Modul in care ii raspunzi la intrebari copilului tau
Copiii obisnuiesc sa puna o multime de intrebari in perioada prescolara incat uneori avem impresia ca ni s-au terminat timpul si raspunsurile. Totusi, un aspect important din viata de parinte este de a gasi raspunsurile potrivite pentru copilul tau.
Citeste si:
Cele 36 de intrebari. Jocul care poate incuraja prieteniile intre copii
20 de intrebari haioase pentru copii
Parintele este prima sursa de incredere a copilului, iar cand copilul se simte in siguranta si iubit, isi va dezvolta principalele unelte emotionale de care se va folosi mai tarziu pentru a face fata provocarilor si obstacolelor vietii. Cu cat copiii inteleg ca parintii sunt o sursa de incredere si sprijin, cu atat se vor simti mai bine din punct de vedere emotional si vor fi pregatiti sa faca fata oricaror provocari.
Modul in care raspunzi copilului la intrebarile pe care ti le adreseaza conteaza foarte mult.
De obicei copiii pun intrebari din curiozitate, astfel ca primul lucru pe care trebuie sa il faci este sa ii apreciezi curiozitatea, sa o valorizezi si sa o pretuiesti. Intr-o lume in care copiii sunt expusi la o multime de informatii, multe neadevarate, inca de la cele mai mici varste, e foarte important ca tu, ca parinte sa fii cel care ii oferi primul raspunsurile. Cu cat copilul va simti gratitudinea ta si recunostinta fiindca a apelat la tine, cu atat va avea mai mare incredere si se va simti in siguranta sa continue sa te intrebe. Acest proces reprezinta baza pentru ca cel mic sa invete sa ia decizii singur.
Comunicarea deschisa poate sa ii ajute pe copii sa se simta in siguranta intr-o lume complexa.
Ii ajuta sa caute indrumare cand intampina situatii dificile sau cand se afla pe teritorii necunoscute. Asadar, incurajeaza-ti copilul sa puna cat mai multe intrebari, exprima gratitudine pentru curiozitatea lui si arata-i ca oricand poti sa ii oferi indrumare si sprijin. Incepand de timpuriu acest proces, ii vei oferi implicit copilului un set de valori si principii cheie care il va ajuta sa rezolve cu usurinta, probleme si sa aiba succes in viata.
*Sursa foto: Freepik.com
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Parentingul constient. Ce inseamna si de ce este important
Parentingul constient se refera la un stil de a creste si educa copilul, cu accent pe constientizarea si atentia parintelui in relatia cu copilul sau.
-
Absenta tatilor din viata fiicelor. Efectele la maturitate
Copiii abandonati de unul din parinti sau de amandoi traiesc sentimente intense de furie, uneori ascunsa, alteori clar vizibila comportamental prin batai fizice si agresivitate indreptata asupra celor din jur.
-
Ce sa eviti cand copilul tau are o criza de furie
Aminteste-ti ca toti copiii au crize de furie si toti parintii trec la un moment dat prin astfel de situatii cu copiii lor.
Adauga tu primul comentariu: