Cum il incurajezi pe copil sa puna mai multe intrebari. Recomandari pentru parinti si cadre didactice
*Credit foto: www.audio-luci-store.it.
„Intrebarile sunt locurile din mintea ta in care se vor aseza raspunsurile. Daca nu ai pus intrebarea, raspunsul nu are unde sa se aseze.” (Clay Christensen, The innovator’s Dilemma)
Cum ar arata educatia daca elevii ar adresa intrebari profesorului in mod frecvent? Aceasta intrebare sta la baza unei carti, “Fa o singura schimbare: Invata-i pe elevi sa puna singuri intrebari” scrisa de Dan Rothstein si Luz Santana. Scriitorii sustin ca “Obisnuim sa ne subestimam copiii si modul in care ei pot sa gandeasca. Daca elevii incep sa puna intrebari, avem parte de trei consecinte: copiii se implica mai mult, traiesc un sentiment de apartenenta si calitatea invatarii creste.”.
De ce e important sa incurajam copilul sa puna intrebari?
- Intrebarile exprima nelamuririle si curiozitatile copilului. Astfel, ii ajuta pe adulti sa isi dea seama de ce fel de informatii mai are nevoie cel mic.
- Un copil care pune o intrebare este, in momentul respectiv, autodidact si automotivat.
- Momentul in care copilul pune o intrebare este cel mai bun moment pentru invatare: atunci cand suntem curiosi, invatam mai usor.
- Adresarea de intrebari este esentiala pentru cresterea independentei si a initiativei. Un copil care pune intrebari la varsta de 10 ani va deveni un adult capabil sa obtina informatiile de care are nevoie de la ceilalti. Aminteste-ti de cate ori ai regretat ca nu ai adresat o intrebare la momentul potrivit sau cum ai ezitat atunci cand, intr-o relatie cu o persoana cu autoritate, nu ai primit informatiile de care aveai nevoie. Copilul tau se va confrunta cu astfel de situatii si este bine sa stie sa le faca fata.
Intrebarile elevilor sunt importante si pentru un cadru didactic deoarece il ajuta sa isi dea seama cat au inteles copiii si cat de atenti sunt.
Cum pot cadrele didactice sa ii incurajeze pe copii sa adreseze intrebari:
- Pot cere copiilor ca inainte de finalul orei sa noteze pe bucati de hartie intrebari din materia predata, nelamuriri pe care le au sau aspecte pe care nu le au inteles. Acestea pot fi anonime, iar la urmatoarea intalnire, cadrul didactic va petrece cateva minute pentru a raspunde la ele.
- Pot adauga, pe langa intrebarile cu raspuns “da” sau “nu”, intrebari aditionale (de exemplu: “Poti sa-mi dai un exemplu?”, “Cum ai ajuns la concluzia asta?”).
- Invatandu-i pe copii sa adreseze intrebari directe, clare si specifice, cate una.
- Acorda suficient timp copiilor pentru a se gandi la intrebari: nu este vorba doar de intrebari legate de nelamuriri, ci si de intrebari „divergente”, care sa exploreze noi idei sau sa puna in legatura conceptele nou invatate cu cele deja stiute.
Recomandari pentru parinti
- Fii disponibil pentru discutii impreuna cu copilul tau si raspunde-i la intrebari, chiar daca par sa nu se mai termine.
- Adreseaza-i intrebari la randul tau copilului, despre orice subiect de interes pentru el. Orienteaza-te catre intrebari de tipul „Cum?” si „De ce?” si dezvolta discutia pornind de la raspunsurile lui.
- Pregateste-l pentru situatii in care va avea ocazia sa adreseze intrebari. De exemplu, inainte de vizita la medic, spune-i ca se poate gandi la ce intrebari are pentru medic si incurajeaza-l sa spuna orice nelamurire are in timpul vizitei.
- Invata-l cum sa formuleze intrebarile. Atunci cand este in relatie cu o persoana inzestrata cu autoritate, este bine sa ceara voie sa adreseze intrebarea.
Intrebarile il ajuta pe copil sa ramana curios, sa invete mai mult si sa isi exprime personalitatea.
Copilul tau cate intrebari iti pune pe zi? Dar cadrului didactic?
Citeste si:
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
7 obiceiuri zilnice care ii ajuta pe copii sa invete
Obiceiurile zilnice bune sunt cele care ii ajuta atat pe copii, cat si pe adulti sa aiba performante si sa se simta impliniti din toate punctele de vedere.
-
Anul Nou. Cinci obiceiuri noi de invatare pentru copilul tau
Inceputul anului nou poate fi o ocazie perfecta pentru a vorbi cu copilul tau despre felurile in care isi poate imbunatati rezultatele scolare. Iata cinci obiceiuri de invatare eficienta pe care le poate dezvolta in acest an.
-
De ce e importanta invatarea in vacanta de vara
Cinci motive pentru care este benefic sa introduci invatarea in programul de vacanta al copilului.
Adauga tu primul comentariu: