characters characters

Esti curios? Inveti mai usor. Cum ajuta curiozitatea in procesul de invatare

15 octombrie 2014    |   1502 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.


*Sursa foto: https://www.flickr.com/photos/wwworks/1431384410


Cu cat suntem mai curiosi in legatura cu un subiect, cu atat vom retine mai usor informatiile despre el. Studiul publicat in octombrie 2014 si realizat de cercetatori de la Universitatea California arata ce se intampla in creier atunci cand ne este trezita curiozitatea.


Iata ce este bine sa stii despre curiozitate si invatare:

1. Atunci cand oamenii sunt curiosi sa afle raspunsul la o intrebare, il vor retine mai usor. In plus, atunci cand oamenii sunt curiosi, retin mai bine si alte informatii care li se prezinta, in plus fata de care si-au manifestat curiozitatea. De asemenea, informatiile retinute atunci cand oamenii sunt curiosi vor fi reamintite mai usor dupa 24 ore. Cercetatorii declara: „Este posibil ca atunci cand suntem curiosi, creierul nostru sa fie intr-o stare in care invata si retine orice forma de informatie, ca un vartej care atrage toate lucrurile pe care vrei sa le stii, dar si pe cele din jurul lor.”


2. Atunci cand este stimulata curiozitatea, se activeaza si zona din creier legata de recompensa, aceeasi zona care este implicata atunci cand ne bucuram de recompense externe (o prajitura buna, de exemplu).


3. Curiozitatea creste activitatea din zona creierului responsabila de memorie, hipocampul. Este explicat astfel faptul ca invatam mai usor atunci cand suntem curiosi.


Autorul studiului. Dr. Matthias Gruber, de la Universitatea California, Davis, declara ca „Rezultatele studiului sunt importante pentru public deoarece arata cum o forma a motivatiei intrinseci –curiozitatea – influenteaza memoria. Aceste descoperiri sugereaza modalitati prin care sa incurajam invatarea in sala de clasa si in alte contexte.”


Astfel, daca profesorii reusesc sa identifice acele materiale care sunt considerate plictisitoare de catre elevi si sa le stimuleze curiozitatea in legatura cu ele, invatarea va deveni mai usoara.


Sursa: MedicalExpress.com



Daca esti curios sa afli mai multe despre curiozitate, citeste si:
Curiozitatea copiilor: "Pot sa torn lapte peste floare?"

Cum incurajezi curiozitatea copilului tau

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu