Cum il inveti pe copil despre emotii
Ii invatam pe copiii nostri sa scrie, sa citeasca, sa vorbeasca politicos, sa deseneze, sa aiba grija de sanatatea lor. O multime de lucruri care ii ajuta sa le fie bine. Le vorbim prea putin insa de un subiect esential pentru starea lor de bine: emotiile lor. Iata o activitate simpla, dar importanta, pe care o poti realiza cu copilul tau cu scopul de a-l ajuta sa inteleaga ce sunt emotiile, cum se manifesta ele la nivel de mimica si cum influenteaza comportamentul:
De ce ai nevoie?
Coli de hartie alba;
Creioane colorate;
Cum se realizeaza?
Scrie pe o coala de hartie emotiile: bucurie, tristete, surpriza si frica.
Discuta cu copilul tau despre fiecare emotie in parte.
Ia o coala alba de hartie si desenati in centru, fata unui copil, dupa care trasati mimica corespunzatoare primei emotii, bucurie: ochi rotunzi, sprancene arcuite, zambet pana la urechi. Gasiti impreuna sinonime pentru “bucuros” si scrieti-le in jurul desenului.
Cere-i apoi copilului sa isi aminteasca unele intamplari in care s-a simtit foarte bucuros. Axeaza-te pe actiuni: ce ai facut atunci cand ai fost bucuros? Ai sarit? Ai batut din palme? Ai ras zgomotos? Ai dansat? Ai imbratisat pe cineva?
Notati fiecare actiune in parte specifica bucuriei in partea de jos a foii.
Luati pe rand alte emotii si realizati acelasi exercitiu.
Teama - expresie faciala si cuvinte care exprima starile generate de teama:
Surpriza - cum arata un copil suprins si ce cuvinte folosim pentru a exprima aceasta emotie:
Tristetea - expresia faciala a tristetei si cuvinte pe care le folosim pentru a o exprima
Priviti-le si analizati-le, facand comparatie intre ele: cum arata mimica in diferite emotii? Ce comportamente suntem tentati sa realizam in functie de ceea ce simtim?
Prinde foile in camera copilului tau, pe perete, astfel incat sa fie vizibile, iar cel mic sa isi poata aduce cu usurinta aminte ce inseamna fiecare emotie in parte.
De ce este importanta aceasta activitate?
- Pentru ca il ajuta pe copil sa identifice mai usor emotiile.
- Face legatura intre mimica si comportament.
- Identifica mai repede emotiile pe care cei din jur le traiesc, doar privindu-le comportamentul.
- Isi poate regla propriile emotii mai usor, recunoscandu-le prin mimica si comportament, atunci cand apar.
Daca ai realizat si tu aceasta activitate, asteptam fotografii pe adresa contact@suntparinte.ro si le vom include in articol:).
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
3 abilitati esentiale pentru rezilienta copiilor
Rezilienta este o super putere a copiilor care ii ajuta sa faca fata oricaror probleme in viata. Inca din primii ani de viata, ei se vad nevoiti sa rezolve probleme, sa isi gestioneze emotiile si sa isi asume riscuri, de aceea, e important sa incerci ca parinte sa iti ajuti copilul sa isi dezvolte cat de timpuriu rezilienta.
-
De ce este necesara tristetea
Desi traim intr-o lume in care se promoveaza succesul, iar multi copii cauta doar sa obtina beneficii materiale, in realitate, tristetea este cea pe care o simtim cel mai des, iar asta nu este un lucru rau. Atat adultii, cat si copiii au nevoie sa simta din cand in cand tristetea ca si emotie.
-
Tehnica 5-4-3-2-1 pentru copii
In momentele in care suntem tensionati, mintea noastra isi imagineaza cele mai rele scenarii ceea ce ne acutizeaza starea de rau pe care o simtim. Totusi, exista exercitii simple care ne pot ajuta sa ne recastigam controlul asupra propriilor ganduri.
Adauga tu primul comentariu: