Controlul impulsului la copii
Trei lucruri pe care le poti face pentru a-l ajuta pe copil sa isi controleze impulsurile
Ce legatura exista intre inteligenta emotionala si dezvoltarea autocontrolului? Cum poti sa il ajuti pe copil in primii trei ani de viata pentru a-si dezvolta mai tarziu controlul impulsurilor? Iata cateva intrebari care te pot ghida in relatia cu prescolarul tau.
Citeste si:
Cum evolueaza controlul impulsurilor in primii trei ani de viata
Autocontrolul, un factor important al succesului in viata
Cand vine vorba de actiunile si comportamentele copiilor, majoritatea adultilor pornesc de la cateva convingeri mai mult sau mai putin constiente:
- copilul trebuie sa „asculte” cand ii spunem sa nu faca ceva,
- copilul intelege de ce nu este bine sa faca o actiune, dar nu ne asculta pentru ca e „rau/neascultator”,
- copilul are nevoie doar de disciplina si eventual pedepse pentru a intelege ce nu are voie sa faca
- copilul poate sa isi controleze comportamentul din primii ani de viata, dar „nu vrea”.
Pentru a intelege de ce aceste convingeri nu sunt corecte, este de ajuns sa ne gandim la propriul nostru comportament, de adulti: Cat de usor iti este sa nu reactionezi impulsiv in relatia cu propriul copil? Cat de usor iti gestionezi furia? Majoritatea parintilor reactioneaza in loc sa raspunda la comportamentul copilului, mai ales cand trec prin emotii puternice, precum furia sau frustrarea. Pentru copii, in primii trei ani de viata, majoritatea emotiilor sunt foarte intense, iar capacitatea lor de a se opri si a alege un comportament nu se formeaza decat incepand cu varsta de 4 ani (aproximativ).
De aceea, copilul tau de doi ani te va asculta atent cand ii explici ca nu este bine sa rupa o floare si peste doua secunde o va smulge din pamant sau va fi de acord cu tine ca nu e bine sa luam jucariile altor copii si peste doua minute va lua masinuta din mana altui copil. Asadar, primii trei ani de viata sunt mai degraba o perioada in care il poti pregati pe copil sa isi dezvolte autocontrolul decat sa il inveti in mod direct cum sa isi controleze impulsurile.
Cum poti sa il ajuti pe copil in primii trei ani de viata pentru a-si dezvolta autocontrolul?
Reactioneaza cu intelegere si calm in fata comportamentelor impulsive ale copilului. Pedepsele, cearta sau agresivitatea nu vor da rezultate, pentru ca in multe cazuri, copilul stie deja ca face ceva gresit, dar nu reuseste pe moment sa isi opreasca impulsul. Il poti opri pe copil cand are un comportament inadecvat, ii poti repeta pe scurt regula sau limita pe care a incalcat-o („Nu te las sa iei jucariile altui copil.”), apoi poti profita de moment pentru a pune bazele inteligentei emotionale a copilului tau.
Arata-i ca ii accepti emotiile si ca i le validezi. (Pentru a face acest lucru, este important sa nu te lasi la randul tau coplesit de emotiile copilului tau.) Ii poti spune: „Ti-ai dorit foarte mult sa te joci cu masinuta lui Petru, asa e?”. Apoi ii poti aminti copilului tau care este actiunea potrivita pe care o poate face data viitoare cand va simti impulsul de a lua jucaria altui copil: „Data viitoare, ii poti cere vie sa te joci cu jucaria lui.”. Astfel, faci diferenta dintre emotii si comportamente: putem simti orice emotie, dar nu putem avea orice comportament.
Validarea emotionala este mai complexa decat pare, pentru ca porneste de la capacitatea de a ne valida propriile emotii si pentru ca depinde de cat de bine am stabilit limite personale intre noi si copil. Limitele personale se refera la cat de constienti suntem ca: emotiile copilului apartin doar copilului nostru, ca responsabilitatea noastra nu este de a-i gestiona emotiile sau de a-l apara pe copil de emotii negative si ca propriile noastre reactii (rusine, vinovatie sau furie, de exemplu) la comportamentul copilului nu sunt cauzate de copil si trebuie sa le gestionam pe cont propriu.
Invata-l vocabularul emotiilor. Incercand sa il familiarizezi din primii ani de viata cu etichetele emotiilor, pui bazele inteligentei sale emotionale. Invatand sa isi exprime emotiile prin cuvinte, copiii isi dezvolta in timp si capacitatea de a-si opri comportamentele agresive sau inadecvate nascute din emotiile respective.
*Sursa foto: Freepik.com
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Cand copilul arunca cu jucarii
Obiceiul de a arunca lucruri si, implicit, de a le strica, este doar o modalitate prin care se exprima nevoia de explorare a copilului tau.
-
„Copilul meu nu are rabdare!” Cum il inveti pe copil sa astepte
Se estimeaza ca un om petrece cel putin 2-3 ani din viata asteptand .Timpul pe care il petrecem asteptand ne poate parea foarte indelungat si plictisitor, iar pentru un copil, pare a fi nesfarsit.
-
Cum evolueaza controlul impulsurilor intre 0 si 3 ani
Autocontrolul sau capacitatea de a-si controla impulsurile si comportamentul evolueaza incet in primii trei ani de viata. Este nevoie de rabdare din partea parintilor si de o serie de reguli care, respectate consecvent, sa ii dea copilului un sentiment de structura si disciplina, pe care sa il poata interioriza ulterior.
Adauga tu primul comentariu: