Recunostinta. Copilul recunoscator e un copil fericit
*Sursa foto: Flickr.com
- Mami, spune "multumesc".
- Nu vreau, raspunde baietelul, deja putin suparat.
Ti-e cunoscut dialogul de mai sus? Oare de ce nu vor copiii foarte mici sa spuna „multumesc”, „te rog” si alte expresii asemanatoare? Cel mai probabil pentru ca nu inteleg prea bine sensul lor. Pentru un prescolar care abia a invatat sa vorbeasca, a spune „multumesc” poate fi, de ce sa nu recunoastem, o risipa de energie si de timp pe care l-ar putea folosi mai bine jucandu-se. Recunostinta este ceva destul de greu de inteles si pentru adulti, daramite pentru un copil aflat la o varsta la care nevoile lui sunt inca mult mai importante decat ale celorlalti. Abia cu putin timp inainte de adolescenta copiii incep sa inteleaga concepte abstracte si, implicit, adevaratul sens al ideii de „recunostinta”. Cu toate astea, copilul mic are la dispozitie cateva insusiri naturale care pot sa-l ajute sa inteleaga principiile recunostintei si utilitatea acelui atat de evitat „multumesc”.
Recunostinta, capacitatea de-a aprecia lucrurile valoroase si semnificative, lucrurile care conteaza pentru noi, ne influenteaza direct starea de bine, fericirea. Persoanele care simt si exprima mai des recunostinta sunt mai multumite de ele insele si de viata lor. Asadar, este bine sa il invatam pe copil sa fie recunoscator.
Cum ii inveti pe cei mici sa fie recunoscatori?
Cel mai simplu este sa fim noi insine recunoscatori si sa ii chemam pe cei mici sa ni se alature. Pentru ca si adultilor le foloseste o astfel de practica, putem sa vorbim in familie despre lucrurile care ne bucura si pentru care suntem recunoscatori, sa le multumim celorlalti membri ai familiei pentru ceea ce fac pentru noi si, in general, sa ne exprimam cat mai des recunostinta de fata cu copilul.
Putem sa ne invatam copiii sa se exprime intr-o multime de feluri, in functie de preferintele si personalitatea lor. De pilda, pe langa obisnuitul buchet de flori pentru educatoare, am putea sa-i rugam sa ne dicteze (sau sa scrie chiar ei, daca au invatat deja) un bilet de multumire sau o felicitare. Acelasi lucru e valabil pentru bunici si matusi, de Craciun sau de ziua lor. Asadar, ar fi bine sa-i spunem celui mic in cuvinte simple, pe care el sa le inteleaga, ca e bine sa-i multumim celui care a facut un gest frumos pentru noi ca si el sa se bucure la fel cum ne bucuram si noi cand suntem apreciati.
Un exercitiu preferat de-al meu este acela in care seara, inainte de culcare, notam trei lucruri mici care ne-au bucurat in acea zi. Ca sa adaptam exercitiul la nivelul prescolarului, putem sa intrebam despre un lucru bun care i s-a intamplat in acea zi sau putem, in functie de timp si de dispozitia noastra si a lui, sa desenam ceva sau chiar sa punem in scena un mic joculet care sa aiba ca tema ceva frumos care i s-a intamplat in timpul acelei zile.
Sa nu uitam ca nici macar adultilor nu le place sa li se tina „morala” si sa asculte „predici”, asa ca e o idee buna sa-i transmitem copilului informatii despre recunostinta intr-un fel care sa-l amuze si pe care el sa-l gaseasca simplu si distractiv. Adica prin joc, cantecele, poezioare sau povesti. Teatrul de papusi e o idee buna, fiindca ii da ocazia sa vada personajele, sa interactioneze cu ele, sa inteleaga mai clar cine a facut, cine a simtit, cine a vorbit si ce a spus.
Si in privinta recunostintei, insa, ca in oricare alt domeniu, repetitia e importanta, asa ca faceti din practica recunostintei un obicei de fiecare zi.
Voi cum i-ati invatat pe copii sa spuna „multumesc”?
Andreea Radu e psiholog si psihoterapeut integrativ. Pasionata de dezvoltarea personala creativa si responsabila, bazata pe curiozitate si bucuria de a descoperi. Interesata de neurostiinte, psihologie pozitiva, studiul stiintific al starii de bine si al vietii pline de sens. Site - http://www.andreea-radu.ro/ Adresa email: andreea.radu.1@gmail.com
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Cum se dezvolta gandirea morala in copilarie si adolescenta
Cum isi dezvolta copiii gandirea morala si cum ii putem sprijini in acest sens? Se poate vorbi despre 3 etape majore in dezvoltarea morala a copiilor si adolescentilor.
-
Cum ii invatam pe copii despre solidaritate
Situatiile de criza, precum razboiul, dezastrele naturale sau urgentele medicale, sunt inspaimantatoare pentru copii, dar sunt si momente in care acestia pot intelege mai usor ce inseamna solidaritatea
-
Lipsa recunostintei la copii. Ce se ascunde in spatele ei si cum o putem indrepta
Copiii devin nerecunoscatori atunci cand primesc intotdeauna ce isi doresc, imediat, fara a face diferenta dintre nevoi si dorinte.
Adauga tu primul comentariu: