Crizele de nervi la copii
Ce e recomandat si ce nu e recomandat sa faci cand copilul e nervos
Cum reactionezi la crizele de nervi ale copilului? Cei mai multi parinti se enerveaza si ei, incep sa ridice tonul si sa ameninte, altii nu zic nimic si lasa timpul sa treaca si copilul sa inceteze de la sine, in timp ce alti parinti dau vina pe partenerii lor sau ii cauta pentru a salva situatia. Pe masura ce copilul creste, este posibil sa il inveti insa sa isi gestioneze furia. Iata cum.
Crizele de nervi la copii: Ce se intampla in mintea lor cand sunt nervosi
Simplificand lucrurile, iata cum putem descrie momentul in care furia ne copleseste:
Centrii din creier care se activeaza atunci cand traim o emotie puternica, preiau controlul, iar zonele din creier responsabile de logica si ratiune nu mai au suficient control asupra comportamentului nostru.
Ne pierdem astfel temporar abilitatea de a reactiona rational, de a analiza logic situatia si de a decide ce e mai bine pentru noi, putand avea comportamente violente sau cel putin bizare:).
Pentru ca centrii responsabili de ratiune nu mai sunt (suficient de) activi, nu te poti astepta ca atunci cand copilul tau este furios sa se calmeze doar pentru ca ii explici in mod rational ca nu are de ce sa se enerveze.
Crizele de nervi la copii: strategii pentru parinti
Conectare emotionala, redirectionare catre solutii si planificare
Pasul 1. Raspunde emotiei, nu comportamentului. Exprima verbal emotiile sale: „Inteleg ca te simti suparat si nervos. Imi pare rau pentru asta. Poti sta la mine in brate pana te linistesti, daca vrei.”
Pasul 2. Permite-i copilului sa se linisteasca inainte de a vorbi cu el rational. Linistirea poate sa presupuna si plans. Daca cel mic prefera, il poti tine in brate pana se linisteste.
Pasul 3. Dupa ce s-a linistit, poti aborda situatia rational. Vorbeste cu el despre motivul supararii, arata-i ca ii intelegi motivele furiei sale, indruma-l prin intrebari catre o posibila solutie sau propune-i tu una.
Pasul 4. La final, vorbiti impreuna despre lucrurile pe care le poate face atunci cand este nervos.
Explica-i copilului ca emotiile sunt stari trecatoare, pe care le poate incuraja sau descuraja el insusi, in functie de propriile ganduri. Ajuta-l pe copil sa gaseasca modalitati de exprimare a furiei: poate face miscare fizica, poate desena, poate incerca exercitii de respiratie etc. Puteti gasi mai multe idei despre activitati care il ajuta pe copil sa faca fata emotiilor negative si le puteti strange intr-o cutie a emotiilor.
Ce fac daca eu, parintele, sunt prea nervos pentru a raspunde astfel?
Reflecta-i emotiile: „Esti furios/nervos acum, inteleg.”
Ia o pauza. Poti pune stop discutiei: „Hai sa ne linistim inainte sa vorbim mai multe, da?”.
Constientizeaza-ti propriile emotii.
In timpul pauzei, acorda atentie propriei tale stari emotionale: esti furios la randul tau, dezamagit, frustrat, te simti obosit sau descurajat? Identifica propriile stari emotionale, pentru ca ele sunt cele care iti pot dicta reactii care sa duca la consecinte si mai neplacute. Cand esti suficient de calm pentru a raspunde emotiilor copilului tau, reia discutia.
Reia pasii de conectare si redirectionare catre solutii.
Ce sa NU faci cand copilul este nervos:
- Sa nu tipi la el spunandu-i sa se calmeze.
- Sa nu il etichetezi ca fiind „obraznic” sau „neascultator”.
- Sa nu ii explici ca nu are motive sa se enerveze.
- Sa nu ii reprosezi ca „iar s-a enervat”.
- Sa nu ii spui ca nu are dreptate.
- Sa nu distragi atentia sau sa il amuzi.
- Sa nu il ignori, sperand ca o sa treaca in curand.
- Sa nu te aperi daca te acuza de motivele furiei sale.
- Sa nu ii spui sa plece in camera lui pana se calmeaza.
E important sa tii minte:
Nu esti responsabil de emotiile copilului tau. Fiecare copil este unic, existand lucruri care ii vor enerva in mod inevitabil. Responsabilitatea ta nu este sa il protejezi pe copil de toate emotiile neplacute, ci sa il cresti in siguranta si iubire si sa il inveti sa faca fata emotiilor dificile. Inainte de a putea face acest lucru, este esential sa iti poti gestiona propriile emotii: anxietatea, furia, tristetea, frustrarea pe care le trezesc crizele de furie ale copilului tau.
Copilul invata de la tine cum sa se calmeze. Il ajuti sa invete sa isi gestioneze emotiile in cel putin doua modalitati:
- fiind aproape de el emotional, intelegandu-i si acceptandu-i emotiile, orientandu-l apoi catre solutii rationale
- oferindu-i un model de urmat: copilul invata prin observatie cum sa actioneze atunci cand e furios, trist etc.
Capacitatea de a face fata emotiilor se invata in timp, nefiind „perfecta” la niciunii dintre noi. Insa exersand si fiind aproape de copilul tau chiar si atunci cand are comportamente neplacute dictate de emotii puternice, il vei ajuta sa isi antreneze aceasta abilitate.
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
De ce este necesara tristetea
Desi traim intr-o lume in care se promoveaza succesul, iar multi copii cauta doar sa obtina beneficii materiale, in realitate, tristetea este cea pe care o simtim cel mai des, iar asta nu este un lucru rau. Atat adultii, cat si copiii au nevoie sa simta din cand in cand tristetea ca si emotie.
-
Tehnica 5-4-3-2-1 pentru copii
In momentele in care suntem tensionati, mintea noastra isi imagineaza cele mai rele scenarii ceea ce ne acutizeaza starea de rau pe care o simtim. Totusi, exista exercitii simple care ne pot ajuta sa ne recastigam controlul asupra propriilor ganduri.
-
Ce inseamna misofonia si cum il poti ajuta pe copil
Pentru unii copii, mesele luate in familie sau zgomotul din clasa pot insemna o adevarata tortura. Misofonia este fenomenul in care sunete mici, repetitive precum mancatul sau respiratul pot sa fie extrem de deranjante si imposibil de ignorant. Deranjul auditiv este insotit intodeauna de a reactie emotionala puternica.
Comentează:5 comentarii