Comportamentele nedorite ale copiilor si cauzele lor
Fiecare om are nevoi universale precum nevoia de hrana sau adapost, dar si de independenta, de autoexprimare, de conectare sociala etc.. Copiii se nasc lipsiti de putere, dependenti de adulti pentru a-si satisface nevoile. De aceea, copilaria este o perioada atat de importanta: in acesti ani, invatam cum sa avem grija de nevoile noastre si cum sa le exprimam.
Deoarece nu exista familii perfecte sau conditii ideale ale copilariei, este natural sa apara comportamente nedorite sau problematice din partea copiilor. Intelegandu-le insa in termeni de nevoi, avem mai multe sanse sa ii ajutam pe copii sa le inlocuiasca cu alte comportamente mai adecvate.
Citeste si:
Nevoile din spatele comportamentelor dificile ale copiilor
De ce sunt importante limitele si regulile in relatia parinte-copil
Neglijarea emotionala in copilarie – ce inseamna si care sunt efectele la maturitate
Nevoile care stau la baza comportamentelor nedorite sau deranjante ale copiilor
De cele mai multe ori, copiii cauta sa isi satisfaca o nevoie, chiar daca strategiile folosite nu sunt neaparat cele mai dezirabile. Iata cateva exemple:
Copiii care se plang mereu:
- se simt lipsiti de putere si nu stiu cum sa faca fata situatiilor cu care se confrunta.
- uneori au nevoie doar sa fie ascultati, alteori au nevoie sa fie ajutati sa descopere singuri solutii pentru problemele lor.
Copiii care fac pe seful si cauta sa controleze totul
- se tem ca propriile nevoi nu le vor fi indeplinite de catre cei din jur.
- pot avea o atitudine fundamentala de neincredere in cei din jur.
Copiii care sunt in competitie cu alti copii:
- au nevoie sa fie mai valorizati si acceptati pentru ceea ce sunt
- au nevoie de mai multa atentie si afectiune din partea parintilor decat primesc in prezent.
Copiii care ”nu asculta”
- au nevoie sa fie ascultati la randul lor si validati emotional, chiar daca cererile lor nu sunt indeplinite intotdeauna
- au nevoie de mai multa flexibilitate din partea parintilor cand vine vorba de dorintele sau preferintele lor.
Copiii rebeli:
- au nevoie de o sansa pentru a se simti puternici si competenti.
- au nevoie sa fie cunoscuti si acceptati asa cum sunt de catre parinti, nu “indreptati” sau corectati in permanenta.
Copiii care dau dovada de lipsa de respect:
- vor sa arate ca nu sunt suficient de conectati cu parintii lor sau se simt la randul lor nerespectati de catre parinti.
Copiii iritati sau nemultumiti tot timpul:
- pot ascunde multa tristete si frustrare.
Cand vine vorba de nevoi, este important sa retii cateva lucruri:
Pentru fiecare dintre noi, nevoile emotionale variaza. Asadar, chiar daca tu crezi ca oferi destula afectiune sau atentie copilului, acesta s-ar putea sa aiba nevoie de o altfel de atentie sau iubire. De aceea, vorbim de limbaje ale iubirii si de calitatea atentiei pe care o oferim celor din jur. Chiar daca petreci toata ziua langa copilul tau, este posibil ca atentia pe care i-o oferi sa nu fie completa in niciun moment al zilei sau sa fie o atentie negativa (orientata catre lucrurile pe care copilul le face gresit.).
Nu vei putea sa implinesti la nesfarsit nevoile copilului tau fara sa acorzi atentie nevoilor tale. Momentele de frustrare si furie ale parintilor apar deseori pentru ca propriile nevoi au fost neglijate prea mult timp.
A acorda atentie nevoilor copilului tau nu inseamna a accepta toate dorintele sau cererile acestuia. Deseori, actiunile copilului vor incalca reguli sau limite, ii vor pune in pericol siguranta sau sanatatea. In asemenea momente, este suficient doar sa validezi nevoia si emotiile copilului si sa il ajuti sa inteleaga de ce comportamentul sau este nepotrivit.
Copiii au nevoie sa invete maniere acceptabile in care sa isi exprime nevoile si emotiile. De exemplu: in loc sa tipe si sa bata din picior, data viitoare cand vrea ceva, poate doar sa spuna pe un ton calm ce doreste, pentru ca il vei asculta; in loc sa loveasca un alt copil la locul de joaca pentru ca acesta i-a luat jucaria, poate sa ceara ajutorul unui adult.
Uneori, comportamentele dificile ale copiilor devin un fel de obicei: copilul reactioneaza in mod automat negativ, pentru ca de-a lungul timpului, comunicarea dintre voi a fost ineficienta. In asemenea situatii, schimbarile in comportamentul copilului vor aparea in timp, fiind nevoie de multa consecventa si rabdare din partea parintilor.
*Sursa foto: Freepik.com
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Cum poti intelege mai bine temperamentul copilului
O relatie reusita intre parinte-copil se formeaza in timp si cu efort constant, rabdare si deschidere catre tot ce inseamna nou si provocari.
-
Parentingul constient. Ce inseamna si de ce este important
Parentingul constient se refera la un stil de a creste si educa copilul, cu accent pe constientizarea si atentia parintelui in relatia cu copilul sau.
-
Critica excesiva a copilului si comportamentele de autosabotaj
Critica excesiva din partea parintilor poate avea multiple efecte negative asupra dezvoltarii bunastarii emotionale a copiilor.
Adauga tu primul comentariu: