Cruzimea fata de animale
Ce inseamna si cand ar trebui sa te ingrijorezi
Cruzimea fata de animale a copiilor este considerata un factor care prezice comportamente delincvente, violente si chiar criminale, mai tarziu in dezvoltarea copiilor.
Citeste si:
Cum il inveti pe copil compasiunea fata de animale
Invata copiii violenta de la parinti?
Cruzimea fata de animale este manifestata in special de copiii care au fost martori ai unor astfel de scene sau copii care au fost la randul lor abuzati. Statisticile arata ca 30% din copiii care au fost martori ai actelor de violenta domestica dau dovada de cruzime fata de animalele.
Ce ar trebui sa iti atraga atentia?
- In primul rand, orice comportament al copilului care face rau animalului – de la a-l strange pe mult in brate sau a-l trage de coada pana la lovirea sau ranirea grava a acestuia.
- Rani cauzate de interactiunea cu animelele – cand sunt abuzate, animalele vor incerca sa se apere, putand sa ii raneasca pe copii.
- Comportament agresiv al animalului, mai ales daca acesta nu are antecedente – animalele abuzate tind sa fie mai violente fata de oameni.
Motivele pentru care unii copii devin cruzi cu animalele pot fi:
- curiozitatea de a explora: animalul este ranit sau omorat in scopul de a-l examina – apare la varste mici sau la copii cu intarziere in dezvoltare
- presiunea sociala: cand prietenii il forteaza pe copil sa abuzeze un animal ca ritual de a intra in respectivul grup
- schimbarea dispozitiei emotionale: abuzul unui animal are loc ca metoda de a scapa de plictiseala sau de depresie
- fobia fata de animal: ca reactie la atacul unui animal de care ii este frica
- identificarea copilului cu abuzatorul: un copil abuzat incearca sa isi asume rolul de abuzator, pentru a recastige puterea si controlul asupra mediului in care traieste, abuzand la randul lui un animal
- joaca post-traumatica: repunerea in scena a unui episod la care a fost martor si in care un animal a fost victima
- imitarea: copierea modului de „disciplinare” al unei alte persoane pe care a observat-o
- mijloc de abuz emotional: ranirea unui animalului de companie pentru a inspira teama sau pentru a-l rani pe fratele mai mic
Daca te-ai intalnit cu aceasta situatie, poti sa te orientezi in functie de varsta copilului atunci cand decizi ce masuri sa iei:
Intre 1 si 6 ani
La aceasta varsta, este foarte probabil ca prescolarul sa nu fi inteles inca faptul ca animalele pot simti durere si nu trebuie tratate ca si cum ar fi jucarii. Cruzimea fata de animale la aceasta varsta apare si atunci cand copilul inca nu a fost invatat cum sa ingrijeasca in mod corect un animal.
Ce poti sa faci: Incearca sa ii explici copilului cum anume ar trebui sa se comporte cu animalul si fa analogie cu un alt copil cu care s-ar juca pe care nu are voie sa il loveasca, sa il raneasca sau fata de care sa nu manifeste respect.
Intre 7 si 12 ani
In aceasta etapa, copilul deja intelege la nivel intelectual care sunt urmarile cruzimii fata de animale. Acest comportament nu se datoreaza lipsei de educatie, ci abuzul vine ca un simptom al unor probleme de ordin psihic mai profunde. Poti vedea violenta fata de animale ca pe o cerere de ajutor din partea copilului.
Ce poti sa faci: cere ajutorul unui psiholog pentru ca s-ar putea ca abilitatile tale sa nu fie suficiente pentru a-l intelege si a-l ajuta pe copil.
Peste 12 ani
Adolescentii care abuzeaza animalele se implica de cele mai multe ori si in alte comportamente problematice precum abuzul de substante, comportamente delincvente sau violenta fata de alti copii. Alteori insa, comportamentul violent fata de animale poate fi si o metoda de a scapa de plictiseala sau de a recastiga senzatia de control.
Ce poti sa faci: cere ajutor specializat imediat si ofera copilului cat mai mult sprijin.
Teoria potrivit careia copiii care incep prin a fi violenti fata de animale vor ajunge adulti violenti fata de alti oameni nu este 100% verificata in realitate: exista adulti adaptati social, care au avut acte de cruzime fata de animale in copilarie. Insa este extrem de important sa intelegi exact motivele copilului tau, nivelul sau de empatie si intelegere fata de animale si sa ramai atent fata de comportamentul sau viitor. Sprijinul de specialitate este intotdeauna binevenit pentru copiii cu varsta peste 6 ani care au fost violenti fata de animale.
*Sursa foto: Freepik.com
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
De ce este necesara tristetea
Desi traim intr-o lume in care se promoveaza succesul, iar multi copii cauta doar sa obtina beneficii materiale, in realitate, tristetea este cea pe care o simtim cel mai des, iar asta nu este un lucru rau. Atat adultii, cat si copiii au nevoie sa simta din cand in cand tristetea ca si emotie.
-
Tehnica 5-4-3-2-1 pentru copii
In momentele in care suntem tensionati, mintea noastra isi imagineaza cele mai rele scenarii ceea ce ne acutizeaza starea de rau pe care o simtim. Totusi, exista exercitii simple care ne pot ajuta sa ne recastigam controlul asupra propriilor ganduri.
-
Ce inseamna misofonia si cum il poti ajuta pe copil
Pentru unii copii, mesele luate in familie sau zgomotul din clasa pot insemna o adevarata tortura. Misofonia este fenomenul in care sunete mici, repetitive precum mancatul sau respiratul pot sa fie extrem de deranjante si imposibil de ignorant. Deranjul auditiv este insotit intodeauna de a reactie emotionala puternica.
Adauga tu primul comentariu: