Empatia, superputerea pe care o dezvolta povestile
Ai fost vreodata neplacut surprins de lipsa de intelegere sau respect de care a dat dovada o alta persoana fata de tine cand sufereai? Ai incercat sa explici copilului tau de ce este furios un alt copil dupa ce i-a fost luata jucaria din mana? Ambele situatii, desi diferite, au in centrul lor un factor comun: empatia, acea abilitate care face posibila relationarea armonioasa intre oameni.
Empatia se refera la abilitatea de a simti emotiile traite de alta persoana si de a ne imagina ce gandeste sau simte aceasta intr-o anumita situatie. Specialistii vorbesc despre:
1. empatia afectiva – despre emotiile si sentimentele pe care le simtim noi insine in fata emotiilor unei alte persoane;
2. empatia cognitiva – capacitatea e a identifica si intelege emotiile altor persoane.
Importanta empatiei pentru dezvoltarea copiilor
Copiii se nasc cu tendinta de a reactiona la emotiile dificile ale altor persoane, inca din primii trei ani de viata. Studiile arata ca inca de la varste cuprinse intre 14 si 36 luni, copiii dau semne ca sunt ingrijorati sau vor sa ajute o persoana care aparent sufera.
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Trauma indirecta. Cum ne efecteaza emotional suferinta altor persoane
Razboiul din Ucraina ne afecteaza emotional pentru ca suntem expusi la suferinta altor persoane, iar empatia ne ajuta sa simtim, la un nivel mai scazut, dar semnnificativ, durerea acestora.
-
Cum il inveti pe copil empatia
Primele semne ale empatiei apar incepand cu varsta de 2 ani, cand copiii pot fi observati imitand durerea altui copil.
-
Exercitiu de empatie pentru parinti. De ce este greu sa fii copil
Este usor pentru adulti sa uite ca a fi copil nu inseamna doar a nu avea responsabilitati si griji. Ne putem intelege mai usor copiii daca facem un exercitiu de empatie: cum vede lumea un copil, prin experienta sa limitata si prin emotii puternice.
Adauga tu primul comentariu: