characters characters

Cum il inveti pe copil sa isi stapaneasca furia?

Propus de: SuntParinte.ro   |   14 martie 2014    |   6862 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani.

Fotografie realizata de Raluca Ardelean, in cadrul activitatii "Atlasul inimilor".


Furia este o emotie naturala. Este deseori un raspuns in situatii in care ne simtim amenintati, neintelesi sau impiedicati sa ne atingem un scop. Furia poate avea si o parte buna atunci cand ne da energia necesara de a corecta ce anume am gresit, dar furia care ne scapa de sub control este periculoasa atat pentru noi, cat si pentru cei aflati in preajma noastra. Ideal este sa il inveti pe copil de mic sa recunoasca aceasta emotie si sa o controleze, inainte ca ea sa puna stapanire pe comportamentul lui.

 

Ce insemna managementul furiei?

-          sa cunosti ce anume te face furios;

-          sa recunoasti semnele care “anunta” aparitia furiei;

-          sa inveti tehnici prin care sa gestionezi furia.

 

Iata cateva modalitati prin care copilul tau poate invata sa controleze furia:

  1. Distantarea de situatie. Invata-ti copilul sa ia o pauza atunci cand incepe sa se enerveze. Asta inseamna sa se distanteze de situatia/locul/persoana fata de care simte furie. Un interval de 5-10 minute, intr-o alta camera in care sa nu faca nimic, il poate ajuta sa se linisteasca.
  2. Modalitati acceptabile de exprimare a furiei. Pentru copii, mersul pe jos, cu bicicleta sau rolele, o partida de baschet, un darts sau practicarea oricarei forme de sport, ii poate ajuta sa isi distraga atentia si sa elimine incet incet din furia pe care o simt. Pentru copiii mici, a face baloane din apa si sapun poate fi o tehnica de distragere de la emotiile negative. Ganditi-va ca fiecare gand rau este un balon pe care il indepartezi incet de tine si care la un moment dat dispare din fata ta si se evapora
  3. Tehnici de relaxare. Inchideti ochii si imaginati-va ca va aflati in cel mai frumos loc in care ati vrea sa fiti. Descrieti in detaliu imaginea din mintea voastra in timp ce respirati adanc si linistit. Pe langa calmarea respiratiei, intreg corpul se va relaxa, iar muschii nu vor mai fi la fel de tensionati.
  4. Intarzierea raspunsului. Atunci cand copilul tau se simte furios, numarati incet de la 1 la 5 si inapoi, in ordine inversa. In acest timp, poti sa ii recomanzi sa foloseasca si cateva cuvinte sau sintagme care il pot ajuta sa se calmeze: “Sunt calm”, “Ma linistesc”, “O sa treaca”, “Va fi bine” etc.
  5. Exprimarea emotiilor prin cuvinte. Invata-ti copilul sa foloseasca mai degraba cuvinte decat comportamente atunci cand este furios. E mai convenabil pentru toata lumea sa vorbeasca despre ceea ce simte, decat sa inceapa sa arunce cu obiecte, sa loveasca sau sa tranteasca.

 

Cum altfel iti poti ajuta copilul sa isi controleze furia?

Aminteste-i copilului sa caute solutii in locul conflictelor.

Foloseste povesti pentru a-ti invata copilul sa isi controleze emotiile negative.

Ofera-i un bun exemplu de comportament in timp ce furia pune stapanire pe tine.

Daca in ciuda eforturilor depuse pentru a-ti invata copilul sa isi gestioneze furia, simti ca nu s-a schimbat nimic, apeleaza cu incredere la un specialist care iti poate imbunatati si tie si copilului tau, viata emotionala.

 

Este dificil si pentru adulti sa isi controleze furia, asa ca este de inteles daca este greu pentru copilul tau. Insa cu perseverenta, rabdare si intelegere, il poti ajuta sa invete sa faca acest lucru. Tu cum il inveti pe copilul tau sa isi stapaneasca furia?

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • 3 abilitati esentiale pentru rezilienta copiilor
    3 abilitati esentiale pentru rezilienta copiilor
    18 noiembrie 2024   

    Rezilienta este o super putere a copiilor care ii ajuta sa faca fata oricaror probleme in viata. Inca din primii ani de viata, ei se vad nevoiti sa rezolve probleme, sa isi gestioneze emotiile si sa isi asume riscuri, de aceea, e important sa incerci ca parinte sa iti ajuti copilul sa isi dezvolte cat de timpuriu rezilienta.

  • De ce este necesara tristetea
    De ce este necesara tristetea
    06 noiembrie 2024   

    Desi traim intr-o lume in care se promoveaza succesul, iar multi copii cauta doar sa obtina beneficii materiale, in realitate, tristetea este cea pe care o simtim cel mai des, iar asta nu este un lucru rau. Atat adultii, cat si copiii au nevoie sa simta din cand in cand tristetea ca si emotie.

  • Tehnica 5-4-3-2-1 pentru copii
    Tehnica 5-4-3-2-1 pentru copii
    01 noiembrie 2024   

    In momentele in care suntem tensionati, mintea noastra isi imagineaza cele mai rele scenarii ceea ce ne acutizeaza starea de rau pe care o simtim. Totusi, exista exercitii simple care ne pot ajuta sa ne recastigam controlul asupra propriilor ganduri.

Mai multe