characters characters

Cum il inveti pe copil sa nu intrerupa discutiile altor adulti

Propus de: SuntParinte.ro   |   17 octombrie 2019    |   4405 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani.

cum il inveti pe copil sa nu intrerupa
Momentele in care vorbesti la telefon sau cu o alta persoana sau cand lucrezi si nu iti doresti sa fii deranjat sunt momentele in care cel mai probabil, cel mic va avea ceva extrem de important sau de interesant de spus.

Citeste si:

Codul bunelor maniere in vizita

Bunele maniere la restaurant


In primii ani de viata, impulsivitatea si concentrarea copilului asupra propriilor nevoi fac dificila invatarea regulii de a nu intrerupe discutia altor adulti. La varste mai mari insa, regulile sociale incep sa fie intelese si pot fi invatate de catre copii, daca sunt explicate cu calm si blandete.

De ce obisnuiesc copiii sa ii intrerupa pe adulti atunci cand discuta sau cand sunt ocupati?

  • De plictiseala – cand copilul asculta conversatia unor adulti fara a participa la ea si fara a avea alta activitate de facut, poate simti nevoia de a-i intrerupe pe acestia.
  • Pentru a atrage atentia asupra sa – simpla nevoie de conectare cu cei din jur sau de apreciere din partea acestora ii poate face pe copii sa intervina in conversatia ta cu un invitat pentru a-i arata acestuia o pictura realizata de el.
  • Din cauza impulsivitatii – copiii pot avea dificultati in a amana un impuls pe care il au: atunci cand le vine o idee in minte, o spun fara a se intreba daca este momentul potrivit pentru a o exprima
  • Pentru ca inca nu a invatat sau nu a inteles de ce nu este in regula sa intrerupa conversatia altor persoane.
  • Pentru ca ceea ce vor sa spuna pare urgent sau extrem de interesant. Prescolarii inca nu fac diferenta dintre o urgenta reala si una perceputa doar de ei: cand un alt copil ii ia jucaria, pentru el, aceasta este o urgenta reala, pe care doar parintele sau un alt adult o poate rezolva.

Cum il inveti pe copil sa nu intrerupa


Invata-l pe copil sa recunoasca daca o situatie este urgenta sau nu.

Unele situatii justifica intreruperea discutiei tale cu alti adulti: cand s-a intamplat un accident, cand copilul observa un pericol sau cand se simte rau, de exemplu. Discuta exemple de situatii cand este in regula sa intrerupa si exemple de situatii cand bunele maniere sunt mai importante.

Invata-l care sunt reperele pe care le poate urmari atunci cand vrea sa intervina intr-o discutie.

Daca nu are o problema urgenta, dar vrea sa intervina in discutia altor persoane, poate astepta sa apara un moment de pauza in conversatia acestora. Invata-l sa inceapa prin a spune: „Ma scuzati.”, sa faca contact vizual cu adultii carora li se adreseaza si abia apoi sa spuna ce are de spus. Deseori, copilul va avea nevoie sa vorbeasca doar cu tine, situatie in care il poti invata sa iti ceara acest lucru in mod politicos fata de cei din jur. O varianta potrivita este: „Ma scuzati ca va intrerup. Mama, pot sa vorbesc ceva cu tine, te rog?”.

Evita sa raspunzi de fiecare data cand esti intrerupt.

Pentru multi copii, regula de a nu intrerupe se invata in timp, dupa multe incercari nereusite. Asadar, este foarte posibil ca cel mic sa te intrerupa desi i-ai spus de multe ori ca nu este frumos sa faca acest lucru. Pentru asemenea situatii, poti sa nu raspunzi copilului atunci cand te intrerupe, ci sa termini ce aveai de spus si apoi sa iti indrepti atentia asupra copilului tau.

Fii atent la propriile maniere.

Frustrarea in unele situatii ii face chiar pe parinti sa uite de bunele maniere atunci cand vor sa corecteze comportamentul copilului. Asadar, evita sa il certi pe copil de fata cu alte persoane sau sa I te adresezi pe un ton iritat. Invata sa modelezi manierele copilului si sa ii formezi abilitati adecvate de comunicare. Fa o pauza, priveste-ti copilul si spune-i „Asteapta 5 minute, te rog.”.

Tehnica prinsului de mana

Tehnica prinsului de mana inseamna a-l invata pe copil sa te ia de mana atunci cand doreste sa iti spuna ceva. In acest mod, te va atentiona, fara a te intrerupe, iar cand vei gasi momentul potrivit, iti vei indrepta atentia spre el.

Anunta de dinainte ca ai nevoie sa nu fii intrerupt(a).

Daca de exemplu ai de vorbit mai mult la telefon si stii ca sunt lucruri de discutat care iti vor ocupa mai mult timp, anunta-l pe copil: „Urmeaza sa dau un telefon si voi avea mai multe de discutat. S-ar putea sa dureze mai mult si am nevoie sa nu ma intrerupi.”

Nu in cele din urma, lauda-l atunci cand da dovada de rabdare si cand respecta regulile de politete si ai rabdare cu el. Prin exercitiu, va invata in timp si aceasta regula importanta pentru adaptarea sa sociala.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe