characters characters

Ce este empatia

Cum poti incuraja empatia in familie

Propus de: SuntParinte.ro   |   22 octombrie 2015    |   10120 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

empatia

Empatia este abilitatea de a intelege perspectiva altei persoane, de a simti emotiile pe care aceasta le simte si de a intelege care sunt gandurile sale intr-o anumita situatie. Iti dai seama ca ai in fata ta o persoana empatica daca te simti inteles, acceptat si ajutat in felul in care ai nevoie. Empatia poate sta la baza deciziei de a ajuta pe cineva, de a nu judeca alegerile altor oameni si de a accepta oamenii diferiti fata de noi. Asadar, ne poate ajuta pe toti sa traim mai armonios si sa fim mai fericiti:).

Deseori, empatia este definita ca avand doua componente: cea emotionala (cand simtim ceea ce simte si celalalt), cognitiva (cand intelegem si ne imaginam ce simte si gandeste celalalt).

Empatia in familie. De ce este importanta?

1. Ii ajuta pe membrii familiei sa se cunoasca mai bine.

2. Favorizeaza formarea de atasamente nu doar in familie, ci si cu alte persoane.

3. Reduce numarul de conflicte intre membrii familiei.

4. Contribuie la echilibrul emotional al membrilor familiei.


Ce poti face pentru a incuraja empatia in familia ta

Fii un model pentru copilul tau

  • Fii empatic fata de copil, mai ales atunci cand se manifesta neplacut pentru tine. De exemplu, cand copilul este furios, incearca sa intelegi furia si sa il lasi sa se linisteasca inainte de a discuta rational cu el.
  • Manifesta interes fata de preocuparile lui. Chiar daca e vorba de preocupari “copilaresti”, incearca sa fii curios fata de pasiunile sale si fata de motivele pentru care acestea i-au trezit interesul
  • Formeaza o relatie sigura de atasament. Prezenta ta atunci cand are nevoie de tine si afectiunea pe care i le oferi te vor ajuta sa stabilesti o relatie bazata pe incredere cu copilul si sa il intelegi mai bine.
  • Acorda-ti timp pentru a te relaxa si odihni, astfel incat sa poti fi empatic. Nimeni nu poate fi intelegator si empatic daca este epuizat fizic si psihic :).

Autocontrol si gestionarea emotiilor

  • Invata-l sa isi gestioneze furia si frustrarea. Atunci cand suntem furiosi sau nemultumiti frecvent, ne este mai dificil sa intelegem emotiile altor oameni.
  • Invata-l sa faca fata stresului. La fel ca furia sau frustrarea, stresul ne diminueaza capacitatea de a fi empatici.
  • Invata-l pe copil sa identifice propriile emotii si ajuta-l sa isi dea seama cat de mult si in ce fel il influenteaza propriile emotii. Atunci cand ne simtim in siguranta sau increzatori, putem foarte usor sa subestimam felul in care ne afecteaza anxietatea inainte de examen, de exemplu. De aceea, este important ca dupa momentele in care copilul traieste emotii puternice, dupa ce s-a linistit, sa vorbiti si despre felul in care comportamentul sau a fost dictat de emotii si despre feluri in care poate gestiona pe viitor aceste situatii.

Largeste cercul de interese

  • Manifesta interes fata de oameni din alte medii decat voi. Puteti vorbi despre felul in care traiesc alti oameni in alte tari (obiceiuri, resurse, nivel de trai etc.), dar si despre oamenii “ciudati” pe care ii poate intalni pe strada sau in alte situatii obisnuite (oamenii fara adapost, adolescenti imbracati special etc.). Poate fi un exercitiu de empatie atat pentru tine, cat si pentru copil:).

  • Invata-l cum sa comunice cu oameni diferiti. Incurajeaza curiozitatea copilului tau si abilitatea de a pune intrebari. Atunci cand crede ca nu are multe lucruri in comun cu un alt copil, recomanda-i sa ii puna acestuia intrebari pentru a afla mai multe despre el.

Empatia ca valoare morala importanta

  • Implicati-va in activitati caritabile si de voluntariat.
  • Vorbeste-i copilului despre importanta ajutorului oferit altor persoane.

Ofera-i ocazii in care sa simta empatie

  • In conflicte, invata-l sa vada lucrurile din perspectiva celuilalt. Atunci cand se cearta cu fratele sau cu un coleg, dupa ce furia a trecut, vorbeste cu copilul tau despre motivele, emotiile si gandurile fratelui sau colegului sau.
  • Discutati situatii in care alte persoane dau dovada de empatie sau lipsa de empatie. Profita de situatiile pe care e observati intre alti oameni in viata de zi cu zi si discutati daca acestia sunt sau nu empatici unul fata de celalalt.

Empatia ne ajuta sa comunicam mai bine si sa ii privim pe ceilalti cu mai multa intelegere si toleranta. Inainte de a incuraja aceasta capacitate a copilului tau, este necesar ca empatia mai intai sa devina o prioritate pentru tine insuti, in relatiile cu cei din jur. Tu cum il ajuti pe copilul tau sa fie empatic?

Comentează:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Fără foto
    Irinel Oltean    28.10.2015 - 07:38
    Multumesc! Toate astea le știam empiric, dar e bine să fie conștientizate și asumate!

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe