characters characters

Sentimentul de coerenta mintala

Ce inseamna si de ce este important

Propus de: SuntParinte.ro   |   23 februarie 2021    |   1920 vizualizări

Varsta: 18 ani +.

sentimentul de coerenta
„Sentimentul de coerenta” este un concept care descrie capacitatea oamenilor de a gestiona stresul si de a extrage o semnificatie coerenta din evenimentele traite. Initial, a fost dezvoltat ca o posibila explicatie pentru reactiile diferite ale oamenilor la aceleasi surse de stres.

Citeste si:

Flexibilitatea psihologica

Secretul rezilientei sau fortei interioare


Sentimentul de coerenta mintala


Sentimentul coerentei este definit prin trei aspecte esentiale: intelegerea cognitiva, capacitatea de gestionare a problemei si extragerea unei semnificatii.


Cu alte cuvinte, avem un sentiment al coerentei atunci cand:

Intelegem din punct de vedere cognitiv ceea se intampla atat din punct de vedere intern (propriile ganduri, emotii, convingeri), cat si extern (evenimentele pe care le traim, cauzele lor, succesiunea lor), intr-o maniera rationala. Cand reusim sa vedem ordinea si structura din spatele haosului aparent, avem capacitatea de a intelege corect problema cu care ne confruntam. In rolul de parinte, acest aspect se manifesta, de exemplu, atunci cand copilul incepe sa devina iritat si agitat si ne dam seama ca cel mai probabil, este obosit si are nevoie de liniste si odihna. In loc sa devenim la randul nostru iritati sau stresati in legatura cu comportamentul copilului, reusim sa intelegem cauzele acestuia si, implicit, sa luam masuri care sa il ajute.

Ne simtim capabili sa gestionam situatia - reusim sa identificam resursele pe care le avem la dispozitie pentru a rezolva problema cu care ne confruntam. Cand simtim ca avem solutii sau surse de ajutor in confruntarea cu o problema, nu ne lasam coplesiti de stres si simtim ca avem un nivel de control asupra situatiei in care ne aflam. De aceea, acest aspect al sentimentului coerentei este esential in gestionarea stresului, pentru ca ne ajuta sa vedem problemele ca pe provocari carora le putem face fata, nu ca obstacole de nedepasit sau poveri pe care nu le dorim. Continuand exemplul de mai sus, parintele cu un nivel ridicat de coerenta interna va propune copilului sa ia o pauza si sa se odihneasca sau sa doarma putin.

Simtim ca viata noastra are semnificatie emotionala. Pentru parinti, acest aspect este extrem de important pentru relatia cu propriii copii, ajutandu-i sa ramana apropiati de acestia, prezenti si implicati in relatia cu ei. De exemplu, parintele care reuseste sa isi ajute copilul sa se linisteasca pentru ca a inteles nevoile care stau la baza comportamentului lui, poate trai un nivel ridicat de semnificatie emotionala („Am un rol important in viata copilului meu si o relatie apropiata cu el.”), care il protejeaza impotriva stresului si ii aduce satisfactie.

Sentimentul coerentei si sanatatea mintala

Conceptul de sentiment al coerentei a fost dezvoltat de Aaron Antonovsky, sociolog si cercetator in domeniul sanatatii. Acesta si-a propus sa raspunda la intrebarea: „De ce unii oameni isi pastreaza vitalitatea si sanatatea in fata dificultatilor, iar altii se imbolnavesc?”.

Studiile realizate in randul adultilor care ingrijesc alte persoane arata ca un nivel ridicat al coerentei mintala este un factor de protectie in fata stresului.

In familie, un sentiment ridicat al coerentei inseamna ca parintii:


Se vor lasa mai putin coplesiti de emotiile si comportamentele copiilor.


Vor evita mai usor epuizarea fizica sau emotionala.


Vor reduce numarul conflictelor care pot fi usor evitate si vor gestiona eficient conflictele inevitabile.


Vor putea stabili reguli si limite fara teama sau confuzie.


Vor avea un nivel ridicat de incredere in sine si autoeficacitate.


Coerenta este un concept important, cu impact puternic atat asupra parintilor, cat si a copiilor. Cu cat un parinte are un sentiment mai ridicat al coerentei, cu atat va putea aborda rolul de parinte dintr-o perspectiva a increderii si nu a fricii si va putea oferi copilului sprijinul si modelul de calm si eficienta de care acesta are nevoie.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Cum putem preveni intensificarea conflictelor
    Cum putem preveni intensificarea conflictelor
    11 decembrie 2024   

    Conflictele si neintelegerile sunt parte din viata de zi cu zi intre-un cuplu, insa indiferent care ar fi motivele ce stau la baza, important este sa reusim sa gasim solutii impreuna.

  • Ce inseamna inflorirea psihologica si cum o putem incuraja
    Ce inseamna inflorirea psihologica si cum o putem incuraja
    02 decembrie 2024   

    Conceptul de ”inflorire psihologica” este unul multidimensional, propus de psihologia pozitiva in care se pune accent pe dobandirea fericirii si a starii de bine, a satisfactiei cu viata, a avea sanatate fizica si mentala, un sens si o semnificatie in viata, caracter si virtuti si relatii sociale aarmonioase.

  • Semne care indica faptul ca esti un parinte inteligent emotional
    Semne care indica faptul ca esti un parinte inteligent emotional
    26 noiembrie 2024   

    Cine sunt parintii ideali? Exista o multime de carti si articole despre cum sa devii un parinte mai bun, iar toate resursele pe care le gasesti au in comun inteligenta emotionala. A creste copii inteligenti emotional incepe cu a fi un parinte inteligent emotional.

Mai multe