
10 lucruri care te ajuta sa fii un parinte increzator in fortele proprii
Timpul petrecut in natura - remediu la stresul din pandemie
Petrece cat mai mult timp in spatii verzi.
Izolarea din pandemie i-a indreptat pe multi adulti catre preocupari precum gradinaritul sau ingrijirea plantelor. Cultivarea si ingrijirea plantelor sunt activitati care ajuta la echilibrul emotional, incurajand o stare de liniste, inspirand speranta si crescand capacitatea de concentrare a atentiei. Aceleasi efecte benefice il au si plimbarile in natura.
Expune-te la lumina naturala.
Corpul are nevoie de o doza sanatoasa de lumina zi de zi pentru a putea dormi mai bine pe timp de noapte si a avea o stare de echilibru interioara mai buna. Petrece cat mai mult timp sub razele soarelui pentru ca iti vei imbunatati atat ritmul circadian si vei deveni in acelasi timp si un parinte mai binedispus.
Citeste carti de fictiune.
Un studiu realizat cu putini ani in urma arata ca cititul fictiunii imbunatateste capacitatea oamenilor de a intelege alti oameni si de a reactiona la situatiile prin care acestia trec. Citind te vei elibera si de stres si iti vei putea lua o pauza de la stresul de zi cu zi.
Respecta nevoia corpului de a se misca.
Exercitiile fizice reduc nivelul hormonilor de stres precum adrenalina si cortizolul. In plus, ajuta la producerea mai multor endorfine, substante chimice care actioneaza pozitiv asupra starii noastre emotionale. Chiar daca iti este greu sa reincepi sa faci miscare, incearca in fiecare zi cateva miscari si exercitii. O alternativa este mersul pe jos.
Incearca sa gandesti pozitiv
Acest lucru nu inseamna ca trebuie sa iti reprimi emotiile negative sau sa refuzi sa accepti evenimentele negative care se intampla in mod inevitabil, ci sa faci un efort pentru a observa si aspectele pozitive din fiecare zi si sa iei in considerare faptul ca in timp, lucrurile care acum merg rau, pot sa se indrepte. Un exercitiu zilnic precum „Trei lucruri bune” te poate ajuta sa iti formezi o perspectiva mai pozitiva asupra problemelor, asupra ta si asupra celor din jur.
Gaseste cateva momente de liniste.
Exercitiile de mindfulness sau meditate, scrierea intr-un jurnal sau cateva exercitii de respiratie pot fi eficiente pentru gestionarea stresului, chiar daca initial ti se pot parea capricii sau masuri superficiale. Incearca-le timp de o luna si observa daca au rezultate pentru tine.:)
Doar avand grija si de nevoile tale poti avea cu adevarat grija de cele ale copilului tau. In plus, adoptand obiceiuri care te ajuta sa fii echilibrat emotional, vei lua decizii mai bune in calitate de parinte si ii vei oferi copilului un model sanatos de gestionare a stresului si de coerenta interna.
*Sursa foto: Freepik.com
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Cum putem preveni intensificarea conflictelor
Conflictele si neintelegerile sunt parte din viata de zi cu zi intre-un cuplu, insa indiferent care ar fi motivele ce stau la baza, important este sa reusim sa gasim solutii impreuna.
-
Ce inseamna inflorirea psihologica si cum o putem incuraja
Conceptul de ”inflorire psihologica” este unul multidimensional, propus de psihologia pozitiva in care se pune accent pe dobandirea fericirii si a starii de bine, a satisfactiei cu viata, a avea sanatate fizica si mentala, un sens si o semnificatie in viata, caracter si virtuti si relatii sociale aarmonioase.
-
Semne care indica faptul ca esti un parinte inteligent emotional
Cine sunt parintii ideali? Exista o multime de carti si articole despre cum sa devii un parinte mai bun, iar toate resursele pe care le gasesti au in comun inteligenta emotionala. A creste copii inteligenti emotional incepe cu a fi un parinte inteligent emotional.
Adauga tu primul comentariu: