characters characters

Cum aduci mai multa bucurie in familie

Propus de: SuntParinte.ro   |   17 august 2020    |   2559 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

bucurie in familie
Unele persoane par mai vesele si mai optimiste in mod natural. La fel si familiile: unele inspira relaxare, bucurie si incredere, in timp ce altele sunt conduse de pesimism, precautie si griji. Mai ales in perioada pandemiei, este de inteles daca te simti coplesit de stres si oboseala. Dar este bine sa stii ca bucuria si alte emotii pozitive pot fi cultivate in familie, daca vrem sa dedicam putin timp si atentie propriilor comportamente.

Citeste si:

Secretul familiilor fericite

Cum sa te bucuri mai mult si sa te ingrijorezi mai putin ca parinte


De ce este importanta bucuria in familie?

In esenta, bucuria se asociaza cu pofta de viata si vitalitate, apreciere pentru lucrurile pe care le avem, motivatie pentru a creste si a ne dezvolta si entuziasm pentru planuri de viitor. Cand traim frecvent momente de bucurie, avem mai multa rezilienta in fata dificultatilor si ne simtim mai putin singuri.


Intr-o familie in care toti membrii familiei au mai multe momente de bucurie, problemele de comportamente ale copiilor tind sa fie mai rare sau mai usor de gestionat.

Bucuria este diferita de:

  • distractia si relaxarea pe care le simtim cand suntem implicati in activitati placute
  • euforia temporara datorata unor evenimente sau situatii specifice

Cand pierdem sau scadem nivelul bucuriei in familie?

  • Cand incercam sa controlam tot timpul comportamentul, gandurile si emotiile altor persoane.
  • Cand luam personal comportamentele dificile ale copiilor.
  • Cand nu reusim sa ne gestionam furia si avem conflicte frecvente cu membrii familiei.
  • Cand nu avem grija de propriile nevoi ca parinte.
  • Cand ne comparam frecvent copiii cu alti copii, cadem in capcana criticii excesive sau a tendintelor perfectioniste.
  • Cand ne ascultam propria voce interioara critica fara sa ii punem la indoiala corectitudinea.

Cum aducem mai multa bucurie in familie?


Iata cum poti sa cultivi bucuria in familia ta:

Pune orgoliul deoparte. Orgoliul este unul din principalii factori ce aduc nemultumirea si nefericirea intr-o familie. Orgoliul excesiv ne face sa credem ca doar noi suntem cei care avem dreptate, ca alte persoane ar trebui sa ne urmeze indicatiile si sa ne adopte principiile si ca refuzul de a face acest lucru este un afront personal.

Recomandare: Evita sa iei personal comportamentele dificile ale copilului si aminteste-ti ca acestea sunt intotdeauna expresia nivelului sau de dezvoltare.


Daca vrei sa observi o schimbare in familie, schimba ceva mai intai la tine. Multi parinti isi doresc mai multa fericire in familie, mai multa armonie si mai mult echilibru, insa putini sunt cu adevarat dispusi sa incerce sa schimbe ei ceva pentru a le obtine. Deseori, adultii au convingerea mai mult sau mai putin constienta ca lucrurile in familie ar putea merge mai bine daca doar copilul/copiii si-ar schimba comportamentul. Aceasta asteptare este nerealista si ineficienta: copiii vor raspunde la reactiile parintilor asa cum au invatat de-a lungul timpului. Parintii au maturitatea necesara pentru a schimba ceva in propriul comportament.

Recomandare: Conflictele frecvente in familie fura din bucurie si in timp, duc la probleme emotionale pentru copii, dar si pentru parinti. Observa-ti propriul comportament, analizeaza cat de eficient este si cauta alternative mai bune. Aminteste-ti ca a fi dispus sa inveti, sa incerci lucruri noi si sa iti schimbi perspectiva asupra rolului de parinte sunt semne ale flexibilitatii psihologice si ale sanatatii emotionale.

Petreceti timp in natura in mod regulat. Natura are efecte terapeutice asupra copiilor si adultilor si ofera spatiul necesar bucuriei.

Recomandare: Faceti-va un obicei din a iesi in natura cel putin de doua ori pe saptamana.

Identifica, pe cat posibil, influentele negative din exterior. Toate persoanele cu care intram in contact ne influenteaza, intr-un fel sau altul, starea de spirit. Acelasi lucru este valabil si pentru informatiile pe care le „consumam”.

Recomandare: Acorda atentie informatiilor la care te expui tu si membrii familiei tale: va ajuta sa va simtiti mai in siguranta si sa evoluati sau va trezesc neliniste si confuzie? Aceeasi analiza o poti face si asupra relatiilor sociale: exista persoane care va obosesc, va fac sa va simtiti nemultumiti de propria persoana sau familie sau va coplesesc cu cereri si nevoile lor? Daca da, este nevoie de noi limite interpersonale, astfel incat echilibrul vostru emotional sa nu fie afectat de acestea.

Radeti mai mult impreuna. Putem face un efort constient sa lasam loc si pentru umor in familie, chiar daca la prima vedere pare paradoxal: rasul apare in mod firesc, nu ar trebui fortat, nu? Simtul umorului poate fi insa incurajat, daca ne propunem sa adoptam o atitudine mai relaxata si mai detasata cand vine vorba de micile obstacole sau dificultati. De exemplu, refuzurile incapatanate ale copilului tau pot fi intampinate cu umor, micile greseli sau comportamente nepotrivite ale fiecarui membru al familiei pot fi privite cu umor si intelegere.

Recomandare: Incearca sa gasesti situatii care de obicei te nemultumesc si priveste-le cu ochii unui comedian: care este potentialul lor comic? Aminteste-ti ca rasul si umorul ne ajuta sa trecem mai usor peste dificultati si ne ajuta sa ne pastram sanatatea emotionala.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • De ce este necesara tristetea
    De ce este necesara tristetea
    06 noiembrie 2024   

    Desi traim intr-o lume in care se promoveaza succesul, iar multi copii cauta doar sa obtina beneficii materiale, in realitate, tristetea este cea pe care o simtim cel mai des, iar asta nu este un lucru rau. Atat adultii, cat si copiii au nevoie sa simta din cand in cand tristetea ca si emotie.

  • Tehnica 5-4-3-2-1 pentru copii
    Tehnica 5-4-3-2-1 pentru copii
    01 noiembrie 2024   

    In momentele in care suntem tensionati, mintea noastra isi imagineaza cele mai rele scenarii ceea ce ne acutizeaza starea de rau pe care o simtim. Totusi, exista exercitii simple care ne pot ajuta sa ne recastigam controlul asupra propriilor ganduri.

  • Ce inseamna misofonia si cum il poti ajuta pe copil
    Ce inseamna misofonia si cum il poti ajuta pe copil
    16 octombrie 2024   

    Pentru unii copii, mesele luate in familie sau zgomotul din clasa pot insemna o adevarata tortura. Misofonia este fenomenul in care sunete mici, repetitive precum mancatul sau respiratul pot sa fie extrem de deranjante si imposibil de ignorant. Deranjul auditiv este insotit intodeauna de a reactie emotionala puternica.

Mai multe