Cum sa iti controlezi furia
Atunci cand ne aflam in rolul de parinte, deseori facem o multime de lucruri in mod automat, fara a le controla constient. Reactiile in momentele de furie pot deveni astfel de reactii automate, daca nu facem un efort pentru a le controla mai bine.
De obicei, parintii ajung sa nu isi mai stapaneasca reactiile de furie deoarece pornesc de la ideea ca trebuie in primul rand sa il controleze pe copil, nu sa isi controleze propriul comportament. Apare astfel ceea ce unii psihologi numesc parenting inconstient.
Cea mai buna cale de a ne proteja de furie e de a recunoaste ca suntem pe punctul de a ne pierde calmul. Specialistii sustin ca atunci cand parintii detin control asupra lor insisi, copiii vor fi mai linistiti la randul lor. A fi calm e o stare contagioasa, la fel ca anxietatea. Daca parintii sunt nervosi sau anxiosi, aceste stari apar si in randul copiilor.
Iata un exemplu:
Sa presupunem ca vrei sa iti inveti copilul sa mearga pe bicicleta. Copilul tau nu invata atat de rapid pe cat ai fi crezut, devine morocanos si incapatanat. Desigur ca frustrarea ta incepe sa apara, la fel ca furia si dezamagirea fiindca te simti responsabil sa iti inveti copilul sa mearga pe bicicleta. Incepi sa tipi la copil, iar rezultatul nu va fi altul decat ca cel mic sa cada fiindca se simte impins sa faca ceva si traieste o anxietate destul de ridicata.
In situatia de mai sus, in locul frustrarii si furiei parintesti, ar fi fost de recomandat o alta abordare. In situatii similare, cauta sa te intrebi: „Cum pot sa ma linistesc si sa ma relaxez astfel incat sa fiu de ajutor copilului meu? Ce sfaturi sau indicatii as putea sa ii ofer si pe ce ton, astfel incat sa ma inteleaga si sa reuseasca?”
De asemenea, cauta sa te gandesti la cea mai calma persoana pe care o cunosti. Nu-i asa ca in prezenta acesteia, toata lumea e linistita si serena? Cam acelasi este si efectul asupra copilului, intr-o familie in care parintii pot sa-si stapaneasca furia.
Ce se intampla cu copilul atunci cand iti pierzi controlul?
Imagineaza-ti ca ai o cearta cu partenerul de viata, iar acesta tipa la tine si isi pierde controlul in fata ta. Acum imagineaza-ti ca partenerul e de trei ori mai mare decat tine, ca depinzi de el pentru mancare, adapost, siguranta si protectie. Imagineaza-ti ca e sursa ta principala de iubire, incredere si informatie din lume. Acum inmulteste toate aceste sentimente cu 1000. Cam asa vede lucrurile copilul tau, atunci cand iti pierzi cumpatul in fata lui. Desigur ca, la un moment dat, cu totii devenim furiosi, insa provocarea este de a face apel la control si autocontrol astfel incat impactul negativ asupra copilului sa fie cat mai mic.
Cand parintele devine furios pe copil si isi exprima furia in mod agresiv, acesta se va simti amenintat, neiubit, speriat, vinovat, singur si, uneori, neinteles. Daca parintele devine furios si agresiv fata de copil frecvent, acesta din urma isi poate cauta mecanisme de aparare in fata furiei parintelui. Isi poate masca emotiile sub forma indiferentei: „Nu ma intereseaza!” sau poate deveni la randul lui agresiv fata de parinte, tipand si lovind.
Specialistii vorbesc de asa numitul cerc al furiei parintesti pe care e bine sa il cunosti:
1. te superi pe copil
2. apoi te superi pe tine fiindca te-ai suparat
3. apoi te superi si mai mult pe copil fiindca te-ai suparat pe tine
4. iar in final te enervezi fiindca te-ai enervat.
Cum iti poti stapani furia ca parinte
Intelege cateva lucruri importante despre furie:
- Atunci cand suntem furiosi, ne simtim indreptatiti sa fim agresivi.
Furia are rolul de a ne activa organismul pentru a ne apara, atacand persoana (sau situatia) care ne ameninta. De aceea este atat de usor sa tipam, sa lovim sau sa aruncam cu lucruri atunci cand suntem furiosi. Dar acest lucru nu inseamna ca avem si dreptul de a face asta in fata copiilor. Stiind ca gandirea noastra este afectata de furie, putem sa fim mai motivati sa nu actionam asa cum avem impulsul sa o facem in momentele de furie.
- Atunci cand suntem furiosi, nu suntem rationali.
Capacitatea noastra de a lua decizii corecte sau de a analiza corect o situatie scade cand suntem cuprinsi de furie.
- Furia este stimulata de manifestarea ei verbala.
Cu cat vorbim mai tare si mai repede, cu atat creste senzatia de furie. De aceea sunt recomandate exercitiile de respiratie sau o pauza, departe de copil, in care sa iti exprimi vocal furia :).
- Lipsa de respect este una dintre principalele situatii in care simtim furie.
De aceea, este recomandat sa nu interpretezi toate comportamentele copilului tau ca fiind indreptate impotriva autoritatii tale. Uneori, ele chiar nu au legatura cu tine:).
Fa un angajament cu tine insuti, pe care sa il respecti. Aminteste-ti de fiecare data ca tu esti cel care detine controlul. Descopera ce anume te enerveaza si cauta solutii pentru fiecare situatie in parte, inainte de a trai situatiile respective.
Pregateste-te psihic pentru momente in care copilul tau te va enerva.
Situatiile dificile fac parte din fisa postului de parinte:). Daca poti anticipa insa aceste momente si iti poti repeta in minte care vor fi reactiile tale astfel incat sa iti pastrezi calmul, ai mai multe sanse sa nu te enervezi.
Nu lua comportamentele copilului personal.
Atunci cand copilul nu ne asculta sau are un comportament inadecvat, putem gandi ca acest lucru se intampla pentru ca nu suntem suficienti de buni parinti. In asemenea momente, ne putem pierde controlul. O gandire bazata pe autoinvinovatire duce la cresterea nivelului de anxietate, ceea ce poate naste reactii precum furia, frustrarea, agresivitatea.
Descopera ce a fost util in trecut. Aminteste-ti la ce a reusit sa te calmeze in situatiile in care ai simtit furie.
Ia o pauza. Atunci cand simti ca iti pierzi controlul, indeparteaza-te de sursa frustrarii tale si respira. Fa altceva si deconecteaza-te evitand sa ruminezi asupra celor intamplate. Numai asa vei reusi sa gasesti solutii.
Nu iti nega furia in fata copilului. A lasa furia sa iti controleze comportamentul in fata copilului nu este recomandat, din motivele mai sus prezentate. A-ti controla furia in fata copilului este recomandat pentru ca ii ofera copilului un model de gestionare a acesteia. Poti sa-i spui copilului atunci cand te simti furios, simplul fapt ca etichetezi starea emotionala in care esti te poate ajuta sa iti diminuezi furia. „Sunt foarte furioasa pentru ca l-ai lovit pe fratele tau. Acum o sa iau o pauza pentru a ma calma si vom vorbi apoi.” este o replica din care copilul tau intelege ca furia nu trebuie sa ne controleze mereu comportamentul si ca in momentele dificile exista si alte solutii decat tipatul sau alte comportamente agresive.
*Sursa foto: nenetus, FreeDigitalPhotos.net
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Cum putem preveni intensificarea conflictelor
Conflictele si neintelegerile sunt parte din viata de zi cu zi intre-un cuplu, insa indiferent care ar fi motivele ce stau la baza, important este sa reusim sa gasim solutii impreuna.
-
Ce inseamna inflorirea psihologica si cum o putem incuraja
Conceptul de ”inflorire psihologica” este unul multidimensional, propus de psihologia pozitiva in care se pune accent pe dobandirea fericirii si a starii de bine, a satisfactiei cu viata, a avea sanatate fizica si mentala, un sens si o semnificatie in viata, caracter si virtuti si relatii sociale aarmonioase.
-
Semne care indica faptul ca esti un parinte inteligent emotional
Cine sunt parintii ideali? Exista o multime de carti si articole despre cum sa devii un parinte mai bun, iar toate resursele pe care le gasesti au in comun inteligenta emotionala. A creste copii inteligenti emotional incepe cu a fi un parinte inteligent emotional.
Adauga tu primul comentariu: