Cele 5 limbaje ale iubirii – adaptate relatiei parinte-copil
Cum poti invata limbajul iubirii copilului tau
Gary Chapman si Ross Campbell sunt doi psihologi care au descris cinci limbaje ale iubirii in relatia parinte-copil. De asemenea, ei vorbesc despre metafora iubirii vazuta ca un „rezervor”.
Acest lucru inseamna sa vizualizezi iubirea ca pe un recipient care daca este plin inseamna ca exista iubire reciproca intre parinti si copii, iar acestia din urma sunt echilibrati, fericiti si dezvolta rezilienta, atat de importanta pentru a trece prin dificultatile de la scoala si apoi din cadrul intregii vieti. Daca recipientul nu este plin, atunci copiii vor avea probleme de furie, imaturitate, vor fi nesiguri si lipsiti de echilibru.
Cei doi psihologi sustin ca „recipientul trebuie sa fie plin de iubire fiindca numai apoi poate avea loc disciplina si invatarea. E gresit sa spui ca exista prea multa iubire. Iubirea neconditionata este cel mai puternic mesaj pe care il putem transmite copiilor nostri”.
Iubirea se poate manifesta in mai multe feluri, iar autorii de mai sus au propus 5 limbaje ale iubirii. Cum poti identifica ce limbaj al iubirii „vorbeste” copilul tau si cum poti invata sa il folosesti in relatia cu el? Iata descrierile acestora si recomandari pentru fiecare tip de limbaj.
Atingerile. Acestea sunt o nevoie de baza a oamenilor, fac parte din instinctul natural, ofera siguranta emotionala si sunt cel mai usor de oferit. In interactiunea cu copilul tau, te poti folosi de atingeri pentru a-i arata iubirea astfel:
- asaza-te alaturi de copil pe scaun
- tineti-va de maini
- dansati
- imbratisati-va
- gadilati-va
- pupatul pe frunte sau obraji
Copilul cu acest limbaj: cere sa fie luat in brate des, primeste cu bucurie si imparte saruturi si imbratisari, ii place sa fie activ fizic si se bucura de harjoneala.
Iata cum inteleg copiii contactul fizic: „Stiu ca mama ma iubeste fiindca ma imbratiseaza” (Allyson, 7 ani), „De fiecare data cand ii sar in brate tatalui meu, imi spune ca e bucuros sa ma vada. Atunci cand pleaca ma imbratiseaza tare si imi spune ca imi va duce dorul” (Jessica, 12 ani) etc.
Cuvintele sunt o modalitate foarte puternica de a comunica iubirea, afectiunea, lauda, incurajarea si indrumarea. Copiii care primesc astfel de cuvinte din partea parintilor lor dezvolta un sentiment al valorii si sigurantei in sanul familiei. Totusi, e important sa se tina cont de: tonul vocii, volumul, limbajul corporal si fluenta verbala. Poti spune copilului cuvinte care sa ii confirme afectiunea si aprecierea ta astfel:
- folosirea de cartonase sau hartii pe care sa ii scrii mesaje
- pastrand obiecte realizate de copilul tau
- folosind cuvinte de alint
- spunandu-i motivele pentru care esti mandru de el
- apeluri sau mesaje pe telefon prin care ii spui cat de mult conteaza pentru tine
- facandu-i complimente
Copilul cu acest limbaj al iubirii iti va cere parerea in mod frecvent cand vine vorba de realizarile, infatisarea sau alegerile sale, se bucura in mod vizibil atunci cand primeste complimente si laude si ofera la randul lui multe complimente.
De asemenea, indicii ale acestui tip de limbaj pot fi si zambetul, verbalizarea sentimentelor, aprobarea verbala sau reactiile puternice la critica si cuvintele urate.
Ce parere au copiii despre cuvintele de confirmare?
„Imi iubesc mama fiindca si ea ma iubeste. In fiecare dimineata imi spune asta” (Maria, 8 ani)
„Parintii mei imi spun cat de mandri sunt de mine si ma incurajeaza cu scoala, chiar si atunci cand mi-e foarte greu” (Lisa, 12 ani)
„Stiu ca ma iubesc parintii fiindca vorbesc frumos cu mine, chiar daca gresesc” (Ionut, 10 ani)
Timpul de calitate se refera la oferirea atentiei si a timpului tau. Timpul de calitate transmite indirect copilului mesajul ca „Esti important si imi place sa stau cu tine”. Timpul de calitate implica nu doar sentimentele de iubire, ci si amintirile construite unii alaturi de ceilalti. Cum poti petrece timp de calitate cu copilul tau?
- spune-i o poveste
- radeti impreuna
- cantati
- impartasiti-va sentimentele si gandurile
- creati ceva impreuna
- realizati activitati impreuna
- inventati traditii in familie
Copilul care foloseste acest limbaj: cauta frecvent atentia si compania ta, te roaga sa te joci cu el, sta langa tine si te observa atunci cand ai treaba sau te roaga sa stai cu el in camera cand se joaca.
Ce spun copiii despre acest limbaj?
„Stiu ca ai mei ma iubesc fiindca le place sa facem lucruri impreuna.” (Bogdan, 8 ani)
„Stiu ca tata ma iubeste fiindca isi petrece timpul cu mine. Foarte des ne jucam fotbal impreuna.” (Jeremy, 12 ani)
„Parintii mei ma iubesc fiindca mereu sunt acolo langa mine cand am nevoie si pot discuta orice cu ei.” (Mindy, 16 ani).
Servicii si favoruri. Acest limbaj te va ajuta si sa modelezi copilului iubirea pentru ceilalti si motivatia de a-i ajuta pe cei din jur. Poti face asta aratandu-i prin diferite activitati ce inseamna ospitalitatea, reparandu-i jucariile fara a cere nimic in schimb, gatind mancarea lui preferata, implicandu-va in acte de caritate etc.
Copilul care prefera acest limbaj: cere si ofera ajutor atunci cand este nevoie, se bucura atunci cand este ajutat sau cand lucreaza impreuna cu tine la un proiect.
Ce spun copiii despre acest limbaj al iubirii:
„Stiu ca mama ma iubeste fiindca atunci cand ma simt rau, ma duce la doctor si imi face supa preferata.” (Krystal, 7 ani)
„Tatal meu ma iubeste fiindca e alaturi de mine la toate meciurile de baschet pe care le am.” (Mihai, 9 ani)
„Stiu ca mama ma iubeste fiindca imi incheie de fiecare data nasturii de la camasa si imi verifica temele in fiecare seara.” (Brenda, 12 ani)
Darurile sunt importante prin ceea ce reprezinta si nu neaparat prin continut, marime sau cost. Darurile nu sunt recomandate atunci cand sunt folosite pentru a compensa vinovatia parintelui sau timpul redus petrecut cu copilul. Atunci cand oferi daruri copillului, poti opta pentru un kit pentru a construi ceva, un obiect cu o anumita semnificatie, obiecte care au legatura cu preocuparile si interesele copilului sau daruri care pot fi folosite mai mult timp.
Copilul cu acest limbaj al iubirii se bucura mult cand primeste cadouri, chiar daca nu sunt valoroase material, ofera la randul lor obiecte persoanelor pe care le apreciaza, este extrem de bucuros cand descopera cadourile de Craciun sau de ziua de nastere.
Cum interpreteaza copiii acest limbaj al iubirii:
„Parintii mei ma iubesc fiindca mi-au oferit tot ceea ce am.” (Mihai, 15 ani)
„Parintii mei mi-au oferit o bicicleta fiindca sunt mandri de mine si ma iubesc.” (Cris, 12 ani).
Limbajul iubirii in contextul provocarilor legate de scoala?
Tot din sfera iubirii si a grijii pentru copii, intra si atentia parintelui fata de materiile preferate ale copilului sau din contra, fata de cele neintelese, intelegerea fata de dificultatile pe care le intampina la scoala, capacitatea de a gasi solutii impreuna cu copilul si de a-i infrumuseta viata.
Odata cu inceperea scolii, problemele care se pot ivi sunt din ce in ce mai complexe. Fie ca nu-i place o materie, fie ca nu reuseste sa se apropie de colegii de clasa sau are mici conflicte cu ei... toate acestea, ei bine, pot strica armonia unei zile.
Intrebarea Cum i-as putea imbunatati viata copilului meu? este cea mai importanta. De ce? pentru ca, exista solutii in fiecare situatie. Nu-i place o materie? Atunci, schimba abordarea. De exemplu, daca nu ii place matematica, propune-i sa o invete in joaca printr-o platforma educationala inovativa, precum ScoalaIntuitext.ro
Are dificultati in a-si face prieteni la scoala? Creeaza contexte sociale si inafara mediului scolar si incurajeaza-l pe copilul tau sa fie el insusi, deoarece copiii au un radar sensibil pentru copiii care se prefac sau sunt prea dornici sa fie acceptati.
Copilul tau ce limbaj al iubirii prefera?
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Parentingul constient. Ce inseamna si de ce este important
Parentingul constient se refera la un stil de a creste si educa copilul, cu accent pe constientizarea si atentia parintelui in relatia cu copilul sau.
-
Modul in care ii raspunzi la intrebari copilului tau
Modul in care raspunzi copilului la intrebarile pe care ti le adreseaza conteaza foarte mult, nu doar pentru dezvoltarea lui intelectuala, ci si emotionala.
-
De ce e important sa il accepti pe copil asa cum este
Multe din neintelegerile dintre parinti si copii isi gasesc originea in dorinta parintilor de a se oglindi in copilul lor, de a-si indeplini propriile nevoi si asteptari prin copil.
Comentează: