characters characters

Curiozitatea copiilor: pot sa torn lapte peste floare?

Propus de: SuntParinte.ro   |   23 iulie 2014    |   1399 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani.


*Sursa foto: https://www.flickr.com/photos/briannalehman/3617354570


Curiozitatea este mentionata de fiecare data cand se vorbeste despre succesul copiilor la scoala si despre fericire.


Dar daca ne uitam putin mai indeaproape, curiozitatea nu vine singura, ci la pachet cu cateva calitati. Iata 5 calitati pe care cei mai multi dintre copiii curiosi le au: spirit explorator, imaginatie, inventivitate, dezordine si lipsa de frica. Totii copiii poseda aceste calitati. Totusi, o data cu trecerea timpului, unii copii devin mai putin inventivi si mai dominati de frica.

Urmareste prezentarea unui profesor despre cat de importanta este curiozitatea pentru invatare si ce pot face parintii si cadrele didactice pentru a o incuraja aceasta calitate a copiilor:).


Iata ce spun specialistii despre fiecare calitate a copiilor curiosi
1. Spiritul explorator - copiii curiosi pun mereu nenumarate intrebari, au idei noi si vor sa experimenteze noi situatii. Chiar daca ne dorim cu ardoare ca cel mic sa inceapa sa vorbeasca pentru a putea purta o conversatie cu el, de obicei conversatia merge intr- singura directie: el intreaba, tu raspunzi:). La unele ne este usor sa raspundem si ne place, in schimb altele ni se par o corvoada.
Recomandare pentru parinti: raspunde copilului la fiecare intrebare. E bine sa ii incurajam sa intrebe si sa se simta confortabil facand asta, pentru ca mai tarziu in viata sa ramana la fel de deschisi si interesati.


2. Imaginatia - copiii curiosi au o imaginatie debordanta. Isi adreseaza frecvent lor insisi intrebari si cauta raspunsuri. Deseori comportamentele lor nepotrivite sunt doar consecinte ale raspunsurilor imaginative pe care le-au gasit. De exemplu: “Ce se intampla daca torn lapte peste o planta? Va creste si ea mare asa cum imi spune mama ca se va intampla cu mine daca beau tot laptele?”
Recomandare pentru parinti: permite copilului sa isi exploreze imaginatia, sub supravegherea ta. Asigura-te ca ii esti aproape atunci cand vrea sa testeze diverse ipoteze pe care le are pentru a evita micile accidente. Inainte de a-l certa fiindca a turnat lapte peste floarea din ghiveci, descopera care a fost motivul sau :).


3. Inventivitatea - copiii curiosi isi doresc sa inventeze si sa creeze lucruri noi.
Recomandare pentru parinti: evita sa iti corectezi de fiecare data copilul atunci cand nu face ceva bine sau asa cum ti-ai dori tu. Copiii pot sa inventeze un nou stil de mers, de colorat sau desenat, pot face sarcinile casnice intr-o alta ordine decat in cea cu care esti tu obisnuit. Mult mai multi copii ar fi cu adevarat inventivi, atata timp cat parintii nu le ar oferi “solutiile lor corecte” la diverse probleme.


4. Dezordinea - copiii curiosi sunt uneori dezordonati. Pentru a face cu adevarat ceva, e nevoie sa incerci de mai multe ori si acest lucru implica un oarecare grad de dezordine. Ia ca exemplu prezenta ta in bucatarie cand incerci o noua reteta: cate vase nu ai scos din dulap? Cate ingrediente nu mai sunt la locul lor obisnuit, ci pe masa? Cam asa se intampla si cu copiii. Pentru a fi activi si a face cu adevarat ceva, dezordinea e necesara, cel putin un timp.
Recomandare pentru parinti: Singurul lucru pe care poti sa il faci este sa afli in legatura cu ce anume e curios copilul tau si sa ii oferi modalitatile potrivite pentru a-si testa teoriile, astfel incat dezordinea creata sa nu ii afecteze prea mult pe cei din jur.


5. Lipsa fricii - copiii curiosi nu traiesc prea des sentimentul de frica. Asta nu inseamna ca nu traiesc frica deloc ori nu sunt ingrijorati, la fel ca restul copiilor, doar ca nu le e frica sa adreseze intrebari, sa isi exprime imaginatia sau sa isi construiasca vise marete. Acestor copii nu le e frica de ce anume cred cei din jur si nici nu traiesc prea des sentimentul de nesiguranta.
Recomandare pentru parinti: aminteste-ti ca lipsa fricii deseori ii transforma pe copii in lideri puternici, inventatori, persoane care reusesc sa rezolve probleme mai repede si mai eficient decat altii, artisti si persoane care stiu ce inseamna compasiunea fata de cei din jur.


Este important sa vorbim despre curiozitate, pentru ca este o trasatura neglijata atunci cand vine vorba de performanta scolara a copiilor, desi este esentiala. Copilul tau e curios?

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe