characters characters

Compasiunea fata de animale

De ce este importanta si cum o incurajam la copii

Propus de: SuntParinte.ro   |   31 iulie 2019    |   3059 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 0 - 3 ani.

compasiunea fata de animale
"Putem afirma cu incredere ca acela care este crud fata de animale nu poate fi un om bun."
Arthur Schopenhauer

Ii putem invata pe copii inca de la cele mai mici varste sa dea dovada de compasiune fata de animale, avand certitudinea ca acest lucru se va rasfrange ppzitiv asupra intregii lor dezvoltari.

Citeste si:

Cate tipuri de compasiune exista?

Cum il inveti pe copil despre compasiune


Compasiunea fata de animale. De ce este importanta

  • Invatandu-i pe copii sa respecte orice forma de viata, ne asiguram ca vor respecta si viata umana si vor evita violenta in relatiile cu cei din jur.
  • Compasiunea fata de animale este o parte din perspectiva asupra vietii si asupra lumii. Cu cat copilul are o perspectiva mai larga asupra lumii in care traieste, cu atat valorile sale morale vor fi mai consolidate. Invatandu-i pe copii sa protejeze animalele, ii invatam sa respecte si natura si sa adopte comportamente care, pe termen lung, vor avea efecte pozitive (mai putina poluare, de exemplu).
  • Incurajand respectul si curiozitatea copilului tau fata de animale, poti pune bazele interesului sau pentru o profesie care implica lucrul cu animalele. 

Compasiunea fata de animale se invata in copilarie

Desi ne place sa credem ca toti copiii se nasc cu o capacitate nelimitate de empatie si bunatate, multe comportamente sunt invatate. La varste mici, copiii nu stiu sa identifice cruzimea fata de animale si pot imita comportamente violente fata de acestea fara sa stie ca le fac rau. Abia dupa ce copiii invata ca si alte fiinte pot simti durere, copiii pot sa decida singuri sa se poarte frumos cu acestea. Exemplele din jurul copilului sunt extrem de importante in aceasta privinta. Cand copiii imita comportamente de cruzime fata de animale, in timp, acestea pot reprezenta baza unor probleme emotionale pe care le va dezvolta copilul.

Iata cum poti incuraja compasiunea fata de animale la copii, inca din primii ani de viata:

Incurajeaza compasiunea fata de toate animalele.

Copiii sunt experti in a interpreta expresiile tale faciale si sunt atenti la cuvintele pe care le folosesti atunci cand vorbesti despre anumite animale. Este foarte usor sa vrem sa ocrotim un caine sau o pisica, dar ne poate fi greu sa nu ne speriem de o soparla sau un paianjen mai mare. Cel mai bine este sa vorbesti deschis cu copilul tau si sa ii spui de ce ai anumite reticente fata de unele animale. Vorbeste-i despre faptul ca unele animale sau insecte ne pot speria, pot fi periculoase sau ni se pot parea dezgustatoare, insa acest lucru nu inseamna ca trebuie sa le facem rau, ci putem alege sa le evitam.

Invata-l despre viata animalelor.

Cititi impreuna carti despre animale si insecte, despre rolul fiecarei fiinte in natura si despre aspectele interesante ale anatomiei sau fiziologiei lor. Urmariti documentare despre viata lor si despre pericolele la care sunt expuse animalele din cauza activitatilor oamenilor.

Faceti voluntariat pentru animale.

La varste mai mari (peste 7 ani), copiii pot merge cu tine in activitati de voluntariat pentru animale (de exemplu, pisici), pentru a invata mai multe despre cum pot fi ajutate si ingrijite.

Invata-l sa interactioneze in siguranta cu animalele.

Cand mergeti in parc, invata-l sa ceara voie stapanului inainte sa atinga un caine. Invata-l sa nu bruscheze si sa nu sperie animalele, deoarece in caz contrar, acestea se vor apara, riscand sa ii faca rau. Niciun animal nu trebuie tras de coada sau de urechi pentru ca acest lucru ii poate provoca durere, iar la orice semn de disconfort manifestat de animal, acesta ar trebui lasat in pace. Cea mai buna cale de a invata despre animale este de a le observa prima data, fara a face nimic. Observandu-le, copilul invata despre ele si habitatul lor, despre familiile in care traiesc si se dezvolta. Uneori vizitele in parcuri, adaposturi sau in gradini zoologice sunt utile pentru a-i ajuta pe copii sa afle mai multe despre viata animalelor.

Compasiunea se invata prin fapte marunte.

Daca vezi, de exemplu, o buburuza sau o alta insecta care se ineaca in apa, ajut-o sa iasa la suprafata. Hraniti pasarile din parc sau cele care zboara in fata blocului ori in curtea casei. Cu gesturi marunte. copilul tau va invata mai multe despre compasiune.

Poate ca a-l invata pe copil compasiunea si empatia intr-o lume care pare din ce in ce mai superficiala si mai agresiva nu ti se pare o idee buna. Insa este important sa ne amintim ca generatiile viitoare vor dicta felul in care va arata lumea pentru ei, asa ca invatandu-i compasiunea, crestem sansele ca ei sa traiasca intr-o lume mai buna.

*Sursa foto: Freepik.com 

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe