Cum hranim curiozitatea copiilor nostri?
Ce facem pentru a spori curiozitatea
Ne nastem curiosi.
Intram in lume cu dorinta de a o descoperi, de a intelege cum functioneaza lucrurile si cum putem face diferite lucruri.
Pentru cei foarte mici totul este o Mare Descoperire. Sunt atrasi de lucruri, de oameni. Practic incep procesul invatarii din momentul nasterii si unii specialisti sunt de parere ca acest proces incepe chiar mai inainte de venirea pe lume.
Cum descopera cei mici lumea? Prin toate simturile: atingere, miros, vaz, auz, pipait, prin explorare directa. Cultiva-i curiozitatea si aceasta trasatura minunata ii va fi de ajutor pe tot parcursul vietii plasandu-se in ceea ce se numeste “lifelong learner”.
Curiozitatea este dorinta de a cunoaste ceva ceva nou sau neobisnuit si o manifestare a interesului pentru un lucru deosebit.
Ce putem face din rolul de parinti:
Intrebari-butoane pentru curiozitate. Ii deprindem sa-si puna intrebari: Ce este, de ce, ce inseamna aceasta? si le raspundem la intrebari, chiar daca uneori pare ca nu se mai opreste “jetul” de intrebari. "Ce simti fata de ce s-a intamplat?" sau "Care a fost experienta ta?"
Prefera intrebarile deschise care ii vor stimula mintea juniorului tau.
Explica-i cum functioneaza lumea. Copilul observă constant lumea din jur şi integrează ce vede în joaca lui. Aşa că, fii un parinte atent la ce este interesant pentru copil. Dacă este curios de o anumită activitate, de ex. când te vede că speli farfuriile, explică-i ce înseamnă şi la ce foloseşte. Asta îl ajută pe copil să înţeleagă mai repede şi să se dezvolte mai repede. Foloseşte curiozitatea naturală a copilului să-i explici cum funcţionează lumea şi de ce facem lucrurile într-un anumit fel. (Delia Lungu, psiholog si trainer, specializat in psihoterapie de familie si de cuplu)
Observa. Unora le place sa exploreze cu ajutorul mintii, iar altora prin activitati fizice. Urmareste interesele copilului tau si ofera-i experiente specifice.
Sporeste natural foamea de curiozitate a copilului tau! Cercetarile au aratat ca factorul cheie este dorinta interna a copilului de a invata (curiozitatea), nu presiunea externa! Acestia vor cauta toata viata lor provocari, vor fi marii cautatori. Daca ii plac stelele, du-l la un observator astronomic, daca-i plac masinile du-l la o expozitie de masini. Descopera ce capteaza interesul copilului si gaseste o modalitate sigura de realizare a acestuia.
Incurajeaza fascinatia pentru viata
Fiecare copil vine pe lume cu pasiunea sa unica, innascuta. Unii copii sunt devorati de dorinta de a dansa la nesfarsit. Altii nu doresc nimic altceva decat sa prepare delicatese culinare. Iar altii doresc sa spuna povesti, sa petreaca timp in compania animalelor sau sa schiteze tot soiul de inventii. Daca ne dorim ca acesti copii sa-si descopere pasiunea si vocatia, trebuie sa ramane deschisi la aspiratiile lor, nu sa-i impingem in directia in care ne dorim noi sa o apuce si care pe ei nu-i atrage…A creste un copil care sa ajunga ceea ce este destinat sa devina necesita, de asemenea un angajament din partea parintelui de a-i incuraja fascinatia pentru viata. Susan Stiffelman, Parenting constient.
Tu cum arati LUMEA copilului tau?
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Bebelusii si curiozitatea: de ce este important sa incurajezi spiritul explorator inca din primele luni
Bebelusii se nasc curiosi, aceasta abilitate formidabila ajutandu-i sa descopere lumea din jurul lor si sa invete eficient si durabil. Folosind toate simturile, copiii exploreaza orice lucru nou. Cu cat au o minte mai curioasa, cu atat copiii invata mai mult Si mai repede. De aceea, incurajarea curiozitatii copilului este una dintre cele mai importante modalitati prin care il poti ajuta sa creasca.
-
Experientele pozitive din copilarie. De ce sunt importante
Experientele pe care o persoana le are in copilarie pot fi pozitive sau negative, iar nivelul de stress pe care il traim in aceste momente, difera de la persoana la persoana. Desi pana in prezent specialistii s-au concentrat mai mult asupra experientelor negative, cele pozitive pot avea un impact la fel de puternic.
-
10 activitati distractive de vara pentru toddleri
Jocurile distractive sunt foarte importante pentru dezvoltarea copiilor mici fiindca ii ajuta nu doar sa se dezvolte fizic, ci si cognitive, social si emotional si ii incurajeaza sa isi dezvolte independenta si increderea in sine.
Adauga tu primul comentariu: