Copilul impulsiv
Cum poti sa il intelegi si sa il ajuti
Fara interventii timpurii, comportamentele impulsive ale copiilor pot sa se inrautateasca in timp, cu efecte negative nu doar asupra propriei persoane, ci si asupra celor din jur. Exista insa si vesti bune fiindca cei mici pot fi invatati abilitati prin care sa dobandeasca mai mult control asupra impulsurilor, pe masura ce cresc.
Citeste si:
Trei lucruri pe care le poti face pentru a-l ajuta pe copil sa isi controleze impulsurile
Cum il inveti pe copil autocontrolul
Cum recunosti copilul impulsiv?
- Ii este greu sa se opreasca din comportamentele nedorite, chiar daca i se atrage atentia
- Ii este greu sa se opreasca din a raspunde agresiv adultilor sau copiilor
- Ii intrerupe frecvent pe cei ce vorbesc
- Apuca lucrurile fara grija cu graba si necontrolat
- Isi asuma riscuri fizice
- Are o rabdare limitata
- Doreste rezultate imediate
- Incepe mai multe activitati in acelasi timp
- Ii este greu sa astepte sau sa asculte
- Vrea recompense sau efecte/consecinte imediate
- Face lucruri copilaresti pentru a atrage atentia
- Ii este greu sa respecte si sa urmeze reguli
- Ii e greu sa isi astepte randul in jocuri sau conversatii
- Reactioneaza exagerat in momente de frustrare, dezamagire, greseli sau critica
- Ii este greu sa inteleaga cum anume propriile cuvinte si actiuni pot sa ii afecteze pe cei din jur
- In adolescenta, impulsivitatea este asociata cu mai multe comportamente de risc (consum de alcool sau droguri, de exemplu)
Cum este deseori etichetat copilul impulsiv de catre cei din jur?
- Obraznic/neascultator – pentru ca nu isi poate opri la timp raspunsurile agresive sau actiunile despre care adultii ii spun ca nu sunt permise.
- Imatur – pentru ca actiunile sale sunt deseori specifice copiilor de varsta mai mica: atrage atentia prin gesturi exagerate, nu sta locului, reactioneaza extrem de intens si rapid la evenimente care nu ii sunt pe plac etc. Parintii sau cadrele didactice pot observa la copilul impulsiv de 8-9 ani comportamente care sunt specifice copiilor de 5-6 ani.
- Agitat/energic – lipsa controlului asupra impulsurilor poate fi usor confundata cu energia in surplus.
- Obositor - agitatia si lipsa controlului ii fac pe cei din jur sa repete aceleasi lucruri de mai multe ori sau le suprasolicita atentia si grija.
Din pacate, etichetarea copilului impulsiv prin astfel de atribute nu ajuta in niciun fel: copilul se simte respins si exclus de catre cei din jur, iar adultii (parinti, cadre didactice) pot ajunge la exasperare, descurajare si o atitudine negativa fata de acesta. O convingere eronata frecventa in randul adultilor care interactioneaza cu copilul impulsiv este ca acesta nu vrea sa isi schimbe comportamentul, desi ar putea. In realitate, impulsivitatea inseamna chiar incapacitatea de a-si schimba comportamentul pe cont propriu. Copiii impulsivi au nevoie de ajutorul parintilor si cadrelor didactice pentru a invata autocontrolul.
Cum poate fi ajutat copilul impulsiv?
Impulsivitatea la copii poate sa aiba mai multe cauze. Lipsa somnului uneori poate fi un motiv pentru comportamentele impulsive, stresul de zi cu zi perceput la scoala sau in familie sau chiar alte conditii psihice precum tulburarea de hiperactivitate si deficit atentional, ADHD. Indiferent care ar fi motivele pentru care copiii sunt impulsivi, ei pot fi ajutati. De ce au nevoie copiii impulsivi?
In primul rand, de adulti care inteleg mecanismul impulsivitatii si nu il judeca pe copil pentru ca nu este capabil inca sa isi controleze comportamentul. Asadar, daca esti parintele unui copil impulsiv, este esential sa dai tu dovada de autocontrol si rabdare in relatia cu el si sa nu uiti sa ii arati copilului iubire neconditionata.
Sa invete sa numeasca si sa recunoasca emotiile. Copiii care nu isi inteleg emotiile sunt predispusi la a fi impulsivi. Un copil care nu poate sa spuna ”sunt furios” sau ”sunt trist”, va lovi sau va arunca cu obiecte sau va plange necontrolat pentru a arata celor din jur ce simte. Invata-ti copilul sa recunoasca emotiile pe care le traieste si ce anume simte. Invata-l sa numeasca frica, tristetea, spaima sau bucuria si arata-i diferenta dintre aceste emotii, atat la nivel de comportament, cat si la nivel cognitiv (ce gandeste) si emotional (ce simte). Orice copil are nevoie sa stie ca toate emotiile sale sunt acceptabile, insa nu si toate comportamentele.
Sa inteleaga ceea ce i se cere. Uneori copiii impulsivi nu asculta si nu inteleg cu adevarat ceea ce li se spune. Inainte de a-i cere copilului ceva, asigura-te ca ai atentia lui si un bun contact vizual. Ulterior, cere-i copilului sa repete ceea ce i-ai spus pentru a verifica daca a inteles cu adevarat ceea ce i-ai spus.
Sa invete sa isi controleze furia. Toleranta scazuta la frustrare poate cauza multe comportamente impulsive. Invata-l pe copil abilitati de management al furiei pentru a-l ajuta sa isi infrunte emotiile intr-o modalitate sanatoasa. Invata-l exercitii de respiratie care il ajuta sa se linisteasca in momentele tensionate, cum sa se plimbe pentru a se relaxa sau ce exercitii fizice sa faca pentru a se elibera de energie. Recomanda-i sa ia o pauza de fiecare data cand observi ca devine prea nervos sau agitat.
Sa aiba exemple in viata sa, de persoane cu un bun autocontrol. Invata sa ai rabdare, sa astepti si sa fii tolerant in tot ceea ce spui si faci, mai ales ce are legatura cu copilul tau. Arata-i copilului ce tehnici de autocontrol folosesti si gandeste cu voce tare in situatiile in care dai dovada de autocontrol pentru a-i arata copilului cum sa isi formeze un dialog cu sine insusi (de exemplu: „Uhhh, e foarte enervant sa astept, mai ales ca ma grabesc. Dar decat sa ma enervez, mai bine gasesc ceva de facut in acest timp.”). Dialogul interior il poate ajuta sa isi controleze impulsivitatea daca este unul constructiv.
*Sursa foto: Freepik.com
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Un exercitiu care dezvolta autocontrolul
Autocontrolul sau capacitatea de a ne controla propriul comportament astfel incat sa luam decizii benefice pe termen lung se dezvolta in timp si este un factor esential al succesului in orice domeniu.
-
Amanarea recompensei. Cum il invatam pe copil sa faca ce este bine pentru el, chiar daca „nu are chef ”
Copiii isi doresc sa obtina lucrurile pe care si le doresc, atunci cand si le doresc, nu ezita cand vor ceva si refuza sa se gandeasca daca ceea ce isi doresc le este util si necesar.
-
De ce este benefic pentru copii sa treaca prin situatii frustrante
Frustrarea este o emotie care ne da impulsul de a actiona pentru a depasi dificultatile, asadar, are si o latura pozitiva. Cu cat copilul devine mai tolerant la frustrare, cu atat poate face fata mai bine situatiilor dificile.
Adauga tu primul comentariu: