characters characters

Anxietatea parintilor si dezvoltarea copiilor

Cand copilul invata ca: „Nu esti niciodata in siguranta.”

Propus de: SuntParinte.ro   |   20 februarie 2020    |   3529 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 0 - 3 ani.

anxietatea parintilor si dezvoltarea copiilor
Numeroase studii realizate pana in prezent demonstreaza ca anxietatea parintilor creste riscul pentru probleme similare si in cazul copiilor. Acest lucru se datoreaza faptului ca adesea copiii preiau problemele parintilor fiind expusi permanent la comportamentele si convingerile specifice anxietatii.

Citeste si:

Parintii care se ingrijoreaza prea mult

Cand traiesc in teama, copiii invata sa se ingrijoreze din orice


Printre cele mai comune comportamente ale parintilor anxiosi, cu efecte asupra copiilor se numara protejarea excesiva si controlul excesiv.

Protejarea excesiva apare atunci cand parintele va face tot ce ii sta in putinta pentru a preveni orice forma de ranire a copilului, chiar daca are la baza griji nerealiste. Supraprotejarea este rezultatul iubirii si preocuparii sincere a parintelui insa din pacate, il priveaza pe copil sa isi dezvolte rezilenta si abilitatea de a fi responsabil de propriile sale greseli.

Controlul excesiv inseamna a-l preveni la tot pasul pe copil fara a-i permite sa isi dezvolte autonomia si independenta. Acest lucru inseamna ca parintele este cel care ia deciziile cu privire la tot ce inseamna activitatea copilului, cu toate ca si cel mic ar putea face acelasi lucru. Supracontrolul nu doar inseamna un obstacol in dezvoltarea independentei, ci ii fura copilului ocazia sa invete din propriile greseli.

Supraprotejarea si supracontrolul duc in scurt timp la un nivel mai ridicat de stres al copilului. Parintii anxiosi critica mai usor si mai des, isi arata afectiunea mai rar (pentru ca atentia si energia lor sunt dedicate evitarii pericolelor si limitarii riscurilor), se bucura mai putin de situatii noi sau de provocari.

Expunerea constanta la anxietatile parintelui inseamna a „transfera” copilului ingrijorarile in exces ale parintelui. Astfel, daca parintii se tem de o anumita situatie, copiii invata sa se teama de aceasta la randul lor.

Copiii pot prelua si comportamentele de evitare ale parintilor, invatand ca daca ceva le inspira teama, este benefic sa evite acel lucru, chiar daca pe termen lung acesta ar duce la evolutie si crestere.

In plus, teama constanta a parintilor le poate transmite copiilor mesajul ca parintii nu au incredere in copil: „Daca mama ar crede ca pot sa am succes, nu ar fi atat de stresata in legatura cu examenul meu.”

In timp, teama constanta a parintilor poate afecta intreaga atmosfera din familie, reducand nivelul de bucurie, de relaxare si joaca in casa.

Copiii care au parinti anxiosi invata de la acestia ca:

  • Lumea este un loc primejdios
  • Oamenii nu sunt de incredere
  • Situatiile imprevizibile sunt intotdeauna un motiv de ingrijorare
  • E important sa controlezi cat mai multe lucruri din viata ta pentru a evita sa fii ranit
  • E mai usor sa stai acasa si sa interactionezi cu cat mai putini oameni
  • Riscurile nu trebuie asumate pentru a nu esua

Aceste ”lectii” sunt invatate zi de zi de copiii care traiesc impreuna cu un parinte anxios, iar efectele negative isi vor pune amprenta asupra dezvoltarii copilului pe tot parcursul vietii sale, riscand sa ii afecteze viata sociala, dar si profesionala. Copiii invata aceste mesaje chiar daca parintele nu le formuleaza explicit, in cuvinte si chiar si in situatia in care parintele incearca sa il creasca pe copil mai curajos decat este el insusi.

Desi anxietatea este un rezultat al combinatiei de gene si factori de mediu, uneori, cu ajutorul preventiei, copiii pot fi ajutati sa nu dezvolte simptome de anxietate, chiar daca parintii lor le au deja.

In terapie, anxietatea este combatuta cu dovezi din viata de zi cu zi care sa contrazica nivelul exagerat al ingrijorarilor, dar si cu tehnici de vizualizare a celui mai de temut scenariu ce ar putea avea loc. In plus, se folosesc tehnici de relaxare si de meditatie si se realizeaza planuri de lucru pentru combatarea temerilor irationale. O parte importanta din tratamentul anxietatii este de a dezvolta toleranta la stres, iar acest lucru se face numai dupa ce persoana in cauza a inteles care este anxietatea sa si in ce modalitati o impiedica sa isi desfasoare activitatea de zi cu zi.

Daca banuiesti ca ai probleme legate de anxietate, nu este nevoie sa te descurajezi, sa te lasi coplesit de vinovatie sau rusine. Anxietatea este cea mai raspandita problema emotionala, numarul persoanelor afectate de aceasta fiind in crestere. In acelasi timp, este si cea mai eficient tratata problema emotionala. Asadar, nu ezita sa cauti solutii daca te confrunti cu anxietatea. Toate aceste efecte negative asupra copiilor isi reduc din intensitate pe masura pe anxietatea parintilor scade.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Schema vulnerabilitatii
    Cum se formeaza in copilarie teama excesiva fata de lume si viata
    24 octombrie 2022   

    Copiii care nu au primit sprijin in copilarie in fata temerilor, nu au fost ajutati sa isi gestioneze stresul sau sa se confrunte cu situatii noi pot ajunge la maturitate sa se teama de pericole improbabile sau inexistente.

  • Patru frici ale copiilor
    Patru frici frecvente in randul copiilor
    08 august 2022   

    Frica de esec, frica de ridicol, frica de necunoscut si frica de succes sunt printre cele mai frecvente frici care se nasc in copilarie, din interactiunea celor mici cu adultii din jur. Cum se manifesta aceste frici la copii si care sunt convingerile despre lume care sunt asociate cu acestea.

  • Fricile copilului
    De ce nu este bine sa cedezi in fata fricilor copilului
    17 februarie 2022   

    Modul in care parintii se raporteaza la temerile copiilor conteaza foarte mult si poate prezice cum anume se vor descurca copiii in viitor din punct de vedere emotional, cand se vor confrunta cu diferite provocari si obstacole

Mai multe