characters characters

Cum descurajam curiozitatea copiilor

Propus de: SuntParinte.ro   |   19 iunie 2014    |   1511 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani.


*Sursa foto: https://www.flickr.com/photos/boedker/2857091534

Curiozitatea este un ingredient care face din copilarie o perioada atat de frumoasa. Spunem despre copii ca descopera lumea si uneori ne ajuta si pe noi sa o (re)descoperim In timp insa, uitam sa ne punem intrebari, sa cautam raspunsuri si sa ne uimim. La fel si copiii nostri, din pacate. Vorbim in continuare despre cum descurajam curiozitatea copiilor.

Potentialul social, emotional si cognitiv al celor mici este exprimat prin cantitatea si calitatea experientelor pe care le traiesc. Copiii cu o curiozitate redusa vor avea mai putini prieteni, vor intra in cateva cercuri sociale, vor citi mai putine carti si vor evolua mai incet decat copiii curiosi. Un copil cu o curiozitate redusa este mai greu de educat fiindca are o motivatie scazuta pentru invatare.

Iata modalitatile prin care adultii descurajeaza curiozitatea copiilor:


Frica. Atunci cand copilului ii este frica, nu va fi deschis la nou. El va cauta doar lucrurile familiare, se va pozitiona in zona sa de confort, cu o dorinta scazuta de a explora lucruri noi. Atmosfera din interiorul familiei, stresul sau violenta deseori au impact negativ asupra curiozitatii. De asemenea, pedepsele pentru notele mici sau reactiile verbale violente la intrebarile copilului vor inabusi dorinta lui de a cunoaste lucruri noi.

Interdictiile: “nu atinge”, “nu te catara”, “nu ai voie, e murdar” etc. Copiii sunt sensibili si preiau usor fricile, prejudecatile si atitudinile adultilor aflati in preajma. Cu cat ii prezentam copilului lumea ca fiind un loc periculos, murdar sau plin de rautati, cu atat curiozitatea lui de explorare va fi mai mica. Interdictiile limiteaza libertatea copilului.

Absenta: dezinteresul si lipsa de implicare a parintelui in viata copilului. Parintii sunt cei care il pot oferi copilului suficienta libertate si siguranta pentru a trai experiente noi, prin care descopera lucruri interesante. Cand adultii din jurul copiilor nu sunt prezenti suficient langa copil pentru a-i raspunde la intrebari, a-i explica ce nu intelege sau a-i da ocazia sa se implice in activitati, curiozitatea copilului va inceta sa se manifeste.

Obligatia de a invata multe alte lucruri care nu il intereseaza in mod special. Acest lucru se intampla in mod organizat, la scoala, dar si acasa sau in timpul liber, cand copilul este inscris la alte cursuri extrascolare decat cele care il intereseaza. In timp ce la scoala, cadrele didactice cu daruire si talent au posibilitatea de a trezi interesul copilului asupra materiilor pe care le predau, acasa parintii au ocazia sa il ajute pe copil sa exploreze lucrurile pe care doreste sa le cunoasca mai bine.

Programul supraincarcat si supraorganizat. Oboseala, lipsa timpului liber, lipsa unui interval de joaca libera ii opreste pe copii din a visa cu ochii deschisi, din a-si imagina noi situatii si de a le testa, precum si de a se gandi pur si simplu la ce le-ar placea sa faca sau sa invete.

Accentul pus pe raspunsuri, nu pe intrebari. Acesta este principalul mod in care curiozitatea este descurajata la scoala, mai ales in situatiile in care copiii trebuie sa invete pe de rost texte sau sa invete fara sa inteleaga. De aceea, o modalitate de a incuraja curiozitatea copiilor este de a face un ritual de familie bazat pe intrebari mai mult sau mai putin nastrusnice.


Cele mai mici actiuni prin care descurajam intrebarile, nedumeririle sau chiar visele sau planurile nerealiste ale copiilor pot duce in timp la scaderea curiozitatii lor si la pierderea curajului si entuziasmului pentru invatare. De aceea, ramai alaturi de el atunci cand descopera lumea si isi manifesta curiozitatea. Tu ce alte modalitati prin care descurajam curiozitatea copiilor ai identificat?

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe