Gestionarea furiei
Gestionarea furiei depinde de multe ori de cateva secunde in care decidem care va fi comportamentul nostru in situatia in care ne aflam. Furia duce la conflicte sau violenta atunci cand aceasta decizie este una agresiva: tipam, spunem cuvinte care ii ranesc pe ceilalti sau ne manifestam agresivitatea asupra obiectelor din jur.
Citeste si alte materiale pe aceeasi tema:
Modalitati sanatoase de a-ti exprima furia
Iar pentru ca listele sunt usor de tinut minte si de folosit, iata o lista cu cele mai recomandate actiuni si cele mai putin recomandate actiuni atunci cand esti furios. Aceleasi recomandari le poti face si copilului tau pentru momentele in care simte ca il copleseste furia.
Ce sa faci:
- Incearca sa identifici din timp semnele ca te infurii.
- Exprima ceea ce simti, cat mai scurt si mai clar: „Sunt nervos/nervoasa.”.
- Ia o pauza de 10-15 minute pentru a te calma si iesi din locul in care te afli: „Am nevoie de o pauza.”
- Consuma-ti energia data de furie facand miscare sau scriind in jurnal.
- Cere-ti scuze sincere daca ai fost agresiv in momentele de furie.
Aceste actiuni te ajuta sa te detasezi de emotiile tale suficient de mult incat sa le tii sub control, sa le exprimi in moduri care sunt acceptabile din punct de vedere social si sa iei decizii legate de felul in care vei gestiona furia pe viitor.
Ce sa nu faci:
- Nu da vina pe altii pentru emotiile pe care le simti:„Din cauza ta m-am enervat!”.
- Nu incerca sa iti ignori emotiile sau sa le negi.
- Nu parasi discutia brusc, fara sa iti anunti inainte intentia.
- Nu deveni violent, nu folosi cuvinte jignitoare.
- Nu iti cere scuze doar pentru ca asa trebuie, ci incearca sa iei masuri pentru a-ti putea controla furia mai bine.
Asemenea actiuni te incurajeaza sa nu iti asumi responsabilitatea pentru emotiile tale sau sa nu le recunosti. In plus, relatiile cu cei din jur au de suferit pe termen lung cand asemenea comportamente se repeta.
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
De ce este necesara tristetea
Desi traim intr-o lume in care se promoveaza succesul, iar multi copii cauta doar sa obtina beneficii materiale, in realitate, tristetea este cea pe care o simtim cel mai des, iar asta nu este un lucru rau. Atat adultii, cat si copiii au nevoie sa simta din cand in cand tristetea ca si emotie.
-
Momentele mici de bucurie - de ce sunt importante pentru echilibrul emotional
Ti s-a intamplat ca privind un apus de soare, sa ramai fermecat de imagine? Sunt momente in care te opresti din ce faci pentru a-ti privi copilul cum rade si simti recunostinta intensa pentru familia ta? Astfel de clipe de incantare, momente scurte de bucurie intensa poarta numele de ”glimmers”, sau momente de bucurie pura.
-
Tehnica 5-4-3-2-1 pentru copii
In momentele in care suntem tensionati, mintea noastra isi imagineaza cele mai rele scenarii ceea ce ne acutizeaza starea de rau pe care o simtim. Totusi, exista exercitii simple care ne pot ajuta sa ne recastigam controlul asupra propriilor ganduri.
Adauga tu primul comentariu: