Negocierea
Cum recunosti un adolescent care stie sa negocieze?
- de cele mai multe ori obtine ceea ce isi doreste.
- ii place sa isi negocieze sarcinile casnice pe care le are de indeplinit in asa fel incat sa fie nu doar cum zic parintii, ci si cum isi doreste el.
- transforma discutiile in contradictoriu in negocieri si ajunge deseori la o solutie care sa ii multumeasca si pe ceilalti participanti.
- atunci cand are de realizat un proiect de grup, deseori dezbate fiecare decizie existenta si o negociaza in asa fel incat rezultatul sa fie cat mai bun.
Cum iti inveti adolescentul sa negocieze?
- Ajuta-l sa isi perfectioneze tehnicile de dezbatere.
- Invata-l sa caute si sa foloseasca argumente plauzibile atunci cand isi spune punctul de vedere si ofera-i un model in acest sens, procedand si tu la fel.
- Atunci cand e vorba de reguli casnice care trebuie stabilite si respectate, cere-i mereu parerea.
- Explica-i faptul ca anumite subiecte pot constitui baza unor discutii in contradictoriu (idei, decizii, planuri de actiuni), in timp ce altele sunt nerecomandabile ca subiecte de dezbatere (gusturi personale, emotii si sentimente- fiecare are dreptul sa simta si sa prefere anumite lucruri).
- Pentru a exersa tehnica argumentarii, analizati impreuna un discurs si aduceti argumente pro si contra ideilor din discurs.
- Stabiliti impreuna regulile de comportament, cerandu-i argumente pentru preferintele pe care le exprima.
- Arata-i ca negocierea inseamna ca si celalalt sa obtina un avantaj, nu numai el.
- Il poti inscrie la un curs de comunicare sau tehnici de negociere pentru adolescenti.
Articole despre "Negocierea"
-
Comportamentele nedorite ale copiilor si cauzele lor
Intelegand comportamentele nedorite ale copiilor in termeni de nevoi, avem mai multe sanse sa ii ajutam pe copii sa le inlocuiasca cu alte comportamente mai adecvate.
-
Butonul lui “Inca o data”...
Nu stiu voi cum sunteti dar eu incet, incet simt ca devin alergica la “inca o data!”, “doar unul singur!” “o data si gata!”.
-
Pentru un ceas de liniste...
"Eu m-am dezobisnuit sa rezolv treburile cu un pitic pe la picioare, el nu e obisnuit sa petreaca prea mult timp in casa si de aici pana la explozii, e doar un pas."