characters characters

Copiii nerecunoscatori

Cum apare lipsa recunostintei la copii

Propus de: SuntParinte.ro   |   15 decembrie 2021    |   2761 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

copiii nerecunoscatori
Lipsa de recunostinta a propriului copil poate fi o surpriza dureroasa pentru multi parinti. Desi deseori ne surprinde si ne intriga, lipsa de recunostinta a copiilor este rezultatul unui proces mai indelungat, in care parintii si ceilalti adulti din jur au jucat involuntar un rol important.
Copiii devin nerecunoscatori atunci cand primesc intotdeauna ce isi doresc, imediat, fara a face diferenta dintre nevoi si dorinte.

Citeste si:

Cum incurajam recunostinta copiilor de Sarbatori


Copilul recunoscator e un copil fericit


Cum crestem copii nerecunoscatori


Lipsa de recunostinta a copiilor apare in urma interactiunilor dintre parinte-copil si in urma deciziilor si dinamicilor emotionale din familie. Din perspectiva parintilor, printre actiunile care incurajeaza lipsa de recunostinta la copii se numara:

Inlocuim rapid jucariile, gadgeturile sau alte obiecte pe care copiii le strica pentru ca nu au suficienta grija de ele sau doar pentru ca cei mici isi doresc altele noi.

Spunem initial nu cerintelor copiilor, apoi cedam pentru a evita insistentele lor prelungite.

Punem accent pe aparente si aspectele materiale ale vietii si mai putin pe cele emotionale si spirituale. Fara sa vrea, parintii pot transmite copiilor ideea ca cel mai important lucru in relatiile cu cei din jur este transmiterea ideii de statut social prin imagine si aparente. Astfel, copiii cresc invatand ca hainele de firma, jucariile scumpe sau cele mai noi accesorii de pe piata sunt cele mai importante lucruri pe care si le pot dori, pentru a fi acceptati si admirati de catre cei din jur. Cand aceasta dorinta de a fi acceptati si apreciati de cei din jur devine principala preocupare a copiilor, acestia isi pot pierde recunostinta pentru lucrurile pe care le primesc din partea parintilor, pentru ca ajung sa le considere o necesitate si nu o dorinta.


Oferim intotdeauna copiilor mai mult decat au nevoie: mai multe haine, mai multe jucarii, mai multe accesorii etc. Deseori, in spatele acestei atitudini se afla dorinta parintilor de a creste un copil caruia sa nu ii lipseasca nimic.

In general, in spatele lipsei de recunostinta a copiilor se ascund mai multe posbile motive:

  • Considera ca totul li se cuvine fiindca au fost crescuti fara a li se refuza nimic.
  • Se compara in mod frecvent cu alti copii care par sa aiba mai multe lucruri, prin urmare fiind in permanenta nemultumiti de lucrurile pe care le au ei insisi.
  • Nu au inteles inca asocierea dintre efort, timp si castig financiar si nici limitele financiare ale familiei.
  • O situatie des intalnita in cuplurile divortate: copilul este convins ca un parinte are suficient bani pentru a-i oferi toate lucrurile dorite, insa refuza sa faca acest lucru din rea vointa.
  • Copilul incearca atat de mult sa fie acceptat de grupul de prieteni incat nu poate accepta limitele financiare ale bugetului familiei.
  • Copilul nu are o relatie suficient de apropiata de parinte, invatand sa il manipuleze pe acesta pentru a obtine ce isi doreste.
  • Sunt recunoscatori, insa nu stiu cum sa arate acest lucru.

Cum putem indrepta lipsa de recunostinta


Observa tiparele care s-au format deja in familie si incearca sa le schimbi
. Cand tu ii spui nu copilului tau, acesta reuseste sa il convinga pe celalalt parinte sa ii ofere ce isi doreste? In mod miraculos, accesoriul pe care voia sa il inlocuiasca cu unul nou s-a stricat si acum are nevoie de altul? Copilul tau reuseste sa te convinga sa ii cumperi haine sau jucarii scumpe facandu-te indirect sa te simti vinovat ca parinte? (de exemplu, „Macar atat sa primesc si eu, alti copii au mai multe jucarii decat mine.”). 

Scoate in evidenta lipsa de recunostinta, in mod calm si specific. In loc sa ii spui copilului „Esti un obraznic!”, spune-i „A te plange fiindca nu primesti suficiente cadouri arata lipsa de recnostinta. Prietenii si familia a incercat sa iti ofere cate un cadou, desi nu sunt obligati sa faca asta.”. Scotand in evidenta lipsa de recunostinta a copilului, il vei ajuta sa inteleaga ca in realitate, comportamentele sale nu sunt indreptatite. Nu este nevoie sa il certi, sa ii reprosezi sau sa il critici pentru ca nu este suficient de recunoscator. Este de ajuns sa observi calm acest lucru si sa il ajuti sa descopere care sunt motivele pentru care a ajuns sa astepte sa primeasca atat de multe lucruri de la cei din jur.

Stabileste limite de buget si prioritati financiare. Chiar daca iti permiti sa oferi copilului tau tot ce isi doreste, intreaba-te ce altceva mai important ai putea face cu respectivele sume de bani. Economiile pentru facultate sau pentru cheltuielile casei, pentru vacante in familie sau oportunitati educationale sunt doar cateva idei de obiective pentru care poti folosi resursele financiare pana acum dedicate dorintelor copilului.


Evita comparatiile cu alti copii care sunt nevoiti sa se descurce cu mai putin sau cu propria copilarie mai dificila. Aceste comparatii sunt de cele mai multe ori combatute de catre copii la nivel logic si nu reusesc sa transmita copilului ideea pe care doresti sa o transmiti.


Ajuta-l pe copil sa descopere surse variate de bucurie si implinire. In spatele preocuparilor materialiste ale copiilor sta deseori lipsa de interese si pasiuni reale, lipsa curiozitatii si a entuziasmului pentru cunoastere sau relatii sociale superficiale.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe