Deschiderea la noi experiente – de ce e importanta si cum o incurajam in familie
Ai observat cu siguranta ca unii copii sunt mai dispusi sa incerce lucruri noi, interactioneaza mai usor cu persoane noi si sunt entuziasmati cand merg in locuri in care nu au mai fost, in timp ce alti copii prefera situatiile familiare, au nevoie de ceva timp pentru a se obisnui cu noutatea si daca au de ales, limiteaza pe cat pot experientele noi. Aceleasi diferente apar si in randul adultilor, desigur.
Citeste si:
Constiinciozitatea – ce inseamna si cum o incurajam la copii
Zona de confort – exercitiu de dezvoltare personala
Deschiderea la experiente noi
In incercarea de a descrie personalitatea umana, cercetatorii in psihologie au propus mai multe modele teoretice, care identifica o serie de trasaturi in functie de care putem fi caracterizati fiecare dintre noi. Cel mai cunoscut model, modelul celor cinci factori (Big Five), propune cinci trasaturi principale de personalitate care ne ajuta sa ne cunoastem mai bine pe noi insine: extraversiunea (cat de comunicativi suntem cu cei din jur, cata energie avem si cat de usor interactionam cu alti oameni), neuroticismul (cat de tensionati, ingrijorati, anxiosi sau instabili emotionali suntem), agreabilitatea (nivelul de simpatie, bunatate si afectiune pe care il aratam celor din jur), deschiderea la noi experiente (disponibilitatea de a descoperi lucruri noi si un nivel ridicat de imaginatie) si constiinciozitatea (capacitatea de a ne organiza timpul si activitatile astfel incat sa fim eficienti).
O persoana cu un nivel ridicat de deschidere la experiente noi va aprecia noutatea si diversitatea in viata de zi cu zi, va tinde sa aiba preocupari diverse, sa fie dispusa sa faca efortul necesar pentru a descoperi si a incerca lucruri noi si va tolera mai putin usor rutina si monotonia.
O persoana cu un nivel scazut de deschidere la experiente noi cauta rutina, stabilitate si structura, are nevoie de predictibilitate si nu simte nevoia de a-si imagina schimbari sau alternative la stilul sau de viata.
In general, deschiderea la noi experiente creste din copilarie spre adolescenta, atingand cel mai ridicat nivel in perioada 18-25 ani. Desi depinde in mare parte de mostenirea noastra genetica, deschiderea la noi experiente poate fi modelata si incurajata de-a lungul intregii vieti.
Cat de deschis la experiente noi esti? Daca esti curios sa afli, raspunde de la 1 la 5 unde 1 inseamna foarte putin si 5 maxim, la fiecare din afirmatiile de mai jos:
- „Gasesc cu usurinta idei noi.”
- „Adesea ma gandesc la profunzimea lucrurilor.”
- „Sunt curios cu privire la cum anume merg lucrurile.”
- „Imi place sa ma gandesc la idei.”
- „Am multe hobbyuri ce tin de domeniul artei.”
- „Pun mult accent pe estetica si arta.”
- „Am o imaginatie activa.”
- „Apreciez cand sunt in preajma unor grupuri diverse de oameni.”
- „Imi place sa port discutii filosofice.”
- „Obisnuiesc sa visez cu ochii deschisi.”
- „Imi place sa merg la evenimente culturale, in muzee sau sa citesc.”
- „As prefera o discutie teoretica sau abstracta mai degraba decat una banala.”
Cu cat raspunsul la aceste afirmatii se plaseaza intre note de 4 si 5, cu atat poti spune despre tine ca ai ca trasatura de personalitate deschiderea spre noi experiente. Aceasta trasatura influenteaza mult si relatiile stabilite cu cei din jur, deciziile privind cariera si alegerile de viata.
Avantajele unui nivel ridicat de deschidere la noi experiente sunt variate. Iata cateva dintre acestea:
- o creativitate mai ridicata
- o gandire flexibila
- o rezistenta mai ridicata la stres - prin definitie, situatiile noi vin cu un nivel mai ridicat de stres. Expunandu-ne la situatii noi frecvent, invatam sa facem fata stresului mai usor.
Cum poti incuraja deschiderea la experiente noi in familie?
Sprijina-ti copilul in tot ceea ce face si pune accent pe efortul depus, pe progres si proces si nu pe rezultat.Cand ne concentram excesiv asupra performantei, stresul de a incerca lucruri noi poate fi prea ridicat. In schimb, cand punem accentul pe progres, ii incurajam pe copii indirect sa fie mai deschisi la experiente noi.
Adreseaza intrebarile potrivite. Din cand in cand, in discutiile pe care le ai cu copilul tau, intreaba-l: „Este ceva ce iti era inainte dificil sau care te speria si care acum pare ca e mai usor?”. Reaminteste-i copilului ca abilitatile sale evolueaza in timp. Nu se naste cu ele, ci le dobandeste prin invatare, practica si perseverenta.
Construiti o „scara a curajului”. Desenati pe o coala de hartie cate o treapta pe o scara, si adaugati noi trepte, de fiecare data cand copilul dobandeste o noua abilitate sau isi depaseste o frica.
Tineti un jurnal al noutatii sau al aventurii in familie. De fiecare data cand incercati o activitate noua sau cand mergeti intr-un loc nou, notati in jurnal. Acesta poate fi virtual (de exemplu, un blog in care sa postati fotografii sau video-uri) sau fizic - un album foto sau un colaj. Nu este nevoie sa fie un jurnal dedicat doar calatoriilor - noutatea se manifesta in toate domeniile vietii noastre - de la infatisare, alimentatie, obiceiuri zilnice pana la hobby-uri si stiluri de comunicare. La fiecare cateva luni, rasfoiti jurnalul noutatilor pentru a observa cum a progresat acesta. Astfel, veti creste treptat motivatia de a incerca lucruri noi.
*Sursa foto: Freepik.com
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Hiper independenta - ce inseamna si cum apare inca din copilarie
Hiper independenta inseamna determinarea deseori exagerata a unei persoane de a fi independent intru totul, chiar si atunci cand ar fi cazul sa accepte ajutorul sau sprijinul celor din jur.
-
Cand parintii corecteaza excesiv greselile copiilor
Nu e deloc usor sa iti privesti copilul facand greseli. Ne dorim ce e mai bun pentru ei si am vrea cumva sa ii ferim de orice este gresit sau chiar "imperfect".
-
Cauzele pentru care copiii adulti nu reusesc sa devina independenti
”Nu stiu care este scopul meu in viata.” sau ”Nu am realizat nimic pana acum.” sunt cuvinte frecvent spuse de copiii adulti care nu au reusit sa devina independenti si sa se descurce in lumea adultilor.
Adauga tu primul comentariu: