characters characters

Cum il inveti pe copil sa astepte

Propus de: SuntParinte.ro   |   13 noiembrie 2019    |   3057 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 0 - 3 ani.

cum il inveti pe copil sa astepte
Se estimeaza ca un om petrece cel putin 2-3 ani din viata asteptand .Timpul pe care il petrecem asteptand ne poate parea foarte indelungat si plictisitor, iar pentru un copil, pare a fi nesfarsit.

Citeste si:

Cum il inveti pe copil sa nu intrerupa conversatiile adultilor

Cum evolueaza controlul impulsurilor intre 0 si 3 ani


Cum pot invata copiii sa astepte


Conceptul de „timp” si nevoia de a astepta inca nu sunt lucruri pe care copilul sa le stapaneasca prea bine in primii ani de viata, iar uneori, emotiile pe care le simte in momentele in care tu ai vrea sa fie calm si rabdator il vor impiedica sa coopereze cu tine asa cum ti-ai dori. Cand se intampla acest lucru, primul lucru pe care este bine sa il faci este sa iti controlezi propriile emotii, adica sa nu te lasi coplesit de tristetea, furia sau refuzurile copilului. Cand copilul tau isi pierde rabdarea si incepe sa dea semne de iritare, ii poti spune simplu: „E neplacut pentru tine sa astepti, stiu.”. Asteapta apoi raspunsul lui, iar apoi poti spune: „Din cand in cand, e nevoie sa avem rabdare si sa asteptam. Ce ai vrea sa facem cat timp asteptam aici?”. Chiar daca cel mic refuza sa coopereze in aceasta situatie, este important sa ramai ferm pe pozitie: veti astepta chiar dacac el mic face o criza de plans. Dupa ce isi va exprima frustrarea, cel mai probabil se va calma. Important este pentru cel mic sa inteleaga ca asteptarea nu este o situatie imposibila pentru el si ca  emotiile pe care le simte vor trece pana la urma. Poti reusi acest lucru atunci cand stabilesti limite si reguli pe care le respecti in mod consecvent in relatia cu cel mic.

Cum pot sa isi formeze copiii obiceiul si abilitatea de a astepta cand e nevoie?


In interactiunea cu tine din fiecare zi.
Cand copilul iti solicita atentia in timp ce tu realizezi o activitate, in loc sa o intrerupi pentru a-i raspunde rapid, spune-i ca mai intai trebuie sa termini ce ai de facut, apoi ii vei raspunde la intrebare sau la solicitare – desigur in situatiile in care nu este vorba de o urgenta. Daca insista, explica-i cu blandete si calm ca trebuie sa mai astepte putin. Nu este o dovada de cruzime sau lipsa de iubire daca procedezi astfel, ci este o ocazie de a exersa rabdarea copilului tau si de a-l asigura ca tu controlezi situatia. Cand copiii isi simt parintii stapani pe ei insisi si pe situatia in care se afla, se pot relaxa si isi pot orienta energia catre joaca si explorare.

Incurajand joaca independenta si momentele de plictiseala. Copiii mici stiu foarte bine cum sa se distreze si singuri, daca li se da libertatea, intr-un spatiu sigur, sa faca acest lucru inca din primul an de viata. Momentele in care copilul se plange ca nu stie ce sa faca pentru ca s-a plictisit sunt de asemenea momente care ii pot exersa rabdarea si autonomia. Evita sa ii propui de fiecare data jocuri sau activitati si spunei-i ca poate alege singur ce i-ar placea sa faca.

Evita folosirea tabletei sau a telefonului pentru a-l tine pe copil ocupat. Desi pe moment poate fi de ajutor, pe termen lung, consecintele nu vor fi deloc placute. Expertii avertizeaza parintii care au copii sub varsta de 2 ani, sa nu ii obisnuiasca cu aceste device-uri pentru ca ii impiedica sa isi dezvolte abilitatile de comunicare, de relationare cu cei din jur, le reduce capacitatea de a se concentra si le ingusteaza aria de interese.

Pentru situatiile in care stii ca urmeaza sa asteptati impreuna, poti pregati dinainte jucarii sau obiecte care sa il tina pe copil ocupat (de exemplu, o carte pe care sa o rasfoiti impreua sau o carte de colorat). In functie de disponibilitatea ta si de contextul in care va aflati, poti pur si simplu sa umpli timpul de asteptare cu o conversatie placuta cu cel mic. Copiii se vor bucura intotdeauna de atentia parintilor si de curiozitatea acestora, asa ca nu ezita sa ii adresezi intrebari si sa ii iei parerile si raspunsurile in serios.


Apreciaza si lauda-l pentru situatiile in care a dat dovada cu adevarat de rabdare. Poti fi tentat(a) sa ii multumesti copilului de fiecare data cand asteapta un minut pana ii raspunzi la o solicitare, dar acest obicei ii transmite copilului ideea ca a astepta este un eveniment special si ca necesita un efort neobisnuit. Adevarul este ca rabdarea este necesara in fiecare zi, in multe situatii, iar copiii au nevoie sa invete sa respecte nevoile si limitele adultilor. De aceea, normalizeaza asteptarea si rabdarea fara sa le remarci in mod deosebit de fiecare data, ci doar atunci cand observi ca cel mic a trecut prin stari emotionale dificile sau a reusit sa astepte o perioada mai lunga de timp decat de obicei.

Propune-i jocuri prin care isi exerseaza rabdarea. Jocurile in care trebuie sa astepte sa ii vina randul sau in care trebuie sa stea nemiscat pana la urmatoarea comanda („Semaforul”, de exemplu) sunt ocazii perfecte de a-si exersa rabdarea. De asemenea, activitatile in care este nevoie sa astepte pana poate trece la etapa urmatoare (de exemplu, cand trebuie sa astepte sa se usuce acuarelele pe o foaie) sunt ocazii optime de a-l invata pe copil sa astepte.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe